Ακόμα ένα βήμα για τη διαδικασία κατασκευής του αυτοκινητοδρόμου Πάτρα-Πύργος ως ενιαίο έργο, έγινε την Παρασκευή.

Ως γνωστόν, η προηγούμενη κυβέρνηση είχε επιλέξει την κατάτμηση του έργου σε οκτώ κομμάτια, με αποτέλεσμα στα τέσσερα πλέον να μην υπάρχει ανάδοχος και στα άλλα τέσσερα τυπικά να υπάρχει αλλά στην πράξη οι εργασίες να έχουν σχεδόν μηδενική πρόοδο. Έτσι, η Διευθύνουσα Υπηρεσία προχώρησε, όπως όφειλε, στη διακοπή και τυπικώς των εργασιών και στη διάλυση των τεσσάρων συμβάσεων.

Έχουν εν τω μεταξύ ξεκινήσει οι διαδικασίες για ένταξη εκ νέου του έργου στη Παραχώρηση της Ολυμπίας Οδού, ενώ έχει ήδη επιτευχθεί σχετική συμφωνία με τον παραχωρησιούχο. Για το ενδιάμεσο διάστημα, και με δεδομένη την κρισιμότητα του έργου και την κακή κατάσταση σε πολλά σημεία του υπάρχοντος οδικού δικτύου, προγραμματίζονται στοχευμένες παρεμβάσεις οδικής ασφαλείας.

Ειδικότερα, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, εκπονεί πρόγραμμα για στοχευμένες επεμβάσεις οδικής ασφάλειας της τάξης των 15 εκ ευρώ, ενώ παράλληλα θα χρηματοδοτήσει την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με πόρους από το ΠΔΕ για τη συντήρηση του άξονα, ύψους περίπου 10 εκ ευρώ.

Το προσεχές διάστημα θα ανακοινωθούν επισήμως τα παραπάνω έργα, με όλες τις αναγκαίες λεπτομέρειες.

Το σκεπτικό της κίνησης αυτής είναι ότι τα επικίνδυνα σημεία στον αυτοκινητόδρομο Πάτρα – Πύργος είναι συγκεκριμένα (σημεία για παράδειγμα όπου υπάρχουν είσοδοι επαρχιακών οδών, από τις οποίες εισέρχονται αγροτικά μηχανήματα) και με δεδομένο ότι λόγω της κατάτμησης από την προηγούμενη κυβέρνηση το έργο δυστυχώς δεν μπορεί να προχωρήσει άμεσα, πρέπει εν τω μεταξύ να ληφθούν κάποια άμεσα μέτρα για να μειωθούν όσο δυνατόν τα τροχαία.

Από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών όμως τονίζουν ότι εάν δεν προχωρούσε η σημερινή κυβέρνηση στην ένταξη εκ νέου του έργου ως ενιαίου στη Παραχώρηση της Ολυμπίας Οδού, πολύ απλά δε θα γινόταν ποτέ.

Και αυτό καθώς σε δύο εργολαβίες ο ανάδοχος έχει κηρυχθεί οριστικά έκπτωτος, λόγω μη προσκόμισης των απαραίτητων εγγυητικών επιστολών, σε μία υπάρχουν ακόμη δικαστικές εμπλοκές στο ΣτΕ, ενώ από τις 16/3/2020 έχει κηρυχθεί έκπτωτη η εταιρεία «GD INFRASTRUTTURE SRL», η οποία ήταν και ο δεύτερος ανάδοχος στις δύο εργολαβίες για τις οποίες είχε κηρυχθεί έκπτωτος ο όμιλος Καλογρίτσα!

Ακόμη και να ήθελε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών δηλαδή να συνεχιστεί το έργο όπως το είχε δρομολογήσει η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, θα ήταν πρακτικά αδύνατον.

Μία «λεπτομέρεια» δε με ιδιαίτερη σημασία είναι ότι με τις ενέργειες του αρμόδιου υπουργού Κώστα Καραμανλή, η Κομισιόν δέχθηκε κατ εξαίρεση να πάρει «γέφυρα» το έργο για την επόμενη προγραμματική περίοδο και άρα να μη χαθεί η χρηματοδότηση, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει ενιαίο και ότι δε θα προχωρήσει η κατάτμηση.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξάλλου κατά κανόνα δε δέχεται το «σπάσιμο» οδικών έργων, για αυτό και είχε θέσει αυστηρούς όρους στην προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η οποία επέμενε στην κατάτμηση και δη σε οκτώ κομμάτια.

Κάτι που σημαίνει ότι κάθε εργολάβος θα κατασκεύαζε 10 χιλιόμετρα. Υπενθυμίζεται πως η Εθνική Οδός Αθηνών- Θεσσαλονίκης, μήκους 500 χιλιομέτρων και με πολλές τεχνικές δυσκολίες, είχε «σπάσει» σε μόλις τρία κομμάτια…

Οι τέσσερις εργολαβίες

Οι τέσσερις εργολαβίες που διαλύθηκαν και τυπικώς είναι οι εξής:

  • «Τμήμα 2 Αμαλιάδα – Δουναίικα», με Ανάδοχο την «INTRAKAT» και εκτελεσμένες εργασίες στο 8,7% του συνόλου (το οποίο, αν και μικρό, ήταν το μακράν μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ των τεσσάρων)
  • «Τμήμα 5 Σαγαίικα – Βάρδα», με Ανάδοχο την «Κ/ΞΙΑ ΞΑΝΘΑΚΗΣ ΑΤΕ – ΑΦΟΙ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΑΤΕΒΕ ΙΝΤΕΡΚΑΤ» και εκτελεσμένες εργασίες στο 0,11% του συνόλου
  • «Τμήμα 6 Κ. Αχαΐα – Σαγαίικα», με Ανάδοχο την «GD INFRASTRUTTURE Ε.Π.Ε.» και εκτελεσμένες εργασίες στο 2% του συνόλου
  • «Τμήμα 7 ΒΙΠΕ – Κάτω Αχαΐα» με Ανάδοχο την «ΑΦΟΙ ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΑΤΕΒΕ» με διακριτικό τίτλο «ΙΝΤΕΡΚΑΤ» και εκτελεσμένες εργασίες στο 0,50% του συνόλου

Με βάση την παραπάνω πρόοδο είναι προφανές ότι τα τμήματα αυτά δεν θα ήταν δυνατό να ολοκληρωθούν όχι τον Οκτώβριο 2022 που ήταν η συμβατική ημερομηνία περαίωσής τους, αλλά ούτε καν το τέλος του 2023 που ήταν η λήξη της συγχρηματοδότησης από την Ε.Ε.

Τι είχε γίνει με τις υπόλοιπες τέσσερις

Υπενθυμίζεται ότι από τις υπόλοιπες τέσσερις εργολαβίες:

Σε δύο ο ανάδοχος έχει κηρυχθεί οριστικά έκπτωτος, λόγω μη προσκόμισης των απαραίτητων εγγυητικών επιστολών

Σε μία υπάρχουν ακόμη δικαστικές εμπλοκές στο ΣτΕ με άγνωστο ορίζοντα ολοκλήρωσης. Επισημαίνεται ότι η ολοκλήρωση της συγκεκριμένης εργολαβίας (Α.Κ. Κυλλήνης – Αμαλιάδα) ήταν κρίσιμη για τη σύνδεση των πόλεων Αμαλιάδας και Πύργου μέσω του νέου αυτοκινητοδρόμου.

Και στην τελευταία, στο τμήμα οκτώ, από τις 16/3/2020 έχει κηρυχθεί έκπτωτη η εταιρεία «GD INFRASTRUTTURE SRL», επειδή με υπαιτιότητά της είχε υπερβεί κατά 2 μήνες την εκπλήρωση τεσσάρων αποκλειστικών προθεσμιών του έργου, ενώ επίσης δεν συμμορφώθηκε στην Ειδική Πρόσκληση που της απέστειλε η υπηρεσία. Επιπλέον, ενώ έχει εισπράξει προκαταβολή για το έργο ύψους 1.398.645,49 ευρώ οι εργασίες που έχει εκτελέσει έχουν αξία μόλις 40.139,38 ευρώ, δηλαδή αντιστοιχούν στο 0,115% του συνόλου της σύμβασης.

Επειδή από τους αναδόχους των 4 εργολαβιών που διαλύθηκαν και τυπικά, ο εκπρόσωπος της μίας (συγκεκριμένα ο κ. Εμφιετζογλου που εμφανίζεται ως εκπρόσωπος της «GD INFRASTRUTTURE SRL») ισχυριζόταν ότι μπορούσε να παραδώσει το έργο και μάλιστα νωρίτερα από τον προβλεπόμενο χρόνο, από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αναφέρουν ορισμένα δεδομένα, προς αποκατάσταση όπως τονίζουν της πραγματικότητας:

«- Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που προαναφέρθηκαν, στις εργολαβίες του έργου τις οποίες είχε αναλάβει, είχε ήδη σοβαρές καθυστερήσεις.

-Σε μια από αυτές, πήρε προκαταβολή σχεδόν 1,4 εκ ευρώ και υλοποίησε έργα μόνο 40.000 ευρώ.

-Τα τελευταία 15 χρόνια, από τα 11 μεγάλα έργα που έχουν αναλάβει εταιρείες του, κανένα δεν τελείωσε στην ώρα του. Σε όλα υπήρξαν μεγάλες καθυστερήσεις (από 55% έως σχεδόν 230%).

-Από τα ίδια 11 έργα, μόνο ένα κατάφερε να ολοκληρώσει έστω και με καθυστέρηση. Τα οκτώ τελικά παραδόθηκαν χωρίς να ολοκληρωθούν και τα δυο συνεχίζονται ακόμα, με μεγάλες καθυστερήσεις.

-Επίσης, σε αρκετά από αυτά τα έργα, παρά τις καθυστερήσεις και την αδυναμία ολοκλήρωσης τους, υπήρξαν και σημαντικές οικονομικές υπερβάσεις.

Αυτή είναι η πραγματικότητα».

Εν αναμονή της απάντησης Βεστάγκερ και ο κορονοϊός

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και ο Παραχωρησιούχος της Ολυμπίας Οδού, μετά από διαπραγματεύσεις, υπέγραψαν ένα Μνημόνιο Συναντίληψης που περιλαμβάνει τις βασικές αρχές της συμφωνίας των δύο μερών. Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής προχώρησε σε συναντήσεις και αρχικές συζητήσεις με την αρμόδια Επίτροπο Μαργκρέτε Βεστάγκερ για το θέμα, ενώ είναι σε εκκρεμότητα και νέα συνάντηση μαζί της στις Βρυξέλλες.

Η πανδημία του κορονοϊού ενδέχεται να επηρεάσει την εξέλιξη της υπόθεσης, καθώς στην ΕΕ πλέον αναγνωρίζουν όλο και περισσότερη την ανάγκη να προχωρήσουν έργα ανάπτυξης. Σε κάθε περίπτωση το ζήτημα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του υπουργείου, το οποίο παράλληλα ετοιμάζει το φάκελο για την προγνωστοποίηση προς τις υπηρεσίες της Επιτροπής για θέματα Ανταγωνισμού (DG-COMP), καθώς και την ενημέρωση των αντίστοιχων υπηρεσιών για θέματα συμβάσεων (DG-GROW).

Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε ξεκαθαρίσει ότι εάν το έργο συνεχιζόταν σπασμένο σε οκτώ εργολαβίες θα έπρεπε οπωσδήποτε να έχει ολοκληρωθεί ως το 2022 και όποια καθυστέρηση θα σήμαινε απώλεια κοινοτικών πόρων. Αντιθέτως, όμως, η ελληνική πλευρά πέτυχε πρόσφατα, στην περίπτωση που το έργο ολοκληρωθεί με μία σύμβαση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δεχθεί να χρηματοδοτηθεί και από τους πόρους της Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027 και άρα να μη χαθεί η χρηματοδότηση.

Με την ένταξη λοιπόν του έργου στην παραχώρηση της Ολυμπίας Οδού, εξασφαλίζεται η ολοκλήρωσή του, η υλοποίησή του δεν θα κοστίσει στο ελληνικό δημόσιο ούτε ευρώ παραπάνω από όσο προβλεπόταν στις οκτώ εργολαβίες και επίβλεψή του θα γίνεται από ανεξάρτητο μηχανικό, απελευθερώνοντας προσωπικό του υπουργείου για άλλα έργα, τονίζουν πηγές του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

– Εξασφαλίζεται η εγγύηση της κατασκευής και απαλλάσσεται το Δημόσιο από το κόστος λειτουργίας και συντήρησης έως το 2040.

Διαψεύδει η πλευρά του Προδρόμου Εμφιετζόγλου

Η GD Infrastrutture επικοινώνησε με το newsbeast.gr για να διαψεύσει όσα γράφονται για την εταιρεία της. Η δικηγόρος κα Αφροδίτη Δ. Μακρή, εκπροσωπώντας τον κ. Π. Εμφιετζόγλου, μάς απέστειλε την κάτωθι επιστολή, την οποία και δημοσιεύσουμε ως έχει:

«Επί του σημερινού δημοσιεύματός σας με τον ανωτέρω τίτλο που αφορά την διάλυση των 4 εργολαβικών συμβάσεων της κατασκευής του Πάτρα-Πύργος επιθυμώ να κάνω τις ακόλουθες επισημάνσεις με την ιδιότητα της δικηγόρου του κ. Προδρόμου Εμφιετζόγλου Προέδρου της εταιρείας Μηχανική και διευθυντή της GD Infrastrutture.

1. Από το δημοσίευμα σας προκύπτει ότι όλα όσα αναφέρονται προέρχονται από πήγες του Υπουργείου Υποδομών, όμως θα θέλαμε να γνωρίζουμε το όνομα αυτοί που έδωσε τα ψευδή και συκοφαντικά αυτά στοιχεία, προκειμένου να κινηθούμε δικαστικά εναντίον του.

2. Όσον αφορά την από 16-3-2020 κήρυξη έκπτωτης της εταιρείας GD Infrastrutture – η οποία είναι ανάδοχος στα δύο τμήματα του Πάτρα-Πύργος- στο τμήμα 8, θέλουμε να δηλώσουμε ότι έγινε σκόπιμα και παράνομα , εν μέσω της τραγικής αυτής κατάστασης που βιώνει και η χώρα μας, για την οποία ασφαλώς θα στραφούμε δικαστικά όπως ορίζει ο νόμος, και είναι βέβαιο ότι θα δικαιωθούμε.

3. Τα οικονομικά στοιχεία που αναφέρονται είναι ψευδή και συκοφαντικά, με μοναδικό στόχο να πλήξουν την αξιοπιστία της εταιρείας Μηχανική η οποία έχει δώσει δείγματα γραφής 50 έτη στον κατασκευαστικό κλάδο τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, άλλα και την τιμή και υπόληψη του ίδιου του Προδρόμου Εμφιετζόγλου που είναι ο ιδρυτής της. Ασφαλώς και κατά της διάλυσης θα πράξουμε όσα προβλέπει ο νόμος.

4. Τον ίδιο στόχο ασφαλώς έχουν και όσα ψευδή και εξοργιστικά αναφέρονται, περί δήθεν έργων που η εταιρεία Μηχανική δεν έχει καταφέρει να ολοκληρώσει, τα οποία και διαψεύδονται παραχρήμα από τα ίδια τα έργα που έχουν τη σφραγίδα της και κοσμούν ολόκληρη την Ελλάδα.

5. Θα περιμέναμε από το καθ’ όλα έγκριτο ιστότοπό σας να επικοινωνήσει πριν δημοσιεύσει τα στοιχεία αυτά με τον ίδιο τον κ. Π. Εμφιετζόγλου, κάτι που δεν έπραξε, ελπίζουμε όμως να δημοσιεύσει τις θέσεις μας και τα αιτήματα μας προκείμενου και το αναγνωστικό κοινό να σχηματίσει την αληθή εικόνα των αναφερόμενων στο δημοσίευμά σας.

Αθήνα 30-3-2020

Με εκτίμηση

Αφροδίτη Δ. Μακρή

Δικηγόρος του κ. Προδρόμου Εμφιετζόγλου»