Επισκέπτες στην Ελλάδα: 20 δείγματα κορονοϊού με 1 τεστ η λύση που εξετάζεται

Οι πιθανότητες να εφαρμοστεί το λεγόμενο «pooled testing» και ποια ζητήματα προκύπτουν


ΕΛΛΑΔΑ
9:40
03/06/2020
Επισκέπτες στην Ελλάδα: 20 δείγματα κορονοϊού με 1 τεστ η λύση που εξετάζεται
2
loading

Βάσει της γραπτής ενημέρωσης που εξέδωσε την Τρίτη 2 Ιουνίου το υπουργείο Υγείας, 19 ήταν τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα, εκ των οποίων 12 σε ταξιδιώτες που αφίχθησαν με πτήση από το εξωτερικό, γεγονός που δημιούργησε προβληματισμό.

Οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμών επεξεργάζονται το σχέδιο για τον έλεγχο των επισκεπτών που θα φτάνουν στη χώρα μας μετά τις 15 Ιουνίου και στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, μια από τις λύσεις που εξετάζονται, είναι να εφαρμοστεί το λεγόμενο «pooled testing», δηλαδή θα εξετάζονται περισσότερα από ένα δείγματα μαζί.

Για παράδειγμα, σε πτήση με 100 επιβάτες, μπορούν να γίνονται 5 τεστ και το κάθε ένα από αυτά να ελέγχει 20 δείγματα. Αν το τεστ βγει αρνητικό και τα 20 δείγματα θεωρούνται αρνητικά. Σε περίπτωση που βγει θετικό, τότε θα ελέγχονται ξεχωριστά κάθε ένα από τα 20 δείγματα, για να εντοπιστεί ποιο είναι θετικό.

Με τη μέθοδο αυτή μειώνεται η λίγο η ευαισθησία του τεστ, ενώ δεν υπάρχουν και αρκετοί υπάλληλοι για να κάνουν μαζικές δειγματοληψίες, καθώς σε μια ημέρα μπορεί να φτάσουν ακόμη και 60.000 άνθρωποι στην Ελλάδα. Η εν λόγω μέθοδος δεν είναι καινούρια, καθώς χρησιμοποιείται και για τον HIV.

Αυτό θα μπορούσε να λυθεί μέσω της αυτοδειγματοληψίας, αλλά επειδή είναι δύσκολο ο κάθε επιβάτης να παίρνει με την ειδική μπατονέτα το δείγμα από τη μύτη ή από το λαιμό του, υπάρχει η σκέψη να φτύνει λίγο σάλιο σε ένα κυπελλάκι.

Για τον έλεγχο των επιβατών εξετάζεται επίσης να αξιοποιηθούν τρία εργαλεία τα οποία είναι τα εξής:

  • Έντυπο Δημόσιας Υγείας Εντοπισμού Επιβατών (PLF), το οποίο θα συμπληρώνεται μετά το check in και οι αρχές θα μπορούν να διαπιστώσουν σε ποια θέση καθόταν ο επιβάτης.
  • Ερωτηματολόγιο συμπτωμάτων και έκθεσης, που θα καταγράφει εάν κάποιος επιβάτης έχει παρουσιάσει συμπτώματα ή έχει εκτεθεί στον ιό.
  • Λογισμικό για παρακολούθηση συμπτωμάτων, στο οποίο ο ταξιδιώτης θα γράφει από πού προέρχεται, που διαμένει, τα στοιχεία επικοινωνίας του και θα κάνει μια αυτοαξιολόγηση της υγείας του. Σύμφωνα με πληροφορίες, για το εν λόγω εργαλείο έχει προκύψει νομικό κώλυμα μένει να δούμε εάν θα προκριθεί ή όχι.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

2
σχόλια
  1. avatar Kj85

    Όλα στο βωμό του χρήματος δεν υπάρχει λογική

  2. avatar Τζοκερ με την υγεια μας θα παιζουμε δηλαδη???

    Ρε μας δουλευετε? Αι σιχτιρ απο κει και εσεις και οι τουριστες σας!!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει