Την παρέμβαση της Εισαγγελίας προκάλεσαν δημοσιεύματα στον Τύπο, σύμφωνα με τα οποία αμείβονται κανονικά οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, παρόλο που βρίσκονται σε απεργιακή κινητοποίηση εδώ και δύο μήνες.

Με αφορμή τα καταγγελλόμενα η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Παναγιώτα Φάκου, διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να εξακριβωθεί η βασιμότητα των δημοσιευμάτων και να διακριβωθεί εάν στην υπόθεση έχουν διαπραχθεί αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα με κυριότερο αυτό της απιστίας στην υπηρεσία.

Οι διοικητικοί υπάλληλοι των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων απεργούν ενάντια στη διαθεσιμότητα που αφορά περίπου 1.300 συναδέλφους τους από οκτώ ΑΕΙ, εκ των οποίων οι 897 υπηρετούν στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο ΕΜΠ.

Η έρευνα θα διενεργηθεί από εισαγγελέα Πρωτοδικών.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «ΕΘΝΟΣ», οι διοικητικοί υπάλληλοι που απεργούν εδώ και σχεδόν δύο μήνες, ενάντια στη διαθεσιμότητα πληρώνονται κανονικά. Αυτό συμβαίνει, κατά την εφημερίδα, γιατί είναι πολύπλοκο το καθεστώς που διέπει τον δημόσιο τομέα αλλά και γιατί οι μισθολογικές καταστάσεις εκδίδονται από τους ίδιους αν και ακόμη βρίσκονται σε κινητοποιήσεις.

Πάντως, πρυτάνεις και υπάλληλοι είπαν στο «Έθνος» ότι όταν λήξει η απεργία θα εκδοθούν οι ονομαστικές καταστάσεις με όλες τις ημέρες που απήργησε ο κάθε εργαζόμενος και ανάλογα θα γίνουν οι πληρωμές.