Εκρηκτικό είναι το κλίμα στη Λέσβο τις τελευταίες μέρες με το προσφυγικό να εξελίσσεται για ακόμη μία φορά σε ένα άκρως σοβαρό πρόβλημα για το νησί και όχι μόνο.

Πρόσφυγες ζουν στοιβαγμένοι κάτω από άθλιες συνθήκες στο hot spot της Μόριας ενώ και οι κάτοικοι ζητούν λύση μιας και το νησί μοιάζει έτοιμο να «βουλιάξει».

Τα ξημερώματα της Τετάρτης δημοσιεύματα από τοπικά Μέσα έκαναν λόγο για ένταση ανάμεσα σε αντιεξουσιαστές και ΜΑΤ κατά τη διάρκεια πορείας για το προσφυγικό.

Αντιεξουσιαστές της Λέσβου διέψευσαν το δημοσίευμα με ένα αιχμηρό μήνυμα κάνοντας λόγο για προσπάθεια δημιουργίας… κλίματος.

Ολόκληρο το μήνυμα τους

Μια μικρή μερίδα ακροδεξιών, με τις ευχές της ΕΛΑΣ είχαν συγκεντρωθεί σήμερα στις εισόδους του χωριού της Μόριας, κάνοντας face-control σε όποιον περνούσε και λιντσάροντας τυχόν μετανάστ(τι)ες και αλληλέγγυους/ες. Ως αυθόρμητη απάντηση στην ακροδεξιά δράση οι αντιφασίστες και αντιφασίστριες συγκεντρωθήκαμε αυθόρμητα και πραγματοποιήσαμε πορεία με κατεύθυνση το χωριό της Μόριας.

Ένα σύνολο περίπου 150 ατόμων κατευθυνθήκαμε προς το χωριό φωνάζοντας στον δρόμο αντιφασιστικά συνθήματα με πολύ παλμό, όμως η κλούβα της αστυνομίας μας περίμενε λίγα μέτρα μετά το χοτσποτ του Καρά Τεπέ για να μας κόψει τον δρόμο. Ακριβώς πίσω της συγκεντρώνονταν οι φασίστες.

Η πορεία στη συνέχεια επέστρεψε στην πόλη της Μυτιλήνης. Συνεχίσαμε ως το Δημοτικό Θέατρο όπου βρισκόταν αναρτημένο το πανό της γνωστής ακροδεξιάς δημοτικής παράταξης “Ελεύθεροι Πολίτες” και στο οποίο αναγραφόταν το σύνθημα “ΛΕΣΒΟΣ ΓΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ”.

Κατεβάσαμε το πανό και συνεχίσαμε για την Κατάληψη στο Μπίνειο, όπου και έληξε η πορεία. Στην διάρκεια της νύχτας ακροδεξιοί με παλούκια, κυριολεκτικά με την κάλυψη των μπάτσων, επιχείρησαν να επιτεθούν σε τυχαίο κόσμο στο κέντρο της πόλης. Με άμεσα αντανακλαστικά βρεθήκαμε στο σημείο αυτό και οι ακροδεξιοί τράπηκαν σε φυγή.

Τα δημοσιεύματα ντόπιων ακροδεξιών προφίλ, που αναπαράγονται από τοπικά και μη μέσα ενημέρωσης, αποτελούν ψευδείς ειδήσεις και προφανώς έχουν σκοπό να στρώσουν το κλίμα των επόμενων ημερών.

Μπορεί να νομίζουν πως ο δρόμος για το πογκρόμ που τόσο ποθούν στρώνεται από θρασύτατα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για απειλή (από πλευράς μας) εμπρησμού της ΔΕΗ και δήθεν κυνηγητά με κρότου λάμψης στα στενά της πόλης, αλλά τουλάχιστον μας κάνουν να γελάμε.

Βίντεο ντοκουμέντο με οπλισμένη ομάδα στο κέντρο της Μυτιλήνης

Να σημειωθεί ότι χθες ανέβηκε βίντεο ντοκουμέντο από το κέντρο της Μυτιλήνης, στη Λέσβο που δείχνει την ομάδα νεαρών με κράνη και ρόπαλα που αναστάτωσε το νησί. 

Σύμφωνα με το τοπικό stonisi.gr, πρόκειται για βίντεο που τράβηξε θαμώνας σε κατάστημα με το κινητό του τηλέφωνο και όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, αποδεικνύει την ύπαρξη «τάγματος εφόδου» που τρομοκρατεί ντόπιους και ξένους στο κέντρο της Μυτιλήνης.

Όπως είναι γνωστό σύμφωνα με μαρτυρίες που επιβεβαιώνουν αστυνομικές αρχές, τις πρώτες μεταμεσονύκτιες ώρες σήμερα, οι συγκεκριμένοι νεαροί έλεγχαν περαστικούς Έλληνες και ξένους.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ – «Τάγμα εφόδου» στην οδό Ερμού

Προς όσους αμφισβητούν την ύπαρξη παρακρατικής ομάδας, η οποία με μάσκες, μαύρα μπουφάν και κράνη, πολιορκούν και απειλούν θαμώνες σε μπαρ που δεν τους είναι αρεστοίhttps://www.stonisi.gr/post/6718/tagma-efodoy-sthn-odo-ermoy-video

Posted by Στο Νησί on Wednesday, February 5, 2020

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι επιτέθηκαν και σε θαμώνες επιχείρησης υγειονομικού ενδιαφέροντος στην οδό Ερμού όπου εκείνη την ώρα βρισκόταν φοιτητές και εργαζόμενοι και εθελοντές σε μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην αντιμετώπιση της προσφυγικής μεταναστευτικής κρίσης.