Στη διαπίστωση πως σε λίγο διάστημα δεν θα έχει νόημα η καταγραφή των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα και την ανησυχία των αρμοδίων για την εμφάνιση των τεσσάρων «ορφανών» κρουσμάτων στη χώρα μας, εξέφρασε μέσω ραδιοφωνικών του δηλώσεων ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και μέλος της επιτροπής του Δ.Σ. του ΕΟΔΥ, Γιώργος Σουρβίνος.

«Ευτυχώς, η συντριπτική πλειοψηφία των κρουσμάτων είναι ιχνηλατίσιμα. Μπορούμε να γνωρίζουμε την προέλευσή τους, έχουν αρχίσει όμως να εμφανίζονται και κρούσματα που χαρακτηρίζονται “ορφανά”, που δεν γνωρίζουμε την προέλευσή τους. Ο αριθμός τους μέχρι στιγμής είναι τέσσερα».

Όπως σημείωσε, «η νόσος είναι ήπια και τα συμπτώματα μοιάζουν πολύ με αυτά της γρίπης», ενώ πρόσθεσε: «Σε λίγο καιρό δεν θα έχει νόημα η ακριβής καταγραφή». Όσον αφορά την επέκταση του ιού, προέβλεψε ότι «τα μέτρα θα αλλάξουν και θα έχουμε σύσταση για κατ’ οίκον περιορισμό και νοσηλεία και μόνο για σοβαρά περιστατικά θα γίνεται νοσηλεία».

Κατά τον κ. Σουρβίνο, «το επόμενο διάστημα των δύο εβδομάδων είναι πολύ κρίσιμο για τη χώρα μας. Ήδη έχει καθυστερήσει αρκετά η εμφάνιση τέτοιων κρουσμάτων σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αυτό είναι μία επιτυχία. Νομίζω ότι τις επόμενες 10-15 ημέρες θα κριθούν πάρα πολλά».

Σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει το μέτρο της καραντίνας, είπε μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού «Θέμα 104,6» ότι «κανείς δεν μπορεί να το προβλέψει, εξαρτάται πώς θα επιτηρείται η διασπορά, εάν έχουμε συγκεκριμένους νομούς ή θα έχουμε γενικευμένη διασπορά, θα υπάρξουν τα αντίστοιχα μέτρα».

Για το εάν έχει ο ίδιος την πληροφορία πως υπάρχει κρούσμα μαθητή σε κάποιο ιδιωτικό σχολείο, ο κ. Σουρβίνος είπε πως δεν τη γνωρίζει. Επίσης, επανέλαβε όλα τα μέτρα που είναι απαραίτητα για να μην υπάρξει εξάπλωση του κορονοϊού.

Όσον αφορά στο θέμα που έχει προκύψει με την Εκκλησία και τη θεία κοινωνία, επισήμανε: «Η τοποθέτηση της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας ήταν ξεκάθαρη για τον τρόπο μετάδοσης μέσω σταγονιδίων και της θείας μετάληψης», για να διευκρινίσει πως «η Εκκλησία είναι αυτοκέφαλη, έχει τη δική της αρχή, παίρνει τις δικές της αποφάσεις. Καλό είναι να υπάρχει μία συμπόρευση με το Κράτος, είδαμε τον αρχιεπίσκοπο Αμερικής έκανε ένα βήμα μπροστά. Ακόμη υπάρχει χρόνος».

Σχετικά με το ενδεχόμενο να κάνει η ίδια η εκκλησιαστική ηγεσία μία σύσταση και να σταματήσει τη θεία κοινωνία, δήλωσε: «Προφανώς η Ιερά Σύνοδος θα μπορούσε να συνεδριάσει και να εξετάσει εκ νέου την κατάσταση».