Καμπανάκι από γιατρούς του ΕΚΠΑ: Ο αριθμός θανάτων που αποδίδονται στον κορονοϊό είναι πιθανότατα υποτιμημένος

«Άνθρωποι που κατέληξαν στο σπίτι ή σε γηροκομεία μπορεί να μην είχαν εξεταστεί ή διαγνωστεί με COVID-19»


ΕΛΛΑΔΑ
11:56
06/07/2020
Καμπανάκι από γιατρούς του ΕΚΠΑ: Ο αριθμός θανάτων που αποδίδονται στον κορονοϊό είναι πιθανότατα υποτιμημένος
8
loading

Υποτιμημένος είναι πιθανότατα ο αριθμός των θανάτων που αποδίδονται σε λοίμωξη COVID-19 στις επίσημες αναφορές, όπως σχολιάζουν οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης Ντάνασης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος, συνοψίζοντας τα ευρήματα μελέτης, που αναλύει τους δείκτες θνησιμότητας και νοσηρότητας κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Σύμφωνα με τη μελέτη και όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων δεν λαμβάνονται υπόψη οι θάνατοι που σχετίζονται έμμεσα με τον ιό και επιπλοκές της λοίμωξης, καθώς και όσοι σχετίζονται εμμέσως με τα ληφθέντα μέτρα για περιορισμό του ιού SARS-CoV-2.

Στην αρχή της πανδημίας, τα άτομα που πέθαναν λόγω COVID-19 μπορεί να μην είχαν αναγνωριστεί λόγω ανεπαρκούς γνώσης και εμπειρίας σχετικά με τη λοίμωξη ή και έλλειψης υλικοτεχνικών δομών. Έτσι, οι θάνατοι αυτών των ασθενών μπορεί να έχουν αποδοθεί σε άλλη αναπνευστική νόσο, όπως η γρίπη. Άνθρωποι που κατέληξαν στο σπίτι ή σε γηροκομεία μπορεί να μην είχαν εξεταστεί ή διαγνωστεί με κορονοϊό και αυτοί οι θάνατοι δεν υπολογίζονται στη θνησιμότητα που σχετίζεται με την πανδημία.

Επιπλέον, άλλοι θάνατοι που δεν προέρχονται άμεσα λόγω λοίμωξης COVID-19 ενδέχεται να προήλθαν από την πανδημία, ιδίως όταν σχετίζονται με ανησυχίες σχετικά με την έκθεση στον ιό SARS-CoV-2 και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Μία σχετική μελέτη έδειξε ότι οι νοσηλείες σε εγκαταστάσεις βετεράνων στις ΗΠΑ για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και δυνητικά απειλητικές για τη ζωή, όπως έμφραγμα του μυοκαρδίου και εγκεφαλικό επεισόδιο, μειώθηκαν κατά 41,9% κατά τις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας. Συμπτωματικοί ασθενείς μπορεί να μην αναζήτησαν ιατρική φροντίδα κατά τη διάρκεια των αυστηρών μέτρων περιορισμού των μετακινήσεων, ωστόσο δεν έχει καταστεί σαφές εάν αυτή η πρακτική έχει οδηγήσει σε επιπλέον θανάτους ή ποιες θα είναι οι μακροχρόνιες επιπτώσεις σε αυτούς τους ασθενείς.

Αντίθετα, τα μέτρα καραντίνας μπορεί, επίσης, να έχουν οδηγήσει σε μείωση των θανάτων από άλλες αιτίες, όπως τροχαία ατυχήματα, επειδή λιγότερα άτομα οδηγούσαν στους δρόμους. Ακόμη, τα κοινωνικά μέτρα αποστασιοποίησης έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν την επίπτωση της γρίπης και άλλων αναπνευστικών ιών, και πιθανώς οδηγούν σε μείωση των θανάτων από αυτές τις αιτίες.

Υπό αυτό το πρίσμα, η αξιολόγηση των επιπλέον θανάτων πέραν των αναμενόμενων, με βάση τα στατιστικά στοιχεία προηγούμενων ετών, αποτελεί μία ενδιαφέρουσα προσέγγιση, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες. Κατά την έξαρση της πανδημίας στις ΗΠΑ, καταγράφηκαν επιπλέον 87.001 θάνατοι, εκ των οποίων το 65% μπορούσε να αποδοθεί σε λοίμωξη από COVID-19, ενώ το υπόλοιπο 35% αποδόθηκε είτε σε σφάλματα καταγραφής των δεδομένων είτε στην αποφυγή ιατρικής φροντίδας λόγω φόβου COVID-19.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι δεν θα πρέπει να παραβλέπονται και οι δείκτες νοσηρότητας κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Όπως και με τη θνησιμότητα, υπάρχουν άμεσες και έμμεσες συσχετίσεις με τη νοσηρότητα, πολλές από τις οποίες δεν μπορούν ακόμη να εκτιμηθούν πλήρως. Οι νοσηλείες λόγω COVID-19 αποτελούν σημαντικό και άμεσο μέτρο για την εκτίμηση της νοσηρότητας. Ωστόσο, είναι δυσχερής η εκτίμηση των μακροχρόνιων επιπλοκών της νόσου COVID-19, όπως -για παράδειγμα- σε ασθενείς με υπολειμματική καρδιαγγειακή και πνευμονική βλάβη. Επιπλέον, η κοινωνικο-οικονομική αναταραχή που προκάλεσε η πανδημία και οι επιπτώσεις στον ψυχολογικό τομέα, τόσο των ασθενών όσο και όλων των πολιτών που τηρούσαν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, σαφώς και έχουν έμμεση επίπτωση στους δείκτες νοσηρότητας.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

8
σχόλια
 1. avatar ΓΤΠ Έλληνες

  Διαβάζοντας τα σχόλια μία συμβουλή δίνω:
  Καλύτερα οι επιστήμονες να μη σπαταλάνε τσάμπα το χρόνο τους να ασχολούνται με τον ιό.
  Γιατί?
  Γιατί ο Μπάμπης από το Παγκράτι ξέρει τα πάντα για τον ιό.

 2. avatar Δεν

  Τρέχει τίποτα έτσι κι αλλιώς στον covid έχετε χρεώσει τους όσους θανάτους......

 3. avatar SER 30

  ΠΩΣ. ΤΑ. ΚΑΡΑΦΕΡΝΕΤΕ. ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ. ΑΝΘΡΩΠΟΙ. ΚΑΙ. ΓΙΝΕΣΤΕ. ΦΑΝΕΡΑ. ΕΠΙΣΗΜΑ. ΡΟΜΠΕΣ. ΚΑΤΙΝΕΣ. ΤΗΣ. [...]. ? ΑΥΤΟ. ΤΟ. ΠΑΡΑΜΥΘΙ. ΚΟΡΟΗΔΙΑ. ΣΑΧΛΑΜΑΡΑ. ΠΩΣ. ΜΠΟΟΟΟΟΟΡΕΙ. ΠΙΙΙΙΙΙΙΘΑΝΟΝ. ΙΙΙΙΊΙΙΙΣΩΣ. ΜΑΆΑΑΑΑΑΑΛΟΝ. ΝΑ. ΕΙΝΑΙ. ΑΛΛΙΩΣ. ΤΑ. ΣΤΟΙΧΕΙΑ. ΠΟΥ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ. ΔΙΔΟΝΤΑΙ. ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ. ΑΠΟ. ΕΠΙΣΗΜΟΥΣ. ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΥΣ. ΦΟΡΕΙΣ. ΛΕΣ. ΚΑΙ. ΖΟΥΜΕ. ΣΤΟ. 1960. ΚΑΙ. Η. ΑΠΟΚΡΥΨΗ. ΕΙΝΑΙ. ΕΎΚΟΛΑ ΚΙ ΤΩΝ. ΙΣΧΥΟΝΤΩΝ ΟΥΤΕ Ο. ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ. ΟΥΤΕ. Ο. ΛΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ. ΠΟΥ. ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ. ΜΟΝΟ. ΑΥΤΟΙ. ΤΑ. ΚΡΥΜΜΕΝΑ ΜΥΣΤΙΚΑ. ΤΟΥ. ΠΛΑΝΗΤΗ. ΚΑΙ. ΦΥΣΙΚΑ. ΟΣΑ. ΛΕΤΕ. ΔΕΝ. ΤΑ. ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΤΕ. ΚΙ. ΑΠΟ. ΠΑΝΩ .ΑΠΛΕΣ. ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ. ΑΠΟΨΕΙΣ. ΦΤΗΝΙΑΡΙΚΕΣ. ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΜΕΝΕΣ. ΑΚΟΥΣΑ ΜΟΥΠΆΝΕ ΣΟΥΠΑΝΕ
  ΤΟΥΠΑΝΕ ΟΥΤΕ. ΤΟΥ. ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΑΠΟ ΑΦΑΝΕΙΣ. ΑΓΝΩΣΤΟΥΣ. ΑΝΥΠΑΡΚΤΟΥΣ. ΑΠΛΑ ΓΙΑ ΝΑ. ΔΕΙΧΘΟΥΝ. ΑΝΤΕ. ΚΡΥΦΤΕΙΤΕ. ΣΤΑ. ΓΡΑΦΕΙΑ ΣΑΣ. ΚΑΙ. ΔΟΥΛΕΥΤΕ. ΓΙΑΥΤΟ. ΠΟΥ. ΠΛΗΡΩΝΕΣΤΕ .

  1. avatar panos222

   Πόνεσαν τα μάτια μου!

 4. avatar wtf1

  Σιγα την ανακοινωση! Δηλαδη τις αλλες χρονιες που πεθανε κοσμος στο σπιτι του τους εκαναν μετα εξετασεις για γριπη, sars, Η1Ν1 κλπ ιογενεις λοιμωξεις για να δουν απο τι πεθαναν? Ας σοβαρευτουμε λιγο και να αφησουμε τη τρομολαγνεία, ειδικα τα ΜΜΕ που αναπαράγουν με ζηλο οτι εχει να κανει με τον εκφοβισμο του κοινου!

 5. avatar kyrik

  Ό,τι θέλει ο καθένας λέει κατά πως τον βολεύει. Μέχρι τώρα είχαμε αυτούς που ισχυρίζονταν ότι οι θάνατοι λόγω COVID 19 είναι λιγότεροι από αυτούς που ανακοινώνονται γιατί οι αρχές συνυπολογίζουν και θανάτους που δεν οφείλονται στον ιό. Τώρα έχομε αυτούς που ισχυρίζονται την εκ διαμέτρου αντίθετη άποψη. Αν οι ίδιοι οι επιστήμονες δεν μπορούν να συμφωνήσουν είναι φυσικό επακόλουθο να αναπτύσσονται από τον κόσμο διάφορες απόψεις περί συνωμοσίας.

 6. avatar 124

  Καινούρια φρούτα εμφανίστηκαν. Εντάξει πείτε εσείς έναν αριθμό που να σας βολεύει. Άρα εμείς τώρα ποιόν να πιστέψουμε; εσάς ή τον κύριο Τσιόρδα ; εμπόριο σανού έπρεπε να κάνω.

 7. avatar Νυχτερίδα

  Δεν είναι δυνατόν!!(Ζάχος Δόγκανος)!! Αυτοί οι αγύρτες, κομπογιαννήτες γιατροί πρέπει να είναι τίποτες κομμουνιστάς που επιθυμούν διακαώς τη σπίλωση της επιτυχίας της χώρας μας!! Πειθαρχικό και σπίτι τους!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει