Τι συμβαίνει όταν σβήνουν τα φώτα; Πώς είναι η ζωή στο σκοτάδι; Πώς είναι η καθημερινότητα για χιλιάδες συνανθρώπους μας με προβλήματα όρασης;

Το «Dialogue in the Dark» είναι ένα πρωτοπόρο και καινοτόμο δρώμενο που ήρθε για πρώτη φορά στη χώρα μας με σκοπό να βελτιώσει τον τρόπο αντιμετώπισης της ελληνικής κοινωνίας προς τους τυφλούς συμπολίτες μας.

Η δραστηριότητα ξεκίνησε στις 15 Οκτωβρίου , παγκόσμια ημέρα λευκού μπαστουνιού στο θέατρο Badminton με στόχο να γίνει θεσμός. Το συγκεκριμένο γεγονός έχει λάβει χώρα σε πάνω από 30 χώρες όπου το παρακολούθησαν με μεγάλη επιτυχία 7.000.000 άνθρωποι.

Στο δρώμενο, οι συνηθισμένοι ρόλοι αντιστρέφονται: Οι επισκέπτες περνούν στο χώρο υποδοχής όπου ενημερώνονται για το ποια θα πρέπει να είναι η συμπεριφορά τους στο σκοτάδι και πώς πρέπει να χρησιμοποιούν το λευκό μπαστούνι κατά τη διάρκεια του μικρού αυτού ταξιδιού.

Έχοντας απελευθερωθεί από την αίσθηση της όρασης, συναντούν τον τυφλό η μερικώς βλέποντα ξεναγό τους και καλούνται να τον ακολουθήσουν και να τον εμπιστευτούν ώστε να αρχίσει η περιήγηση σε μια προσομοιωμένη και απόλυτα ασφαλή Αθήνα. Οι συμμετέχοντες πρέπει να ανακαλύψουν και να εξερευνήσουν σε τι είδους περιβάλλον βρίσκονται, χρησιμοποιώντας κυρίως την αφή, την ακοή και την όσφρηση τους για να τα βγάλουν εις πέρας .

Να σημειωθεί πως σε αυτή την τόσο περιπετειώδη διάδραση μπορούν να λάβουν μέρος άνθρωποι με κάθε είδους αναπηρίας όπως κωφοί, άνθρωποι με κινητικές δυσκολίες ή νοητική υστέρηση, βασιζόμενοι στους πολύ καλά εκπαιδευμένους συνοδούς τους.

Όσοι μέχρι στιγμής έχουν παρακολουθήσει τη συγκεκριμένη δράση, δηλώσαν πως ήταν μια συγκλονιστική εμπειρία και πως ήταν ένα ακόμα λιθαράκι για να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι.

Σημαντικό είναι να αναφερθεί πως η εγκατάσταση είναι ανοιχτή καθημερινά καθώς και τα Σαββατοκύριακα, προσκαλώντας μικρούς από 8 ετών και άνω αλλά και μεγάλους να την επισκεφτούν.

Όσοι επιθυμούν να ζήσουν από κοντά τη μοναδική αυτή εμπειρία, μπορούν να ζητήσουν περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 210-8840600. Οι ξεναγοί περιμένουν για να σας προσφέρουν τα «ματιά» τους και τις υπηρεσίες τους.