Το δικό τους λιθαράκι στη μάχη κατά του κορονοϊό αποφάσισαν να βάλουν γυναίκες από όλη την Ελλάδα που υπηρετούν με μεράκι την τέχνη της ραπτικής. Πρόκειται για τις «Μοδίστρες Άμεσης Ανάγκης» μια πρωτοβουλία του Θεσσαλονικιού εικαστικού Mάριου Teriade Ελευθεριάδη. Οι μάσκες που κατασκευάζονται σε όλη τη χώρα, συλλέγονται στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια αποστέλλονται δωρεάν σε δομές υγείας και όπου αλλού είναι αναγκαίες.

Γράφει η Σταυρούλα Πεταλιού

Ο Mάριος Τeriade Eλευθεριάδης ο οποίος είναι ο εμπνευστής της εν λόγω εθελοντικής δράσης μιλάει στο newsbeast.gr και περιγράφει τη διαδικασία.

–  Πως δημιουργήθηκαν οι «Μοδίστρες Άμεσης Ανάγκης»;

Πρόκειται για μία δράση που ξεκίνησε τον Μάρτιο από εμένα και τον πολύ καλό μου φίλο και συνεργάτη σε όμορφες δράσεις, Κωνσταντίνο Τεκτονίδη που έχει βιοτεχνία ένδυσης. Ήταν μια στιγμή που αποφασίσαμε πως εν μέσω πανδημίας πρέπει να ενεργοποιηθούμε και να φτιάξουμε μάσκες, καθώς οι ελλείψεις ήταν ήδη πολλές σε νοσοκομεία και όχι μόνο. Έτσι, καταλήξαμε να φτιάξουμε ένα δίκτυο που αποτελείται πλέον από 346 μοδίστρες και ράφτες από όλη την Ελλάδα και να ενώσουμε τις δυνάμεις με θετική ενέργεια και αλληλεγγύη.

– Μέχρι στιγμής πόσες μάσκες έχουν φτιαχτεί;

Μέχρι στιγμής έχουν φτιαχτεί σε όλη την Ελλάδα 40.000 μάσκες οι οποίες αναμένουμε να ολόκληρη η διαδικασία αποστολής τους στη Θεσσαλονίκη τις επόμενες ημέρες και να διατεθούν σε δομές υγείας και όχι μόνο, ανάλογα με τις ανάγκες και τα αιτήματα που έχουν προκύψει.

– Τι πρέπει να κάνει κάποιος για να συμμετέχει στην ομάδα;

Οι μοδίστρες και οι ράφτες που συμμετείχαν ήδη το έκαναν μέσα από μια φόρμα συμμετοχής, έπειτα τους εστάλησαν με κούριερ κομμένα υφάσματα και λάστιχα και τέλος δημιουργήθηκε μια ομάδα κλειστή στο facebook από όπου δίνονται οι οδηγίες για την ραφή της μάσκας, αλλά λύνουμε επίσης τις απορίες όλων και μοιραζόμαστε υλικό από τη διαδικασία, στιγμές που θα μας μείνουν τελικά αξέχαστες.

– Οι μάσκες σχεδιάζονται με βάση κάποιες συγκεκριμένες οδηγίες; Τι υλικά χρησιμοποιούνται; 

Έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές, είναι πλενόμενες και επαναχρησιμοποιούμενες. Είναι από βαμβακερό ύφασμα 100%, έχουν θήκη για φίλτρο, έχουν πλυθεί, έχουν σιδερωθεί, έχουν πακεταριστεί από τις μοδίστρες με συγκεκριμένο τρόπο. Τους δόθηκαν όπως προ είπα οδηγίες μέσα από ένα πολύ αναλυτικό βίντεο. Τα υφάσματα για τις 40.000 μάσκες τα εξασφαλίσαμε εγώ και ο Κώστας Τεκτονίδης, ενώ σε αυτή τη φάση ετοιμαζόμαστε για την επόμενη κίνησή μας. Στο νέο αυτό εγχείρημα συνεργαζόμαστε με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Αντιμετώπιση Παιδικού Τραύματος» και με το «Give & Fund», με στόχο να συγκεντρωθούν χρήματα από όποιον είναι πρόθυμος να στηρίξει αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, ώστε να αγοραστούν, υφάσματα και λάστιχα και να φτιαχτούν οι επόμενες 100.000 μάσκες.

– Ποιο είναι το μήνυμα που στέλνετε στους πολίτες που δίνουν μάχη με τον κορονοϊό αλλά και τους ήρωες της πρώτης γραμμής;

Το μήνυμα είναι κοινό για όλους: Να βάλουμε τα δυνατά μας όλοι μαζί για να βγούμε όσο γίνεται πιο δυνατοί από αυτή την πρωτόγνωρη συνθήκη, να αφήσουμε στην άκρη ότι μας χωρίζει και με φιλότιμο και σκληρή δουλειά να βοηθήσουμε αυτούς που μας χρειάζονται, είτε πρόκειται για ευπαθείς ομάδες, είτε για γιατρούς και νοσηλευτές που δίνουν τον εαυτό τους αυτό το διάστημα, είτε για εκείνους που φοβούνται την καραντίνα, τον εγκλεισμό, τον «αόρατο εχθρό».