Περισσότερα όρια στη δράση των πολιτών και λιγότερα στη δράση της Αστυνομίας θέτει το σχέδιο νόμου περί συναθροίσεων, σύμφωνα με την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕλΕΔΑ), η οποία προσθέτει πως «η εμπειρία έχει δείξει ότι η ύπαρξη ορίων είναι απαραίτητη προς κάθε κατεύθυνση».

Κατά την ΕλΕΔΑ, το νομοσχέδιο «προσβάλλει σημαντικές πλευρές του συνταγματικού δικαιώματος του συνέρχεσθαι», ενώ κατατέθηκε προς ψήφιση χωρίς να έχει προηγηθεί ο αναγκαίος θεσμικά διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους φορείς της κοινωνίας των πολιτών.

Η Ένωση, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, κρίνει ως θετικό, ότι απαλείφθηκαν οι διατάξεις που προέβλεπαν την τιμωρία με ποινή φυλάκισης των συμμετεχόντων σε απαγορευμένη συγκέντρωση αλλά και όσων δεν συμμορφώνονται με τους περιορισμούς που επιβάλλει η αστυνομία.

Ωστόσο, το σχέδιο νόμου, συνεχίζει η ΕλΕΔΑ, «δεν εξειδικεύει τους όρους υπό τους οποίους είναι δυνατή η απαγόρευση της δημόσιας συγκέντρωσης σύμφωνα με όσα ορίζει το άρθρο 11 παρ. 2 του Συντάγματος».

Προβληματικές θεωρεί η Ένωση τις διατάξεις σχετικά με τις αυθόρμητες συναθροίσεις και της «αντικειμενικής» αστικής ευθύνης του οργανωτή της συγκέντρωσης για τις ζημίες που τυχόν θα προκληθούν κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης.

Τέλος, το σχέδιο νόμου, ενώ προβλέπει τη δυνατότητα της αστυνομίας να διαλύει τις συγκεντρώσεις, «δεν θέτει όρια στη δράση της αστυνομίας απαγορεύοντας ή οριοθετώντας ρητά τα μέσα διάλυσης των συναθροίσεων, για παράδειγμα τη χρήση δακρυγόνων, των οποίων η μαζική χρήση κατά τα προηγούμενα χρόνια έχει υπάρξει αντικείμενο βάσιμης κριτικής και είναι υπεύθυνη για σοβαρές βλάβες της υγείας πολλών διαδηλωτών», υπογραμμίζει η ΕλΕΔΑ.

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας καλεί η Επιτροπή για την ελευθερία στη διαδήλωση

Σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στο νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις καλεί αύριο, στις 19.00, στο άγαλμα του Βενιζέλου, στη Θεσσαλονίκη, η Επιτροπή για την Ελευθερία στη διαδήλωση.

Η Επιτροπή συγκροτήθηκε μετά από ευρεία σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και αποτελείται από φορείς του συνδικαλιστικού/εργατικού και φοιτητικού κινήματος, τοπικών κινημάτων, δημοτικών και περιφερειακών σχημάτων.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «οι σιδηρόφραχτες διατάξεις, τις οποίες φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή η κυβέρνηση της Ν.Δ. μέσα στο καλοκαίρι, που αυτή υπολειτουργεί, και όσο ισχύουν ακόμη τα μέτρα υγειονομικής προστασίας από την πανδημία του κορονοϊού, ισοδυναμούν με κατάργηση της ελευθερίας του συνέρχεσθαι, της ελευθερίας έκφρασης κάθε λογής κοινωνικών – εργασιακών αιτημάτων και διεκδικήσεων, μέσα από διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις, συναθροίσεις».

«Είναι συνέχεια», τονίζεται στην ανακοίνωση, «αντιδημοκρατικών μέτρων και πολιτικών όλων των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων, όπως ο περιορισμός των απεργιών, το ιδιώνυμο στις κινητοποιήσεις για τους πλειστηριασμούς, που νομοθέτησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».