Το θέμα των έργων που δημοπρατήθηκαν την προηγούμενη τετραετία από τη νομαρχία Αθηνών, επί θητείας του σημερινού υποψήφιου περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού, με το σύστημα «μελέτη-κατασκευή»  «σηκώνει» προεκλογικά η ΝΔ.

Στο πλαίσιο αυτό ο τομεάρχης Εσωτερικών και βουλευτής Λάρισας Χρήστος Ζώης κατέθεσε μαζί με τον συνάδελφό του των Ιωαννίνων Σταύρο Καλογιάννη ερώτηση στον υπουργό Εσωτερικών, ζητώντας να πληροφορηθεί τον αριθμό των έργων που δημοπρατήθηκαν την προηγούμενη τετραετία από τη νομαρχία Αθηνών με το σύστημα «μελέτη-κατασκευή».

Παράλληλα οι δύο βουλευτές ζητούν να ενημερωθούν τόσο για τον προϋπολογισμό αυτών, όσο και για το ποιο είναι το φυσικό αντικείμενο των έργων.

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης προς τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση έχει ως εξής:

«Θέμα: Κατάθεση στοιχείων για έργα που δημοπρατήθηκαν με το σύστημα μελέτη –κατασκευή

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, το 2004, βρήκε την Τοπική Αυτοδιοίκηση α΄ και β΄ βαθμού σε κατάσταση οικονομικής κατάρρευσης. Με προγραμματισμένη σειρά οικονομικών και θεσμικών μέτρων, δρομολόγησε την οικονομική της ανόρθωσή.

Αναφέρουμε ενδεικτικά το Πρόγραμμα «Θησέας», στο οποίο εντάχθηκαν περισσότερα από 20.000 έργα. Το σημαντικό αυτό πρόγραμμα, δυστυχώς, εγκαταλείφθηκε από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.Ένα από τα συστήματα δημοπράτησης δημοσίων έργων είναι και το σύστημα προσφοράς μελέτης – κατασκευής, το οποίο εφαρμόζεται σε περιπτώσεις έργων που επιδέχονται ειδικούς τρόπους κατασκευής ή μεθόδους που καλύπτονται από τεχνογνωσίες ή στα έργα με ιδιαιτερότητες ως προς τον τρόπο κατασκευής τους.

H επιλογή όμως του συστήματος μελέτη – κατασκευή ως συστήματος δημοπράτησης, πρέπει να γίνεται υπό προϋποθέσεις. H μέχρι σήμερα εφαρμογή του συστήματος αυτού, χωρίς να συντρέχουν αυτές οι αναγκαίες προϋποθέσεις, έχει πολύ συχνά οδηγήσει σε πρόωρη και άστοχη δημοπράτηση των έργων, με το αιτιολογικό της δήθεν επίσπευσης των δημοπρατήσεων και απορρόφησης κονδυλίων μέσα σε προκαθορισμένα χρονικά περιθώρια.
Κατόπιν αυτών, Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:

Πόσα έργα δημοπρατήθηκαν από την Νομαρχία Αθηνών την προηγούμενη τετραετία με το σύστημα «μελέτη-κατασκευή», ποιος ο προϋπολογισμός τους και ποιο το φυσικό αντικείμενό τους;»