«Δεν πρόκειται να χαρίσουμε τον πλούτο της πόλης μας στα σχέδια και τις ορέξεις κανενός» δηλώνουν στο newsbeast οι κάτοικοι της περιοχής του Πόρτο Ράφτη εκφράζοντας την αγανάκτησή τους για το γεγονός ότι τα απόνερα από τη λειτουργία του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων (Κ.Ε.Λ.) Κρωπίας – Παιανίας θα χύνονται στην θαλάσσια περιοχή της Χαμολιάς, πολύ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο της Βραυρώνας. Όπως υποστηρίζουν, θα πρέπει ο όμορος δήμος Σαρωνικού να αποχετεύει τα λύματά του εντός των δικών του διοικητικών ορίων και να μην έχουν αποδέκτη την ευρύτερη θαλάσσια περιοχή του Πόρτο Ράφτη.

«Προσπαθούν από τον δήμο Σαρωνικού με έναν καλά οργανωμένο σχεδιασμό να μας φέρουν τα επεξεργασμένα λύματα στην περιοχή της Χαμολιάς. Το επιχειρούν με χίλιους τρόπους» μας λέει ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Μαρκοπούλου (που υπάγεται το Πόρτο Ράφτη) κ. Χρήστος Δρίτσας, προσθέτοντας ότι «αυτός ο σχεδιασμός είναι αιφνιδιαστικός και γίνεται χωρίς τη σύμφωνη γνώμη μας. Ποτέ δεν ερωτηθήκαμε για κάτι τέτοιο. Είμαστε κάθετα αντίθετοι και θα κάνουμε τα πάντα για να σταματήσουμε αυτή την εξέλιξη. Όσοι αποφάσισαν για εμάς χωρίς εμάς θα μας βρουν μπροστά τους, δεν πρόκειται να σταματήσουμε. Θα ξεσηκώσουμε τον κόσμο ενάντια σε αυτή την απόφαση. Το 100% των κατοίκων μας λέει όχι στο να χύνονται τα λύματα του δήμου Σαρωνικού στη Χαμολιά».

Κατά τον ίδιο, ενέχει πάντα επίσης ο κίνδυνος αστοχίας, ενός ατυχήματος δηλαδή που θα έχει ανυπολόγιστες περιβαλλοντικές συνέπειες για την περιοχή, ενώ και τις περιόδους που οι αγρότες της περιοχής δεν θα χρησιμοποιούν το επεξεργασμένο νερό από το Κ.Ε.Λ. «τότε σίγουρα όλα αυτά τα νερά θα πέφτουν στη θάλασσα» και θα παρασύρονται από τα ρεύματα του Ευβοϊκού.

Από την πλευρά της η κ. Άννα – Μαρία Τσίκινη, κάτοικος του Πόρτο Ράφτη, δηλώνει στο newsbeast ότι «διαμαρτυρόμαστε για την αδιαφανή πρωτοβουλία της ΕΥΔΑΠ και της περιφέρειας στην επιφόρτιση της θαλάσσιας περιοχής του Πόρτο Ράφτη με λύματα άλλων περιοχών, ξένων προς τη δική μας. Κανείς δεν μας έχει διαβεβαιώσει για τα εχέγγυα ότι το υπάρχων Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων Κορωπίου – Παιανίας θα μπορεί να επεξεργάζεται μεγαλύτερες ποσότητες λυμάτων προερχόμενων από άλλη περιοχή. Όλη αυτή η διαδικασία είναι αδιαφανής και γίνεται εν κρυπτώ Η μελέτη δεν έχει δοθεί στη δημοσιότητα, οι πολίτες δικαίως διαμαρτύρονται και αγωνιούν και όλο αυτό με τον τρόπο που διοργανώνεται μας φέρνει αντίθετους».

Σημειώνει δε πως «εμάς το πρώτο που μας ενδιαφέρει είναι το περιβάλλον της περιοχής μας. Το Πόρτο Ράφτη είναι ένας θαλάσσιος πνεύμονας και θα υποβαθμιστεί αν δεχθεί το φορτίο λυμάτων άλλων περιοχών. Δεν έχει υπάρξει καμία σχετική ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς.

Τέλος, ο κ. Γιάννης Πολίτης, επίσης κάτοικος της περιοχής, δηλώνει στην κάμερά μας ότι η απόφαση για να χύνονται τα επεξεργασμένα λύματα του δήμου Σαρωνικού στον δήμο Μαρκόπουλου, πάρθηκε «από την ΕΥΔΑΠ, πάντα υπό την σκέπη της Περιφέρειας Αττικής και του Υπουργείου (σ.σ. Περιβάλλοντος) γιατί εκεί αδυνατούσαν να βρουν λύση καθώς ο κόσμος εξεγέρθηκε εκεί πριν από 2 χρόνια. Τώρα, ψάχνουν με πρόχειρες μελέτες να δικαιολογήσουν την άρδευση της περιοχής του Μαρκοπούλου και έτσι να φέρουν και τα λύματα του Σαρωνικού εδώ. Δεν υπάρχει καμία μελέτη που να στηρίζει τη μεταφορά των λυμάτων του Σαρωνικού στη Χαμολιά. Οι μελέτες της ΕΥΔΑΠ σχετίζονται με την άρδευση της περιοχής, αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με τη μεταφορά των λυμάτων του Σαρωνικού».

Και καταλήγει: «Τα λύματα του Σαρωνικού μπορούν να πάνε σε χώρο που έχει αδειοδοτηθεί και χρηματοδοτηθεί παλαιότερα, αλλά με μια μικρή αντίδραση των κατοίκων εκεί, ο δήμος Σαρωνικού προσπάθησε να το αποφύγει. Το έγκλημα γίνεται σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ και την Περιφέρεια Αττικής. Εμείς θα αντισταθούμε. Όλος ο κόσμος είναι αντιθέτως στο Μαρκόπουλο. Θα βρισκόμαστε τακτικά στους δρόμους».