Κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα: 31 νέα, συνολικά 418 ασθενείς – 13 διασωληνωμένοι

Πέντε νεκροί από τον Covid-19 μέχρι στιγμής - Νέα οικονομικά μέτρα από την κυβέρνηση


ΕΛΛΑΔΑ
18:00
18/03/2020
Κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα: 31 νέα, συνολικά 418 ασθενείς - 13 διασωληνωμένοι
6
loading

Στα 418 ανέρχονται τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα καθώς το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 31 νέες περιπτώσεις του Covid-19 στη χώρα μας.

Από αυτά, 65 είναι απροσδιόριστης πηγής, ενώ 69 ασθενείς νοσηλεύονται στα νοσοκομεία, 13 εκ των οποίων διασωληνωμένοι. Επιπλέον, 14 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο. 

Οι ανακοινώσεις έγιναν το απόγευμα της Τετάρτης 18 Μαρτίου από τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα, στο πλαίσιο της καθημερινής ενημέρωσης από τις Αρχές για τον κορονοϊό.

Να σημειωθεί ότι χθες 17 Μαρτίου ανακοινώθηκε και ο πέμπτος νεκρός από τον φονικό ιό στη χώρα μας.

Νωρίτερα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα οικονομικά μέτρα για επιχειρήσεις και εργαζόμενους που έχουν πληγεί λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Κορονοϊός στην Ελλάδα: Επίδομα 800 ευρώ για κάθε εργαζόμενο και καταβολή μέρους ενοικίων

Η υπεράσπιση της ανθρώπινης ζωής και του αγαθού της δημόσιας υγείας αποτελούν προτεραιότητες και έπεται η οικονομία, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, παρουσιάζοντας τα μέτρα της κυβέρνησης για τη στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων με φόντο την κρίση με τον κορονοϊό.

Παρουσιάζοντας τη δεύτερη δέσμη στήριξης, ο κ. Σταϊκούρας ανέπτυξε τους βασικούς άξονες, ανακοινώνοντας δέκα μέτρα. Σε αυτά περιλαμβάνονται αποζημίωση 800 ευρώ σε εργαζόμενους και μερική κάλυψη ενοικίου.

Βασικοί άξονες:

1. Αναστολές φόρων και εισφορών επιχειρήσεων. Τα μέτρα αφορούν όλες αυστηρά όμως τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται δραστικά λόγω του κορονοϊού. Τα μέτρα είναι οριζόντια και αφορούν όλες τις επιχειρήσεις συγκεκριμένων όμως ΚΑΔ είτε μένουν ανοιχτές είτε λειτουργεί μέρος των δραστηριοτήτων τους είτε κλείνουν με κυβερνητική εντολή ή με δική τους πρωτοβουλία. Δεν αφορούν το σύνολο της οικονομίας. Οι ΚΑΔ θα οριστούν από το υπουργείο Οικονομικών με βάση τα ημερήσια στοιχεία ηλεκτρονικών συναλλαγών σε συνδυασμό με τις σχετικές αποφάσεις απαγόρευσης λειτουργίας συγκεκριμένων κλάδων. Η περίοδος εφαρμογής αφορά τον Μάρτιο και αν απαιτηθεί θα δοθεί παράταση.

Για όλες τις επιχειρήσεις των εν λόγω κλάδων προβλέπεται αναστολή για 4 μήνες, έως 31 Ιουλίου χωρίς τόκους και προσαυξήσεις οι πληρωμές:

-Καταβολή οφειλών που έχουν βεβαιωθεί από δηλώσεις ΦΠΑ πληρωτέες τον Μάρτιο

-Βεβαιωμένες οφειλές στις ΔΟΥ ή τα ελεγκτικά κέντρα

-Καταβολή των δόσεων, ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών.

Προϋπόθεση αναστολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων είναι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

Υπολογίζεται πως έχει ανασταλεί η λειτουργία εν συνόλω ή εν μέρει 220.000 ιδιωτικών επιχειρήσεων με 600.000 εργαζόμενους, ενώ υπάρχουν κι άλλες 100.000 με πάνω από 200.000 εργαζόμενους που δεν έχουν κλείσει με κρατική εντολή αλλά επηρεάζονται δραστικά και θα ενταχθούν στο μέτρο.

2. Χρηματοδότηση των επιχειρήσεων. Θα υλοποιήσουμε διευρυμένο πλαίσιο χρηματοδότησης με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής με εκτεταμένο χρονικό ορίζοντα αποπληρωμής και περίοδο χάριτος για όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται δραστικά, συνολικού ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ. Το ύψος της χρηματοδότησης θα λαμβάνει υπόψη μείωση του τζίρου και μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος.  Προϋπόθεση λήψης και πάλι η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας.

3. Εργαζόμενοι. Όλοι οι εργαζόμενοι των οποίων αναστέλλεται προσωρινά η σύμβαση εργασίας λόγω αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης με κυβερνητική εντολή θα λάβουν αποζημίωση 800 ευρώ από τον προϋπολογισμό στην αρχή Απριλίου. Αφορά περίπου 500.000 εργαζόμενους και έχει συνολικό κόστος 400 εκατ. ευρώ. Το κόστος καλύπτει πλήρως ασφαλιστικά, συνταξιοδιοτικά και δικαιώματα υγείας των εργαζομένων και τις ασφαλιστικές εισφορές τους με βάση το σύνολο του ονομαστικού τους μισθού. Το δημοσιονομικό κόστος Μαρτίου και Απριλίου για τους περίπου 500.000 εργαζόμενους ανέρχεται περίπου στα 450 εκατ. ευρώ. Παράλληλα για αυτούς τους εργαζόμενους αναστέλλεται η πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων Μαρτίου για 4 μήνες.

4. Ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ατομικές επιχειρήσεις. Για τους αυτοαπασχολούμενους και τις ατομικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κλάδους που παρουσιάζεται δραστική μείωση της οικονομικής δραστηριότητας λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού, αναβάλλονται όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις, πληρωτέες Μαρτίου, για 4 μήνες. Η αποζημίωση αυτών και οι λοιπές ασφαλιστικές προβλέψεις θα ανακοινωθούν από τον κ. Γεωργιάδη και τον κ. Βρούτση.

5. Επιπλέον αυτών των 2 δισ. ευρώ, θα διατεθούν 1,8 δισ. ευρώ μέσα από το ειδικό ευρωπαϊκό επενδυτικό ταμείο. Ταμείο που δημιουργήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Η αξιοποίηση των σχετικών πόρων θα είναι άμεση. Ήδη, σήμερα, πραγματοποιούνται σχετικές συζητήσεις, επί συγκεκριμένων ελληνικών προτάσεων, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup, αυτό το ποσό μπορεί να χρηματοδοτήσει διάφορες δράσεις, όπως είναι η ρευστότητα των επιχειρήσεων, η στήριξη της απασχόλησης και των εισοδημάτων των εργαζομένων.

Συνολικά, θα υπάρξει επιπλέον ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, με τον βέλτιστο συνδυασμό πόρων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το ΕΣΠΑ, την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και τον Όμιλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, κατά τρόπο που να διασφαλιστεί η μέγιστη μόχλευση.

6. Μειώνεται στο 6%, από 24%, ο ΦΠΑ σε προϊόντα που είναι απαραίτητα για την προστασία από τον κορονοϊό και την αποφυγή της μετάδοσής του.

Συγκεκριμένα, ο συντελεστής μειώνεται στο 6% σε προϊόντα, όπως είναι:

(α) οι μάσκες και τα γάντια,

(β) τα αντισηπτικά διαλύματα, μαντιλάκια και άλλα παρασκευάσματα,

(γ) το σαπούνι και άλλα παρασκευάσματα για την ατομική υγιεινή, και

(δ) η αιθυλική αλκοόλη, εφόσον χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη από τη βιομηχανία για την παραγωγή αντισηπτικών.

Η προσθήκη αυτών των ειδών στον υπερμειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, που θα ισχύει μέχρι τέλους του έτους, αποσκοπεί στη μείωση του κόστους αγοράς των προϊόντων που είναι απαραίτητα για την ατομική υγιεινή και προσωπική προστασία, προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της πανδημίας του κορονοϊού.

7. Προχωράμε σε παρέμβαση στην αγορά ακινήτων, σε μία λογική διαμοιρασμού του βάρους αυτής της δύσκολης κατάστασης.

Συγκεκριμένα, για τις επιχειρήσεις που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους λόγω της διάδοσης του κορονοϊού, θα προβλεφθεί, νομοθετικά, ότι θα καταβάλλουν το 60% του μισθώματος του επαγγελματικού ακινήτου, σε περίπτωση που το νοικιάζουν, για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο. Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζομένους των επιχειρήσεων που διακόπτουν υποχρεωτικά τη δραστηριότητά τους λόγω της διάδοσης του κορονοϊού και αναστέλλεται η σύμβαση εργασίας τους, εφόσον πρόκειται για πρώτη κατοικία.

Παράλληλα όμως, για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων των παραπάνω περιπτώσεων, προβλέπεται η αναστολή πληρωμών των φορολογικών τους υποχρεώσεων και των πληρωμών δόσεων ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, για 4 μήνες.

8. Με δεδομένες τις τρέχουσες δυσμενείς συνθήκες και τις αδυναμίες απρόσκοπτης συνέχισης της εκτιμητικής διαδικασίας, αποφασίσαμε την παράταση της εκτιμητικής άσκησης στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης για τις νέες αντικειμενικές αξίες.

Λαμβάνοντας συνεπώς υπόψη τις νέες προβλέψεις για την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης, αποφασίσαμε ο ΕΝΦΙΑ του 2020 να βασιστεί στο προηγούμενο καθεστώς και οι νέες αντικειμενικές να ισχύσουν από την επόμενη χρονιά.

9. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προχωρά σε άμεση αποπληρωμή όλων των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, επιστρέφοντας τα ποσά όλων των υπό έλεγχο υποθέσεων, ύψους έως 30.000 ευρώ.

Παράλληλα προχωρά και σε απλοποίηση των διαδικασιών για να αποφεύγονται οι καθυστερήσεις και να μην στερείται ρευστότητα η πραγματική οικονομία. Από 25 Φεβρουαρίου, ημερομηνία έκδοσης της πρώτης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, έως 13 Μαρτίου, έχουν επιστραφεί 218 εκατ. ευρώ. Η προσπάθεια συνεχίζεται και θα ενταθεί.

10. Στην προσπάθεια αυτή πρέπει να συμβάλει και το τραπεζικό σύστημα. Ήδη οι τράπεζες αναστέλλουν, έως τον Σεπτέμβριο, τις πληρωμές χρεολυσίων για τις συνεπείς επιχειρήσεις.

Η διευκόλυνση αφορά νομικά πρόσωπα που ανήκουν στους κλάδους οι οποίοι πλήττονται άμεσα από την παρούσα κρίση. Πρέπει, όμως, οι τράπεζες να προχωρήσουν και σε άλλες παρεμβάσεις, και για τα φυσικά πρόσωπα.

Παράλληλα, θα πρέπει, με την βοήθεια χρηματοδοτικών εργαλείων, να ενισχυθεί, μέσω τραπεζών, η ρευστότητα των επιχειρήσεων.

Ζήτησα, και συνεννοηθήκαμε, με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών να προσδιοριστούν βασικές καθημερινές συναλλαγές, για τις οποίες δεν απαιτείται φυσική παρουσία στο κατάστημα. Τα καταστήματα θα μένουν ανοικτά, αλλά η Ένωση θα εκδώσει ανακοίνωση με την οποία θα περιορίζονται οι απευθείας συναλλαγές, ώστε να διαφυλαχθεί η υγεία εργαζομένων και συναλλασσομένων.

Τέλος, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προχώρησε σε προληπτικά μέτρα προστασίας του Χρηματιστηρίου.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar sssssss

  Διαβασα χθες αυτα που ειπε ο Ελληνας γιατρος που ζει και εργαζεται στην Ιταλια. Για το τελος των ανθρωπων που δεν τα καταφερνουν και πεθαινουν και οχι απλα πεθαινουν ,αλλα με τον βασανιστικο θανατο, που φευγουν και ανατριχιασα.

 2. avatar Delivery

  Έλληνες ενωμένοι ποτέ τους ηττημένοι!

 3. avatar Διαολος

  Η παγκοσμιοποίηση πλέον επιβάλει οι άνθρωποι να ήμαστε \"φυλακισμένοι\", να εργαζόμαστε από το σπίτι, να ψωνίζουμε ηλεκτρονικά γιατί αυτό συμφέρει τις επιχειρήσεις, να έχουμε μόνο διαδικυακούς φίλους, να ήμαστε τρομοκρατημένοι και να μην αντιδρούμε σε πολιτικές λιτότητας και να έχουμε μόνο υποχρεώσεις.!

 4. avatar Parkis

  Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα είναι η ταχύτερη μείωση ρυθμού νέων κτισμάτων στον κόσμο.
  Συγχαρητήρια σε όλους όσοι προσπαθούν!

  Σε αυτούς που εργάζονται κατά του ιου,

  Σε αυτόν που ανέλαβε με τόση σοβαρότητα τη διοίκηση του ολου εγχειρήματος δλδ του Μητσοτάκη, και

  Σε όλους όσοι παράτησαν τα πάντα και ακολούθησαν τις οδηγίες και μένουν σπίτι.

  Επιτέλους σωστή διοίκηση,
  Επιτέλους λειτουργία σαν ομάδα σε αυτή τη χώρα!

 5. avatar Η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει……………………….

  Βάλτε φιλμάκια με προφητικά σενάρια ιογενών λοιμώξεων να συνειδητοποιήσουν οι Έλληνες την σοβαρότητα του θέματος και την αναγκαιότητα να αναθεωρήσουν ,και το \'\'εγώ\'\' να το κάνουν \'\'εμείς\'\'. Κάθε κρίση έχει και τις ευκαιρίες της . Ας ενσκύψουν οι κοινωνικοί μας ψυχολόγοι και οι διανοούμενοί μας για αυτά που πρέπει να αλλάξουμε για να είμαστε στην πρώτη γραμμή του νέου αιώνα.

 6. avatar Αντιικος

  Το θέτουμε υπό έλεγχο, πάμε γερά Ελλάδα. Θα τον λιώσουμε

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει