Κείμενο: Ελπίδα Πιτάκη

Οι προετοιμασίες για τον εορτασμό της πιο ατμοσφαιρικής γιορτής του χρόνου, φτάνουν σιγά-σιγά στο τελικό στάδιό τους. Μόλις μία εβδομάδα από την ημέρα των Χριστουγέννων και δύο πριν την έλευση του νέου χρόνου, και η διάθεσή μας αρχίζει να μπαίνει στο εορταστικό πνεύμα.

Για εσάς που έχετε επιλέξει τη Θεσσαλονίκη ως τον προορισμό σας ή ακόμη και για εσάς που μένετε στην ερωτική πόλη του Βορρά και δεν έχετε αποφασίσει ακόμη τι θα κάνετε τις παραμονές των δύο μεγάλων ημερών, επιλέξαμε 5 από τα top εστιατόρια της πόλης και σας παρουσιάζουμε τα εορταστικά μενού τους, για να σας βγάλουμε από το τρυπάκι της αναζήτησης στα… τυφλά. Με ένα εύρος τιμών από 35-70 ευρώ/άτομο, σίγουρα θα βρείτε κάποιο που να ανταποκρίνεται στις γαστριμαργικές προτιμήσεις αλλά και το budget σας.

Μεσογειακές και ελληνικές γεύσεις, εμπνευσμένα πρώτα πιάτα και χρωματιστές σαλάτες, λαχταριστά γλυκά και σαμπάνια, χώροι εκλεπτυσμένης αισθητικής και μουσική που συνάδει με το ύφος της ημέρας, αποτελούν τα κομμάτια του παζλ, που ενώνοντάς τα θα σας χαρίσουν την πιο όμορφη και απολαυστική παραμονή Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς.

Shark bar restaurant


Γιατί να πάτε: Είναι ένα από τα καλύτερα cafe bar restaurants στη Θεσσαλονίκη, με μια από τις πιο μαγευτικές θέες τόσο στο Θερμαϊκό όσο και στην πόλη. Το Shark, στην Καλαμαριά, διακρίνεται για την εκλεπτυσμένη αισθητική του χώρου, τις γευστικές προτάσεις της μεσογειακής κουζίνας και τα super σαγηνευτικά cocktails για όλα τα γούστα. Είναι από τα μέρη που προτιμούν οι Θεσσαλονικείς για ξενύχτι συνοδεία dance μουσικών επιλογών που ανεβάζουν το κέφι και δίνουν το ρυθμό της βραδιάς.

Μενού Χριστουγέννων: 65 ευρώ/άτομο με καλωσόρισμα με spritz αρωματισμένο με λεμόνι, ραβιόλι με τρούφα με μπισκ καραβίδας, μοσχαρίσια γλώσσα με polenta πορτσίνι σερβιρισμένη με πράσινη σαλάτα melsun, σορμπέ λάιμ, φιλέτο μοσχαρίσιο με σάλτσα «five spice» σερβιρισμένο με gnocchi κάστανου και «φουά γκρα» επιδόρπιο μαρόν γλασσέ σε κρέμα μασκαρπόνε.

Μενού Πρωτοχρονιάς:
70 ευρώ/άτομο με καλωσόρισμα με κοκτέιλ bellini, consume από κάστανα με γλυκόξινη mascarpone, ταρτάρ κόκκινου τόνου σε φέτες αβοκάντο, ριζότο με κίτρινα κολοκύθια και gorgonzola, sorbet μάνγκο, φιλέτο φασιανού με sauce χουρμά συνοδεία πουρέ γλυκοπατάτας, πράσινη σαλάτα και cranberries, επιδόρπιο τάρτα σοκολάτας με παγωτό φράουλα.

Tip: Μετά το τέλος του γεύματος, περάστε στο χώρο του bar, για να γιορτάσετε τις δύο αυτές ημέρες έτσι όπως μόνο στο Shark γνωρίζει.

Info: Αργοναυτών 2 & Θεμ. Σοφούλη, Καλαμαριά, τηλ. 2310 416855, http://www.shark.gr, σελίδα στο Facebook

Canteen

Γιατί να πάτε: Το all day λογικής και φιλοσοφίας Canteen, στην περιοχή της Διαγωνίου, κερδίζει τις εντυπώσεις όσων το επιλέγουν τόσο με τον προσεγμένο βιομηχανικό του χώρο όσο και με τη φιλική του ατμόσφαιρα. Εδώ θα έρθετε για να δοκιμάσετε δημιουργίες της μοντέρνας δημιουργικής ελληνικής κουζίνας με κάποιες ιταλικές επιρροές αλλά και για να απολαύσετε, κάποια από τα διασημότερα cocktails στη Θεσσαλονίκη, επιλέγοντας εκείνο που θα σας κάνει «κλικ» μέσα από την ενημερωμένη cocktail list του.

Μενού Χριστουγέννων: 35 ευρώ/άτομο με βελουτέ κρέμα ψητής κολοκύθας με φασκόμηλο,crème fraiche και τραγανή πανσέτα, σαλάτα με λάχανο, ρόδι, ξινόμηλο, σελινόριζα, καρύδια και dressing ροδιού, παραδοσιακοί λαχανοντολμάδες, σιγοψημένο χοιρινό καρέ στο φούρνο, με πουρέ κυδωνιού και σάλτσα Dijon/ μελιού, γεμιστή γαλοπούλα στο φούρνο με παραδοσιακή γέμιση, ζουμερό μοσχαρίσιο striploin, αρωματισμένο με φρέσκα βότανα συνοδευόμενο από ψητή πατάτα με άρωμα εσπεριδοειδών, επιδόρπιο Christmas pudding.

Tip: Μην παραλείψετε μετά το τέλος του δείπνου να δοκιμάσετε κάποιο από τα εξαιρετικά cocktails της ενημερωμένης cocktail list.

Info: Δημητρίου Γούναρη 7, τηλ. 2310 228520, σελίδα στο Facebook

Les Zazous

Γιατί να πάτε: Όσοι έχετε υψηλές απαιτήσεις και μεγάλες προσδοκίες μία επίσκεψη στο Les Zazous θα τις ικανοποιήσει όλες. Στο all day spot στην Καλαμαριά, επί της Σοφούλη, θα εκτιμήσετε την κομψή αισθητική, το προσεγμένο περιβάλλον και τις ποιοτικές υπηρεσίες. Με δυνατό ατού το εξαιρετικό location -προσφέρει το Θερμαϊκό και την Θεσσαλονίκη στο… πιάτο- αποτελεί ιδανική επιλογή τόσο για καφέ στο φιλικό και ευχάριστο περιβάλλον του όσο και για φαγητό με δημιουργίες της ψαγμένης, μοντέρνας, ελληνικής, δημιουργικής κουζίνας.

Μενού Χριστουγέννων: 45 ευρώ/άτομο με καπνιστό σολομό με ταρτάρ αβοκάντο, τομάτα, chilliκαι dressing ελιάς, blancmange πατάτες με γαρίδες σοτέ, λεπτές φέτες chorizo και τρούφα, εορταστική σαλάτα με ποικιλία σαλατικών, τρυφερό φιλέτο κοτόπουλου, croutons, παρμεζάνα,vinaigrette πετιμέζι και ρόδι, μενταγιόν γαλοπούλας, με prosciutto, μανιτάρια και μυρωδικά συνοδεία από gnocchi τρούφας, πράσινα σπαράγγια και ελαφριά σάλτσα σαμπάνιας ή ψητό ψαρονέφρι γεμιστό με βερίκοκα, δαμάσκηνα και foie gras συνοδευόμενο από πουρέ πατάτας, σάλτσα πράσινου πιπεριού και chips πράσο, mousse σοκολάτας σε στεφάνι γκοφρέτας με σάλτσα πραλίνα και παστέλι κακάο.

Μενού Πρωτοχρονιάς: 45 ευρώ/άτομο με καραβιδοουρές σοτέ σε κολοκυθάκι carpaccio, ραπανάκι, παρμεζάνα και dressing σαφράν, ραβιόλι με foie gras και μανιτάρια σε κρεμώδη σάλτσα, γιορτινή σαλάτα με τριλογία αποξηραμένων φρούτων μαγειρεμένα με cognac, σοτέ συκωτάκια, flakes grana reggiano και vinaigrette εσπεριδοειδών, σιγοψημένο αγριογούρουνο με σάλτσα φουντουκιού, baby πατάτες και μανιτάρια σοτέ ή φιλέτο μόσχου με σάλτσαraspberry, με baby πατάτες και μανιτάρια, μαγειρεμένα με cognac και θυμάρι, paveσοκολάτας πάνω σε μπισκότο φουντουκιού και coulis κόκκινων φρούτων.

Tip: Επιλέξτε κάποιο από τα τραπέζια δίπλα στην τζαμαρία για να έχετε ανεμπόδιστη θέα στο Θερμαϊκό και τη Θεσσαλονίκη.

Info: Θ. Σοφούλη 108, Καλαμαριά, τηλ. 2310 420600, σελίδα στο Facebook

Clochard

Γιατί να πάτε: Γιατί η κουζίνα του έχει βραβευτεί 5 συνεχόμενες χρονιές με Χρυσό Σκούφο στην κατηγορία Ελληνική Κουζίνα. Σε ένα περιβάλλον φινετσάτης αισθητικής, το γευστικό στολίδι της Θεσσαλονίκης λειτουργεί από το 1978 και αποτελεί αγαπημένη επιλογή όσων γνωρίζουν από καλό φαγητό. Στα plus το γεγονός ότι διαθέτει μία από τις πιο ενημερωμένες wine list της πόλης, καθώς είναι εμπλουτισμένη με 150 ετικέτες τόσο από τον ελληνικό όσο και από τον ξένο αμπελώνα με κρασιά περιοχών από τη Χιλή, την Αργεντινή, την Αυστραλία, τη Γαλλία και την Ιταλία.

Μενού Πρωτοχρονιάς:
45 ευρώ/άτομο με L’ Antique Quercia Proseccο, βασιλικό καβούρι με φρέσκα λαχανικά, μάνγκο και βινεγκρέτ από ξύδι xeres, βελουτέ κολοκύθας με γαρίδες και τζίντζερ, ριζότο με άγρια μανιτάρια, λάδι τρούφας και φλοίδες γραβιέρες Νάξου, αγριογούρουνο μαριναρισμένο σε μαυροδάφνη και ματζουράνα με πουρέ
γλυκοπατάτας και κάστανα γλασέ ή παραδοσιακή γαλοπούλα με γέμιση, μους σοκολάτας με μαρεγκάκια φιστίκι και καραμελωμένα αμύγδαλα.

Tip: Οι δημιουργίες της μοντέρνας μεσογειακής κουζίνας φέρουν έντονες και φανερές πινελιές της ελληνικής, με επιλεγμένα προϊόντα απ’ όλη την Ελλάδα.

Info: Προξένου Κορομηλά 4, τηλ. 2310 239805, www.clochard.gr

Excelsior Bistro Bar Restaurant


Γιατί να πάτε: Για να δοκιμάσετε προτάσεις μεσογειακής κουζίνας, με μοναδικές τεχνικές της γαλλικής συνδυασμένες με παραδοσιακές γεύσεις της ελληνικής, σε ένα μοντέρνο και χαλαρό περιβάλλον, στο εστιατόριο ενός εκ των δημοφιλέστερων ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης, στο κέντρο της πόλης. Το Excelsior Bistro Bar Restaurant, στο ισόγειο του 5* boutique hotel The Excelsior, επί της Μητροπόλεως, λίγο πριν την Πλατεία Αριστοτέλους (ακολουθώντας τη ροή των αυτοκινήτων), διαθέτει a la carte menu ενώ από τις επιλογές δεν λείπουν και τα φινετσάτα cocktails.

Μενού Χριστουγέννων: 59 ευρώ/άτομο με ποτήρι σαμπάνιας, χτένια σε πουρέ κυδώνι με κρούστα μυρωδικών, σούπα μανιταριών με ραβιολάκι καπνιστής πάπιας και σπασμένο πράσινο πιπέρι, σαλάτα με σπανάκι, καραμελωμένα κυδώνια, ψητά κάστανα και πέρλες ροδιού, μπούτι χοιρινό μπρεζέ με σάλτσα κόκκινου πιπεριού και γλυκοπατάτες ντοφινουάζ με καστανή ζάχαρη, παραδοσιακή γεμιστή γαλοπούλα με αποξηραμένα φρούτα, σάλτσα εσπεριδοειδών και πατατούλες αρωματισμένες με δενδρολίβανο, μηλόπιτα με παγωτό, καφές ή τσάι με μινιατούρες επιδορπίων.

Μενού Πρωτοχρονιάς: 69 ευρώ/άτομο με ποτήρι σαμπάνιας, χειροποίητα ραβιολάκια με σπανάκι, φρέσκα μανιτάρια, φουά γκρα και αυγά ορτυκιού ποσέ με άρωμα τρούφας, φρέσκο σολομό Σκωτίας, μαριναρισμένο σε τσίπουρο με πουρέ μαραθόριζας, σορμπέ φρούτα του δάσους, πολύχρωμη σαλάτα με πράσινο μήλο, πούδρα καρυδιών και κοπανιστή Κυκλάδων, γουρουνόπουλο με ψητά κάστανα και σύκα σε αγιορείτικο κρασί και πουρέ γλυκοπατάτας ή στήθος πάπιας με καραμελωμένα λαχανικά και σάλτσα από άγρια βατόμουρα, μπάρα πικρόγλυκης τριλογίας από σοκολάτα με μους άγριου φραγκοστάφυλου, καφές ή τσάι με μινιατούρες επιδορπίων, βασιλόπιτα.

Tip: Τις βραδιές συνοδεύει live πιάνο.

Info: Κομνηνών 10 & Μητροπόλεως 23, τηλ. 2310 021020, http://www.excelsiorhotel.gr/gr/bar-restaurant-gourmet.php

Αν θέλετε να ανακαλύψετε κι άλλους λόγους να περάσετε τις γιορτές στην συμπρωτεύουσα κατεβάστε δωρεάν το ανανεωμένο Thessaloniki by GreekGuide.com!