Εγκύκλιο με τις απαραίτητες διευκρινίσεις για την άδεια ειδικού σκοπού εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ειδικότερα, με την εγκύκλιο, επισημαίνονται τα εξής:

Παράταση χορήγησης της άδειας ειδικού σκοπού – Επαναλειτουργία σχολικών μονάδων

Από το άρθρο μόνο της με αρ. πρωτ. 17787/520/8.5.2020 (Β’ 1778) απόφασης των υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας, παρατάθηκε για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας, η δυνατότητα χορήγησης της άδειας ειδικού σκοπού του άρθρου 4 της από 11.03.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 55) για όλο το διάστημα της προσωρινής αναστολής λειτουργίας των μονάδων/δομών παροχής φροντίδας ή εκπαίδευσης, όπου είναι εγγεγραμμένα ή φοιτούν τα τέκνα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περίπτωση α’ της παραγράφου 3 του προαναφερόμενου άρθρου.

Λαμβάνοντας υπόψη την αριθ. 51888/ΓΔ4/6-5-2020 απόφαση των υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υγείας και Εσωτερικών, «Τρόπος επαναλειτουργίας σχολικών μονάδων, μετά τη λήξη της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας τους» (Β’ 1739), αναφέρονται τα εξής:

Χορήγηση κατά την εκ περιτροπής λειτουργία των υποτμημάτων των σχολικών μονάδων

Η χορήγηση της άδειας ειδικού σκοπού προσδιορίζεται από τους παράγοντες που καθιστούν αναγκαία τη χορήγησή της και, ειδικότερα, όχι μόνο από την επανέναρξη λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών και των σχολικών μονάδων, αλλά και από την καθημερινή λειτουργία των τμημάτων αυτών, στα οποία εντάσσονται τα παιδιά.

Εφόσον, λοιπόν, σύμφωνα με την ως άνω απόφαση, έχει κριθεί αναγκαία για την ασφαλή λειτουργία των αναφερόμενων μονάδων η δημιουργία υποτμημάτων, τα οποία λειτουργούν εκ περιτροπής ορισμένες μόνο ημέρες της εβδομάδας, η άδεια ειδικού σκοπού μπορεί να χορηγηθεί στους δικαιούχους εργαζόμενους γονείς, κατά τις ημέρες που το υποτμήμα στο οποίο έχουν ενταχθεί τα τέκνα, δεν λειτουργεί και, κατά συνέπεια, αυτά δεν δύνανται να προσέλθουν στο σχολείο για την παρακολούθηση μαθημάτων, βάσει του εφαρμοζόμενου ειδικού προγράμματος.

Οι εργαζόμενοι, που είναι δικαιούχοι της εν λόγω άδειας, υποχρεούνται να προσκομίσουν στον εργοδότη τους σχετική βεβαίωση για τον προγραμματισμό λειτουργίας του υποτμήματος της οικείας σχολικής μονάδας ή της μονάδας φροντίδας του παιδιού, προκειμένου να κάνουν χρήση αυτής διακεκομμένα, σύμφωνα με το σχετικό προγραμματισμό, ενώ, σε κάθε περίπτωση, εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις για την άδεια ειδικού σκοπού.

Σε περίπτωση καθημερινής υποχρεωτικής παρακολούθησης μαθημάτων, λόγω καθημερινής διδασκαλίας, οι γονείς δεν δικαιούνται πλέον την άδεια ειδικού σκοπού.

Χορήγηση στην περίπτωση που το τέκνο ή άτομο της οικογένειας ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου ή νοσεί

Η άδεια ειδικού σκοπού δύναται, επίσης, να εξακολουθεί να χορηγείται στους δικαιούχους εργαζόμενους, των οποίων τα τέκνα, κατ’ εφαρμογή της αριθ. 52840/ΓΔ4/8-5-2020 απόφασης της υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων «Ρύθμιση απουσιών μαθητών/τριών διδακτικού έτους 2019-2020» (Β’ 1765), δεν προσέρχονται στο σχολείο για την παρακολούθηση μαθημάτων, κατόπιν υποβολής υπεύθυνης δήλωσης, σύμφωνα με την οποία ο/η μαθητής/τρια ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου για νόσηση από τον COVID-19 ή έρχεται σε στενή επαφή με άτομο του οικογενειακού του περιβάλλοντος που ανήκει στην παραπάνω ομάδα αυξημένου κινδύνου ή ήδη νοσεί.

Για τη χορήγηση της άδειας σε αυτήν την περίπτωση, οι εργαζόμενοι υποχρεούνται να προσκομίσουν στους εργοδότες τους βεβαίωση της οικείας σχολικής μονάδας ότι το τέκνο δεν προσέρχεται στο σχολείο για την παρακολούθηση μαθημάτων, κατόπιν υποβολής της ως άνω προβλεπόμενης υπεύθυνης δήλωσης.

Διευκρινίζεται ακόμη ότι, σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος κορονοϊού COVID-19 εντός των ανωτέρω μονάδων και τυχόν επιβολής στοχευμένης αναστολής λειτουργίας της μονάδας στην οποία προσέρχεται το παιδί, οι γονείς δικαιούνται να κάνουν χρήση της άδειας ειδικού σκοπού, ως ισχύει.

Άδεια παρακολούθησης της σχολικής επίδοσης των παιδιών στο πλαίσιο του ειδικού προγράμματος επαναλειτουργίας των σχολικών μονάδων

Πέραν των ανωτέρω αναφερομένων και με σκοπό τη διευκόλυνση των εργαζόμενων γονέων στο πλαίσιο της επαναλειτουργίας των σχολείων και των δομών φροντίδας των παιδιών τους, οι εργαζόμενοι γονείς μπορούν να κάνουν χρήση των διευκολύνσεων που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας.

Ειδική μνεία, ωστόσο, αξίζει να γίνει στην άδεια για την παρακολούθηση της σχολικής επίδοσης των παιδιών, χρήση της οποίας μπορούν να κάνουν οι γονείς, σε πλήρεις ημέρες ή και σε ώρες και κατά την τρέχουσα περίοδο: α) προς το σκοπό της διευκόλυνσής τους κατά την παράδοση και παραλαβή των παιδιών, καθώς ο χρόνος παραμονής τους στις ανωτέρω μονάδες θα είναι μειωμένος, λόγω της μη επαναλειτουργίας του «ολοήμερου σχολείου», αλλά και καθώς συνήθως την ευθύνη αυτή είχαν οι ανιόντες των γονέων, οι οποίοι στην πλειονότητά τους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και β) κατά τις ημέρες που τα παιδιά δεν προσέρχονται υποχρεωτικά στο σχολείο, σύμφωνα με το εφαρμοζόμενο ειδικό πρόγραμμα λειτουργίας του σχολείου.

Η εφαρμογή των σχετικών διατάξεων με την άδεια παρακολούθησης της σχολικής επίδοσης των παιδιών, ως ανωτέρω, είναι συμβατή με το σκοπό της, καθώς υποστηρίζει την επιστροφή των παιδιών στη σχολική μαθησιακή διαδικασία, η οποία συμβάλλει ευεργετικά στην εκπαίδευση, αλλά και στην κοινωνικοποίηση και ψυχολογία των παιδιών.

Επίσης, γίνεται σαφές ότι χρήση της άδειας παρακολούθησης της σχολικής επίδοσης των παιδιών μπορούν να κάνουν και οι εργαζόμενοι οι οποίοι δεν είναι δικαιούχοι της άδειας ειδικού σκοπού, αλλά και όσοι εκ των δικαιούχων της, κάνοντας χρήση αυτής, έχουν εξαντλήσει την ετήσια κανονική τους άδεια για το τρέχον έτος.

Ειδικότερα, υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 9 του N. 1483/1984, του άρθρου 4 της ΕΓΣΣΕ 2008-2009 και της παρ. 5 του άρθρου 20 του ν. 3896/2010, στους εργαζόμενους πλήρους ή μερικής απασχόλησης και για κάθε παιδί ηλικίας μέχρι 16 ετών, που παρακολουθεί μαθήματα στοιχειώδους εκπαίδευσης, (η οποία ξεκινά να παρέχεται από το νηπιαγωγείο) ή μέσης εκπαίδευσης, χορηγείται άδεια με αποδοχές ορισμένων ωρών ή ολόκληρης ημέρας κάθε φορά, μέχρι τη συμπλήρωση τεσσάρων εργάσιμων ημερών, κάθε ημερολογιακό έτος, για να επισκεφθούν το σχολείο των παιδιών τους, με σκοπό την παρακολούθηση της σχολικής επίδοσής τους.

Η άδεια απουσίας χορηγείται στον έναν από τους δύο γονείς, ενώ, σε περίπτωση που και οι δύο είναι δικαιούχοι του ανωτέρω δικαιώματος, αποφασίζουν με κοινή συμφωνία κάθε φορά ποιος από τους δύο θα κάνει χρήση αυτού και για πόσο χρονικό διάστημα, που, πάντως, δεν μπορεί συνολικά και για τους δύο γονείς να υπερβαίνει τις τέσσερις ημέρες για κάθε παιδί.