Σημαντικές είναι οι εξελίξεις με τον κορονοϊό στην Ελλάδα καθώς σήμερα 5 Μαρτίου ανακοινώθηκε το πρωί το δέκατο κρούσμα και το μεσημέρι ακόμη 21 εκτοξεύοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων σε 31.

Όπως ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας θετικοί στον κορονοϊό είναι 21 άνθρωποι από το γκρουπ που είχε ταξιδέψει πρόσφατα στους Αγίους Τόπους . Στο γκρουπ ήταν ο 66χρονος – το ένατο κρούσμα – όσο και η σύζυγός του – το δέκατο κρούσμα.

Όλα τα νέα κρούσματα νοσηλεύονται στο Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, το οποίο βγήκε από το πρόγραμμα εφημεριών και κλινικές του μπήκαν σε καραντίνα. Με εξαίρεση τον 66χρονο που νοσηλεύεται με πνευμονία, η κατάσταση της υγείας των υπόλοιπων κρίνεται καλή.

Τα κρούσματα του κορονοιού στην Ελλάδα εμφανίστηκαν πριν από 8 μέρες ενώ ο φονικός ιός ξεκίνησε από την Κίνα τον περασμένο Δεκέμβριο. Το πρώτο κρούσμα ήταν στη Θεσσαλονίκη.

Το χρονικό των κρουσμάτων του κορονοϊού στην Ελλάδα

26 Φεβρουαρίου 2020: Καταγράφεται το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα. Πρόκειται για 38χρονη από τη Θεσσαλονίκη.

27 Φεβρουαρίου 2020: Ο γιος της 38χρονης από τη Θεσσαλονίκη, ηλικίας 9 ετών, είναι το δεύτερο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα.

27 Φεβρουαρίου 2020: Τρίτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Ελλάδα, και πρώτο στην Αθήνα. Πρόκειται για 40χρονη τραπεζικό υπάλληλο, η οποία είχε ταξιδέψει στη Βόρεια Ιταλία.

28 Φεβρουαρίου 2020: Επιβεβαιώνεται το τέταρτο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα (και δεύτερο στην Αθήνα). Πρόκειται για 36χρονη γυναίκα που νοσηλεύεται σε καραντίνα στο «Αττικόν».

29 Φεβρουαρίου 2020: Πέμπτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα και τρίτο στη Θεσσαλονίκη. Γυναίκα εκπαιδευτικός, φίλη της 38χρονης.

29 Φεβρουαρίου 2020: Έκτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα (και τρίτο στην Αθήνα). Επέστρεψε από ταξίδι στη Βόρεια Ιταλία.

29 Φεβρουαρίου 2020: Στενή επαφή της 40χρονης τραπεζικού στην Αθήνα είναι το έβδομο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα (και τέταρτο στην Αθήνα).

4 Μαρτίου 2020: Καταγράφεται το όγδοο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα. Πρόκειται για στενή επαφή του πέμπτου επιβεβαιωμένου κρούσματος. O φορέας εντοπίστηκε στη Θεσσαλονίκη.

4 Μαρτίου 2020: Καταγράφεται το ένατο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στην Ελλάδα. Είναι ο 66χρονος από την Ηλεία, που μπαίνει σε καραντίνα στο νοσοκομείο του Ρίου στην Πάτρα.

4 Μαρτίου 2020: Η σύζυγός του 66χρονου από την Ηλεία είναι το δέκατο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού

5 Μαρτίου 2020: Εκτοξεύεται ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα. Ανακοινώνονται 21 νέα κρούσματα (συνολικά 31 κρούσματα), με τον κ. Τσιόδρα να ξεκαθαρίζει ότι «τις επόμενες εβδομάδες αναμένουμε σημαντική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα».