Ο Δήμος Αβδελιώδης παρουσιάζει στις 25 Νοεμβρίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, εν είδει μαθήματος, τη μέθοδό του επάνω στην απόδοση και την ερμηνεία ενός κειμένου, είτε θεατρικού είτε λογοτεχνικού, όταν πρόκειται να παρασταθεί δημόσια.

«Κάθε τέτοιο κείμενο είναι σαν μια παρτιτούρα, που πρέπει να ερμηνευθεί σωστά για να μπορέσει να αναδείξει τις διακυμάνσεις και την πραγματικότητα των ιδεών και των αισθημάτων που εμπεριέχονται μέσα του. Η ακρίβεια μιας τέτοιας αισθητικής ερμηνείας αναδεικνύει την πραγματική αξία ενός έργου, ενώ μια παρερμηνεία μπορεί να καταστρέψει τις λογικές συνέχειές του και να παρουσιάσει ένα έργο εντελώς διαφορετικό από τις προθέσεις του ίδιου του δημιουργού του. Αν ο σκοπός ενός έντεχνου έργου είναι η βαθειά συγκίνηση, μέσα από την κατανόηση μιας αλήθειας, που οδηγεί στην κάθαρση και τη λύτρωση από το φόβο και τη σύγχυση, τότε οι όροι και οι κανόνες που τίθενται γι αυτόν ακριβώς το σκοπό ενυπάρχουν μέσα στο ίδιο το έργο και όχι έξω από αυτό, αρκεί να τους αναγνωρίσουμε», λέει ο Δήμος Αβδελιώδης.

Τα δύο προηγούμενα χρόνια «Το Ελληνικό Σχέδιο» επιμελήθηκε και υλοποίησε συζητήσεις για το ελληνικό τραγούδι. Η συμμετοχή κοινού και διακεκριμένων συνθετών, στιχουργών ερμηνευτών από τον χώρο του ελληνικού Τραγουδιού ήταν ιδιαίτερα μεγάλη και απέδειξε το ενδιαφέρον των ακροατών που απλά αγαπούν το ελληνικό τραγούδι. Οι ανοιχτές συζητήσεις ήταν η αρχή και η επιβεβαίωση ότι το ελληνικό τραγούδι συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο της ζωής των Ελλήνων μουσικών δημιουργών.

Στην καλλιτεχνική περίοδο 2012-13 σε συνέχεια των συζητήσεων «Το Ελληνικό Σχέδιο» πραγματοποίησε συζητήσεις/ εργαστήρια που αφορούσαν στην ερμηνεία. Με τους Αγώνες δημιουργίας Ελληνικού Τραγουδιού δίνεται έμφαση στη μουσική και στιχουργική σύνθεση. Ο ερμηνευτής ωστόσο, είναι το μέσο της έκφρασης του περιεχομένου της μουσικής και των στίχων και της μετάδοσής τους στο κοινό.

Ως συνέπεια οι συζητήσεις/ εργαστήρια μετασχηματίζονται φέτος στο εργαστήρι «Το ελληνικό τραγούδι». Η ουσία της ερμηνείας και της μεταφοράς του περιεχομένου του τραγουδιού, της μουσικής και του στίχου του είναι αυτό που θα απασχολήσει τις τρεις συναντήσεις αυτού του εργαστηρίου.

Καλλιτεχνική επιμέλεια-εκτέλεση παραγωγής: ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ
Επιμέλεια Εργαστηρίου: Δημήτρης Παπαδημητρίου, Κώστας Φασουλάς, Ραλλού Βογιατζή, Τάσος Ρωσόπουλος
Ημερομηνία: 25/11/2013
Μικρή Σκηνή
Έναρξη: 18:00
Είσοδος με δελτίο προσέλευσης

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
Λεωφόρος Συγγρού 107-109, Αθήνα 11745
Εισιτήρια: 210 900 5 800,
Διοίκηση: 2130 1 78000
Email: [email protected]

Επόμενο Εργαστήρι: 11/2/2014: εισηγητής: Λυδία Κονιόρδου ηθοποιός, σκηνοθέτης.