Στην καταγγελία ότι έχουν διανεμηθεί ακατάλληλες μάσκες, που δεν έχουν πιστοποίηση για ιατρική χρήση και δεν είναι υψηλής προστασίας αλλά είναι για την ατμοσφαιρική μόλυνση, προχώρησαν γιατροί.

Μάλιστα για το ζήτημα, η ΕΙΝΑΠ (Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας) απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό Βασίλη Κοντοζαμάνη, τονίζοντας πως «ζητά την άμεση απόσυρση και αντικατάσταση των μασκών που έχουν διανεμηθεί στο τμήμα Παθολογικής – Λοιμώξεων Α’ του νοσοκομείου Σωτηρία οι οποίες όπως καταγγέλλουν οι γιατροί δεν έχουν πιστοποίηση για ιατρική χρήση και δεν είναι υψηλής προστασίας αλλά είναι για την ατμοσφαιρική μόλυνση.

Θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρχει ο κατάλληλος έλεγχος πριν τη διανομή του υγειονομικού υλικού για να μην φτάνουμε σε αυτές τις καταστάσεις.

Επίσης απαιτούμε να γίνει άμεσα διερεύνηση για τυχόν ευθύνες αρμοδίων οι οποίοι διένειμαν το υλικό, χωρίς πρώτα να ζητήσουν, ως οφείλουν, από τους ίδιους τους αρμόδιους γιατρούς της πτέρυγας να το ελέγξουν.

Το προσωπικό του νοσοκομείου Σωτηρία περιμένει άμεσα τη προμήθεια του κατάλληλου υλικού».

Η απάντηση

Σχετικά με την καταγγελία δύο ιατρών του ΓΝΝΘ Αθηνών «Η Σωτηρία» και της ΕΙΝΑΠ για την ακαταλληλότητα μασκών στο νοσοκομείο, πηγές του υπουργείου Υγείας διαβεβαιώνουν ότι πρόκειται για μάσκες N95, κατάλληλες για ιατρική χρήση και εγκεκριμένες από την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων-Εμπειρογνωμόνων.

Όσον αφορά δε, στην ανάρτηση του γ.γ. της ΟΕΝΓΕ Παναγιώτη Παπανικολαου στο twitter, οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν ότι ο αριθμός που επισημαίνεται (στη συγκεκριμένη ανάρτηση) στην εξωτερική πλευρά του κουτιού, δεν είναι κωδικός προϊόντος.

«Ο κωδικός προϊόντος είναι 20202140114. Μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο, οδηγεί εύκολα στην κατάρριψη και των σημερινών fake news…», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.