Τους φόβους των ιδιοκτητών καταστημάτων εκφράζει ο εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Σωματείου Καταστημάτων-Καταναλωτών Εστίασης & Διασκέδασης. Ακόμη κι όταν γίνει άρση των μέτρων κατά του κορονοϊού και οι επιχειρήσεις ανοίξουν ξανά όλα θα είναι διαφορετικά ενώ θα χρειαστεί αρκετός καιρός ώστε να μπορέσει η αγορά και οι επιχειρήσεις να επιστρέψουν στην κανονικότητα.

Γράφει η Σταυρούλα Πεταλιού

Μιλώντας στο newsbeast.gr o εκπρόσωπος του ΠΑΣΚΕΔΙ, Γιώργος Ζουριδάκης, επεσήμανε πως μέχρι στιγμής η ενημέρωση που έχουν είναι πως οι επιχειρήσεις μαζικής εστίασης ενδέχεται να αρχίσουν να ανοίγουν από τις 15 Μαΐου. Όπως όμως ξεκαθάρισε το άνοιγμα θα γίνει σταδιακά, πρώτα δηλαδή θα ανοίξουν οι μικρές επιχειρήσεις και μετά οι πιο μεγάλες.

«Οι ιδιοκτήτες έχουν μεγάλο άγχος για την επόμενη ημέρα καθώς γνωρίζουν πως θα έχουν πολλά προβλήματα» είπε και τόνισε: «Ελπίζουν πως η Πολιτεία θα σταθεί αρωγός στον αγώνα που τους περιμένει όταν θα ανοίξουν».

Περικοπές προσωπικού ακόμη και λουκέτα

Ασφαλώς όπως εξήγησε πολλοί θεωρούν πως θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε περικοπές του προσωπικό τους. «Για αρκετούς αποτελεί μονόδρομο το να προχωρήσουν ακόμη και σε πτώχευση καθώς το πλήγμα το οποίο έφερε το πολυήμερο λουκέτο στις επιχειρήσεις τους είναι ήδη μη αναστρέψιμο» σημείωσε.

Δύσκολο το να επιστρέψουν οι επιχειρήσεις στην προ κορονοϊού εποχή

Σαφώς το να μπορέσουν τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις να επιστρέψουν στην προ κορονοϊού εποχή είναι ένα σενάριο σχεδόν απίθανο.

«Δεν γνωρίζουμε εάν θα υπάρχει η ανάλογη ζήτηση ώστε να μπορέσουν οικονομικά να σταθούν οι επιχειρήσεις όπως πριν την πανδημία. Δεν ξέρουμε εάν ο κόσμος δεν θα φοβάται να βγει από το σπίτι του και να βρεθεί σε μέρη όπου θα υπάρχουν αρκετοί πολίτες όπως δηλαδή είναι οι καφετέριες και τα εστιατόρια» δήλωσε ο Γιώργος Ζουριδάκης.

«Πάντα οι πολίτες θα έχουν τον φόβο να μην βρεθούν εκτεθειμένοι στον ιό, θα είναι δύσκολο να εμπιστευτούν τους χώρους εστίασης, να βγουν να πιούν τον καφέ, το ποτό τους ή να φάνε» συμπλήρωσε.

Ανησυχούν ακόμη και για το πως θα πληρώσουν το ενοίκιό τους

«Οι επιχειρηματίες είναι ήδη σε δύσκολη κατάσταση και πολλοί εξ αυτών δυσκολεύονται να πληρώσουν το ένοικιό τους» διαμήνυσε ο εκπρόσωπος του Πανελλήνιου Σωματείου Καταστημάτων-Καταναλωτών Εστίασης & Διασκέδασης υπογραμμίζοντας «έχουν δώσει πολλά χρήματα για να στήσουν τους χώρους τους, ακόμη και για τον αέρα του μαγαζιού. Η μείωση του ενοικίου που ανακοίνωσε η κυβέρνηση αποτελεί μια ανάσα αλλά για αρκετούς δεν είναι αρκετή αφού όλο αυτό το διάστημα δεν έχουν κανένα έσοδο αλλά μόνο έξοδα».

«Οι επιχειρηματίες που μας καλούν συνεχώς ανησυχούν ακόμη για το εάν θα καταβληθεί κανονικά το επίδομα των 8οο ευρώ γιατί ακόμη κι αυτό αποτελεί ένα βοήθημα το όποιο χαρακτηρίζουν ”ανάσα ζωής”» είπε.

«Το σπάσιμο των δεσμών ώστε να μπορέσει η αγορά να κινηθεί ξανά κανονικά είναι το να βρεθεί κάποιο φάρμακο για τον κορονοϊό. Μόνο τότε ο κόσμος θα μπορέσει να επιστρέψει στην προ πανδημίας ζωή του» ανέφερε κλείνοντας ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΚΕΔΙ, Γιώργος Ζουριδάκης.