«Η βόμβα που σκόρπισε τον θάνατο στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτηείναι δημιούργημα πιθανόν ασύλληπτου μέλους του “Επαναστατικού Αγώνα” ή του κατασκευαστή εκρηκτικών μηχανισμών της οργάνωσης “Επαναστατικοί Πυρήνες”» . Αυτό ανέφερε μιλώντας στο «Βήμα» ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που παρακολουθεί τις έρευνες για την έκρηξη του δέματοςβόμβας που κόστισε τη ζωή στον αστυνομικό Γιώργο Βασιλάκη. «Δεν αποκλείουμε να μην υπάρξει ανάληψη ευθύνης για τον θάνατο ή να εμφανιστεί μια νέα οργάνωση που θα επιχειρήσει να δημιουργήσει σύγχυση» πρόσθεσε.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έχουν καταλήξει σε σχετικά ασφαλή συμπεράσματα για τη βόμβα. Ο δημιουργός της είχε σχετική εμπειρία στην κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών ειδικής δομής και, πιθανότατα, άντλησε πληροφορίες από φυλλάδια που διακινούνται μεταξύ αντιεξουσιαστών ή μέσω Διαδικτύου. Δεν θεωρείται πιθανόν ή απαραίτητο η τεχνογνωσία να μεταφερθηκε από αντιεξουσιαστες ή μέλη ενόπλων ομάδων από το εξωτερικό. Οι αξιωματικοί έχουν συγκεντρώσει στοιχεία- μέσα από το δίκτυο ανταλλαγής πληροφοριών «Μεσόγειος»- για περίπου 40 επιθέσεις με δέματα-βόμβες που έγιναν στο εξωτερικό από το 1999 ως σήμερα.

Δέκα από αυτές αναφέρονται σε συμβάντα στην Ελλάδα, όπως ο θάνατος του Λάμπρου Φούντα, η προηγούμενη σύλληψη του Νίκου Μαζιώτη, τα επεισόδια της Χαλκιδικής το 2003 κτλ. Οι αξιωματικοί όμως επισήμαιναν ότι «σχεδόν όλες αυτές οι βόμβες ήταν μικρής ισχύος και εξουδετερώθηκαν εγκαίρως. Επιπλέον φαίνεται να έγιναν από τοπικές ομάδες αντιεξουσιαστών και η επίκληση ελληνικών συμβάντων να έγινε στο πλαίσιο της διεθνούς αλληλεγγύης των αντιεξουσιαστών. Η επίθεση με στόχο τον κ. Χρυσοχοΐδη είναι κάτι εντελώς διαφορετικό, πιο σκληρό και ίσως απολύτως ελληνικό». Ερευνώνται ακόμη και «εκπαιδευτικά» ταξίδια που φαίνεται να πραγματοποίησαν προ μερικών μηνών σε χώρα της Μέσης Ανατολής δραστήριοι έλληνες αντιεξουσιαστές. Δεύτερο συμπέρασμα που προκύπτει από τους τεχνικούς συσχετισμούς του δέματος με προηγούμενες επιθέσεις, είναι το ενδεχόμενο κατασκευαστής της να είναι ένας εκ των ασύλληπτων μελών της οργάνωσης «Επαναστατικός Αγώνας» που έχει εμπειρία «με τη λιγότερη ποσότητα εκρηκτικής ύλης να προκαλεί τα πιο οδυνηρά αποτελέσματα», όπως αναφέρουν αξιωματικοί. Επισημαίνουν ακόμη ότι πυρίτιδα όμοια με αυτήν που ανιχνεύθηκε στην επιστολή είχε βρεθεί σε μηχανισμούς της οργάνωσης «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς», οι οποίοι ήταν όμως ωρολογιακοί. Οι αξιωματικοί έχουν διαπιστώσει ότι παρόμοιες τεχνικές ικανότητες είχε μέλος της οργάνωσης «Επαναστατικοί Πυρήνες» που προχώρησε την περίοδο 1997-2001 σε 13 βομβιστικές επιθέσεις. Μέλη της είχαν μετά το 2002 στενή σχέση με στελέχη των ομάδων «Λαϊκή Επαναστατική Δράση», «Ενέδρα» και «Λαϊκή Θέληση» που έδρασαν τα τελευταία χρόνια και θεωρούνται σχεδόν όμοιας σύνθεσης. Παράλληλα οι ίδιοι φαίνεται ότι είχαν άμεση επαφή με τον Σίμο Σεϊσίδη και την επονομαζόμενη «συμμορία των ληστών με τα μαύρα».

Πηγή: Το ΒΗΜΑ Βασίλης Γ. Λαμπρόπουλος