Την άποψη ότι η αντιμετώπιση του ακροδεξιού εξτρεμισμού είναι μια μακροπρόθεσμη διαδικασία εκφράζει σε άρθρο του στους Financial Times ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ.Καμίνης.

«Οι προσδοκίες του κόσμου ότι οι ποινικές διαδικασίες μπορούν να καταφέρουν ένα μοιραίο πλήγμα στη Χρυσή Αυγή ίσως είναι υπερβολικές. Στην πραγματικότητα η αντιμετώπιση του ακροδεξιού εξτρεμισμού στην Ελλάδα στη ρίζα του είναι μια διαδικασία πιο βαθιά και μακροπρόθεσμη», υπογραμμίζει ο κ.Καμίνης, αναφέροντας πως η δημοτική αρχή της Αθήνας έχει επίγνωση αυτής της πρόκλησης.

«Εργαζόμαστε συστηματικά και εν πολλοίς σιωπηλά προς αυτή την κατεύθυνση, μέσω της δημιουργίας ενός εκτεταμένου δικτύου δομών κοινωνικής στήριξης σε υποβαθμισμένες γειτονιές, μαζί με μέτρα αναζωογόνησης της τοπικής οικονομίας με κονδύλια της ΕΕ» αναφέρει ο Καμίνης, τονίζοντας ότι «εφαρμόζοντας αυστηρά την αρχή της μη-διάκρισης σε όλες τις υπηρεσίες και παροχές μας, έχουμε επιδιώξει ποικίλες θετικές δράσεις που στοχεύουν στη βοήθεια ενσωμάτωσης των μεταναστών».

«Πάνω απ’ όλα, έχουμε επιδείξει μία ανένδοτη δέσμευση στην κυριαρχία του νόμου, ανεξαρτήτως προέλευσης – αριστεράς ή δεξιάς – της παρανομίας και της βίας» υπογραμμίζει ο δήμαρχος Αθηναίων, ο οποίος υποστηρίζει πως «οι σπόροι της ανόδου της Χρυσής Αυγής προήλθαν από το συνδυασμό της λαϊκής οργής κατά του πολιτικού κατεστημένου και της όλο και πιο βαθιάς ανασφάλειας, εν μέσω της οικονομικής κρίσης και της υψηλής ανεργίας».

Όπως λέει ο κ.Καμίνης αυτή οι παράγοντες ήταν που επιδείνωσαν την κατάσταση που είχε διαμορφωθεί από την εγκατάλειψη κεντρικών συνοικιών της πόλης από το κράτους και τους γηγενείς κατοίκους της και την παράλληλη μαζική έλευση παράνομων μεταναστών χωρίς να υπάρχει ο οποιοσδήποτε σχεδιασμός αλλά και οι απαραίτητες υποδομές.