Γαλακτοβιομηχανία υποχρεώθηκε σε αποζημίωση

Η υπόθεση έφτασε μέχρι τον Άρειο Πάγο


ΕΛΛΑΔΑ
18:56
08/10/2010
Γαλακτοβιομηχανία υποχρεώθηκε σε αποζημίωση
loading

Ο Άρειος Πάγος επικύρωσε εφετειακή απόφαση, που είχε υποχρεώσει γαλακτοβιομηχανία να καταβάλλει το ποσό των 20.000 ευρώ σε φύλακα για την ηθική βλάβη που του προκάλεσε, από τη διατάραξη της υγείας του που υπέστη λόγω της διαρροής 150 λίτρων θειικού οξέος από τις εγκαταστάσεις της στην Αθήνα.

Ειδικότερα, ο φύλακας αντιπροσωπείας αυτοκινήτων που ήταν υπεύθυνος για τη φύλαξη των εισαγομένων αυτοκινήτων γνωστής ιαπωνικής εταιρείας, τον Μάιο του 2002 αισθάνθηκε ζαλάδες, έντονη φαγούρα στα ακάλυπτα μέρη του σώματος του, ενώ τις επόμενες μέρες εμφανίστηκαν στο σώμα του εξανθήματα. Να σημειωθεί ότι το χώρο φύλαξης των αυτοκινήτων τον χωρίζει από το εργοστάσιο της γαλακτοβιομηχανίας μία μάντρα.

Ο φύλακας μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων αυτών επισκέφθηκε τον γιατρό του, ο οποίος διαπίστωσε εγκαύματα πρώτου βαθμού, αλλεργικές αντιδράσεις στο αναπνευστικό σύστημα και τα μάτια και επιπεφυκίτιδα, ενώ είχε έντονη καταρροή και βήχα.

Ακολούθησε φαρμακευτική αγωγή χωρίς όμως βελτίωση και έτσι επισκέφθηκε κρατικό νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε αρτηριακή πίεση, ταχυκαρδία, έντονος βροχοσπασμός, ελάττωση του αναπνευστικού ψιθυρίσματος και του δόθηκε πάλι φαρμακευτική αγωγή.

Τα προβλήματα υγείας συνεχίστηκαν, καθώς άρχισαν έντονοι ίλιγγοι, διαταραχές της μνήμης και δύσπνοια. Αυτή τη φορά ο φύλακας επισκέφθηκε τη νευρολογική κλινική του «Νίμιτς» και διαπιστώθηκαν «ισχαιμικές αλλοιώσεις στα βασικά γάλλια», ενώ υπεβλήθη σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου.

Παρ' όλα αυτά ο φύλακας εξακολουθούσε να έχει προβλήματα υγείας και πήγε στον «Ευαγγελισμό», όπου οι γιατροί εκτίμησαν ότι η πάθηση του φύλακα οφείλεται «σε εξωγενείς παράγοντες και στο εργασιακό περιβάλλον».

Από την άλλη πλευρά, η εισαγωγική εταιρεία αυτοκινήτων διαπίστωσε βλάβες και φθορές στα εξωτερικά μέρη των αυτοκινήτων της δηλαδή υπήρχαν αλλοιώσεις στη βαφή των αυτοκινήτων, παραμορφώσεις στα πλαστικά μέρη τους και στις γυάλινες επιφάνειες τους.

Όπως αναφέρεται στη δικαστική απόφαση, η εισαγωγική εταιρεία αναζήτησε τα αίτια των ζημιών που προκλήθηκαν στα αυτοκίνητά της. Έτσι, ξεκίνησε το ψάξιμο για τα αίτια και αποδείχθηκε ότι οφείλονται στη διαρροή πυκνού θειικού οξέος από την εγκατάσταση επεξεργασίας των λυμάτων της γαλακτοβιομηχανίας.

Η διαρροή προκλήθηκε από θραύση του πλαστικού αγωγού που βρισκόταν στο πάνω μέρος των εγκαταστάσεων της γαλακτοβιομηχανίας που είχε ως συνέπεια να ψεκαστεί ο χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων με 150 λίτρα θειικού οξέως και να επικαθήσουν σταγονίδια σε όλα τα αυτοκίνητα.

Ο Άρειος Πάγος αναφέρει στην απόφασή του ότι οι αρμόδιοι υπάλληλοι της γαλακτοβιομηχανίας αποσιώπησαν το γεγονός της διαρροής και δεν ενδιαφέρθηκαν να ενημερώσουν τους εργαζομένους της αντιπροσωπείας των αυτοκινήτων προκειμένου να λάβουν τα αναγκαία προστατευτικά μέτρα για την υγεία τους.

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει