Σε διάψευση του δημοσιεύματος σχετικά με τον αριθμό των υπαλλήλων των κοινοβουλίων της Ευρώπης προχώρησε ο γενικός γραμματέας της Βουλής, Θανάσης Παπαϊωάννου.

Σύμφωνα, με το «Έθνος», η Ελληνική Βουλή έχει πολύ περισσότερους υπαλλήλους από τη Γερμανία ή την Ιταλία που έχουν διπλάσιο αριθμό βουλευτών, κατέχοντας τη σχετική πρωτιά μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ.

Σύμφωνα όμως με το Θανάση Παπαϊωάννου, στο συγκεκριμένο δημοσίευμα συγκρίνονται ανομοιογενείς κατηγορίες υπαλλήλων, καθώς στα αριθμητικά στοιχεία που αναφέρονται στα άλλα κοινοβούλια δεν περιλαμβάνονται οι επιστημονικοί συνεργάτες και οι ειδικοί φρουροί. Αντιθέτως, στα αριθμητικά στοιχεία που αναφέρονται στο προσωπικό της Βουλής γίνεται συνολική αναφορά σε όλες τις κατηγορίες μισθοδοτούμενων από την ελληνική Βουλή.

Όπως ειδικότερα επισήμανε ο κ. Παπαϊωάννου, το 2009, έτος που ξεκίνησε η οικονομική κρίση, οι μόνιμοι και ιδιωτικού δικαίου υπάλληλοι της Βουλής ήταν 1.361. Οι μετακλητοί (για τα 5 κόμματα που τότε ήταν στη Βουλή) ήταν 88 και οι ειδικοί φρουροί ήταν 74.

Στις 31 Δεκεμβρίου 2013, οι μόνιμοι και ιδιωτικού δικαίου υπάλληλοι της Βουλής ήταν 1.196 και οι μετακλητοί (για τα 8 κόμματα) 125. Οι ειδικοί φρουροί ήταν 72.

«Είναι δεδομένο ότι υπάρχει μια σταθερή και ανησυχητική μείωση των υπαλλήλων της Βουλής» είπε ο γενικός γραμματέας, προσθέτοντας πως «όταν συγκρίνουμε τα στοιχεία των κοινοβουλίων, δεν μπορεί να προσμετράμε τους επιστημονικούς συνεργάτες των βουλευτών στους υπαλλήλους στην ελληνική Βουλή και στα άλλα κοινοβούλια όχι».

Ειδικότερα και ως προς τα συγκριτικά στοιχεία, ο κ. Παπαϊωάννου επέμεινε ότι η ελληνική Βουλή είναι στο μέσο ευρωπαϊκό όρο. Στη Γερμανία αντιστοιχούν 4,35 υπάλληλοι σε 1 βουλευτή και στην Ελλάδα η αναλογία είναι 1 βουλευτής προς 4,30 υπαλλήλους. Στο Βέλγιο, η αναλογία είναι 1 βουλευτής προς 4,7 υπαλλήλους.

Επίσης, ο γενικός γραμματέας είπε ότι είναι δεδομένη η μείωση του προσωπικού της Βουλής την ίδια ώρα που το κοινοβουλευτικό έργο έχει αυξηθεί σημαντικά. Ως ενδεικτικό της περιστολής, ο γενικός γραμματέας ανέφερε ότι ο προϋπολογισμός της Βουλής ήταν 222 εκατ. ευρώ, το 2009 και στον προϋπολογισμό της Βουλής, το 2014, οι δαπάνες είναι 142 εκατ. ευρώ. Η μείωση του προϋπολογισμού κατά 80 εκατ. ευρώ προέρχεται από τις μειώσεις μισθών, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Παπαϊωάννου.

Ως προς την προσμέτρηση των επιστημονικών συνεργατών των βουλευτών στο σύνολο των υπαλλήλων της Βουλής, ο κ. Παπαϊωάννου ανέφερε πάντως ότι είναι θέμα εκτίμησης.