Οι εκλογές που θα διεξαχθούν στη Γερμανία στις 22 Σεπτεμβρίου έχουν και ελληνικό χρώμα, καθώς την ψήφο των Γερμανών διεκδικούν και τρεις ελληνικής καταγωγής υποψήφιοι.

Πρόκειται για την Στέλλα Κυριανέ – Εφραιμίδη (SPD), τον Λάμπρο Σαββίδη και τον Σπυρίδωνα Ασλανίδη. Ωστόσο, όπως αναφέρουν τα Νέα, πιθανότητες εκλογής έχει μόνο η γυναίκα της παρέας που κατεβαίνει με το SPD.

Kαι οι υποψηφιότητες όμως του Σπυρίδωνος Ασλανίδη με τους Πρασίνου στο Κίελο και του Λάμπρου Σαββίδη με την «Αριστερά» στο Βερολίνο είναι από μόνες τους μια επιτυχία για τη δραστηριοποίηση των Ελλήνων στα γερμανικά κόμματα, καθώς πολύ μικρό ποσοστό έχουν γερμανική υπηκοότητα και δικαίωμα ψήφου.

Η Στέλλα Κυριανέ – Εφραιμίδη είναι παιδί της πρώτης γενιάς μεταναστών στη Γερμανία, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη αλλά μεγάλωσε στο Βαϊνχάιμ της Βάδης – Βυρτεμβέργης, όπου και επανεξελέγη για τρίτη φορά δημοτική σύμβουλος.
Μάλιστα αν το SPD ανακάμψει και πιάσει παγγερμανικά περίπου 28% η Στέλλα Κυριανέ – Εφραιμίδη μπορεί να είναι η πρώτη ελληνίδα βουλευτής στη γερμανική Μπούντεσταγκ.

Ο Σπυρίδων Ασλανίδης γεννήθηκε στο Αμβούργο αλλά μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη και το 1991 επέστρεψε στη Γερμανία.

Με σπουδές οικονομικής γεωγραφίας εργάζεται ως σύμβουλος επιχειρήσεων στο Λίμπεκ. Πήρε μόλις πριν από δύο χρόνια τη γερμανική υπηκοότητα και η υποψηφιότητά του εγκρίθηκε από τους Πρασίνους με ποσοστό 92%.

Ο Λάμπρος Σαββίδης γεννήθηκε το 1949 στη Βόρεια Ελλάδα και πήγε στο Ντόρτμουντ για σπουδές ηλεκτρολογίας. Από τότε ήταν πολιτικά δραστήριος και στη διάρκεια της δικτατορίας το 1971, του δόθηκε πολιτικό άσυλο στη Γερμανία.

Στο Ντόρτμουντ ήταν συνιδρυτής του ελληνικού φοιτητικού συλλόγου. Αργότερα στην ελληνική κοινότητα του Βερολίνου είχε πολυετή δράση μέσα από την οποία προέκυψε και η συνεργασία με το κόμμα «Αριστερά».

Μάλιστα ο βασικός πολιτικός του στόχος είναι να αλλάξει την πολιτική του Βερολίνου προς την Ελλάδα και τη Νότια Ευρώπη που δεινοπαθεί.