Στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου να συνεχίσει κανονικά τη θεία κοινωνία, την ώρα που εξαπλώνεται η επιδημία του κορονοϊού, αναφέρθηκε με τηλεοπτική του παρέμβαση ο μητροπολίτης Πειραιώς, Σεραφείμ.

Αναφορικά με το τι πρέπει να κάνει ο πιστός σε σχέση με τη θεία κοινωνία, την προσέλευσή του στην εκκλησία, το φίλημα της εικόνας και του σταυρού, επισήμανε μέσω του ΣΚΑΪ: «Η συζήτηση αυτή τίθεται σε λανθασμένη βάση. Η εκκλησία είναι μια κοινωνία ελευθέρων ανθρώπων, δεν επιβάλλεται σε κανέναν. Επομένως, όποιος προσέρχεται, προσέρχεται ελεύθερα. Αλλά, έχει την πίστη της και την αλήθειά της, την οποία αποδεικνύει διαχρονικά. Το άκτιστο παρουσιάζεται στην πραγματικότητα της εκκλησίας επί 2.000 χρόνια. Ποιος μπορεί να αρνηθεί το θαύμα; Ποιος μπορεί να αρνηθεί την επέμβαση της θείας δυνάμεως στη ζωή του ανθρώπου; Το μυστήριο της θείας ευχαριστίας είναι μία κτιστή πραγματικότητα». Και συμπλήρωσε πως «ουδείς ασθένησε μεταλαμβάνοντας».

Για το εάν θεωρεί πως οι ασθένειες δεν μεταδίδονται μέσω της θείας κοινωνίας, απάντησε: «Ασφαλώς. Η ασθένεια είναι το αποτέλεσμα της απομάκρυνσης του ανθρώπου από την κοινωνία με τη ζωή που είναι ο Θεός. Άρα, ο Θεός μπορεί να μεταδώσει ασθένεια; Μην τα απολυτοποιούμε τα πράγματα. Η εκκλησία είναι μυστήριο. Το να μπει κανείς στον ναό χωρίς προϋποθέσεις, δεν είναι μαγεία. Επομένως, μην εντάσσουμε όλα τα πράγματα στο υπερβατικό».

Αφού είπε πως οι πιστοί «δεν χρειάζεται να φιλήσουν ούτε χέρια, ούτε πόδια», εξήγησε πως η Ιερά Σύνοδος σημείωσε πως «οι ευπαθείς ομάδες, όπως και κάθε άνθρωπος που έχει μια νόσο, πρέπει να φυλάσσουν τον εαυτό τους και να φυλάσσουν και τους άλλους. Και μία απλή ίωση να έχει κάποιος, δεν θα πάει σε έναν χώρο να μεταδώσει το νόσημα του».