Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες για την «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014»

Πόλη των νέων της Ευρώπης θέλει να γίνει η Θεσσαλονίκη


ΕΛΛΑΔΑ
20:05
23/08/2013
Στην τελική ευθεία οι προετοιμασίες για την «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014»
1
loading

Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι προετοιμασίες της Θεσσαλονίκης για τις εκδηλώσεις που αφορούν την «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014» και οι αρμόδιοι εργάζονται πυρετωδώς. Η διοίκηση του κεντρικού Δήμου διεκδίκησε και κατέκτησε τον συγκεκριμένο τίτλο και πλέον, στα τέλη Σεπτεμβρίου, ετοιμάζεται να παρουσιάσει δημόσια το πρόγραμμα των δράσεων που ως στόχο θα έχουν να μετατρέψουν τη Θεσσαλονίκη σε πόλη των νέων της Ευρώπης.

Η επόμενη χρονιά, τονίζει το ΑΜΠΕ, αναμένεται να είναι «ανήσυχη», «ζωηρή», «πολυδιάστατη» καθώς η Θεσσαλονίκη - μεταξύ άλλων - θα φιλοξενήσει διεθνείς εκδηλώσεις, όπως: σειρά από συνέδρια, σεμινάρια, διαγωνισμούς, εργαστήρια, παρουσιάσεις σε θέματα νεολαίας και σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς, ιδρύματα και άλλους φορείς από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Παράλληλα, θα υπάρξει συνεργασία με όμορους δήμους, ώστε οι νέοι να γνωρίσουν συνολικά το πολεοδομικό συγκρότημα.

Το πρόγραμμα της «Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας 2014» αποσκοπεί στην ανάδειξη της Θεσσαλονίκης ως δημοφιλούς προορισμού νεολαίας στην Ευρώπη, ενώ η διοργάνωση βάζει ένα «στοίχημα»: μέσα από τη μαζική και ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών - και ειδικά των νέων - να δημιουργηθεί ένα νέο μοντέλο, μακριά από εθνικισμούς και κοινωνικούς αποκλεισμούς που θα «επενδύει» στη δημοκρατία.

«Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους νέους του εξωτερικού. Περιμένουν από τη Θεσσαλονίκη να κάνει την έκπληξη σε σχέση με τις προηγούμενες Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες» δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ η πρόεδρος της ΚΕΔΗΘ (για την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014) Μαρία Πασχαλίδου.

«Περιμένουν τα καλύτερα από εμάς και δεν πρέπει να τους απογοητεύσουμε. Θα πρέπει να τους φιλοξενήσουμε σωστά και να τους παρέχουμε υπηρεσίες με στόχο να ξαναέρθουν. Να τους πείσουμε ότι η Θεσσαλονίκη είναι ένας νεανικός προορισμός. Να κερδίσουμε τις εντυπώσεις», τόνισε.

Εκπρόσωποι των νέων από την Ευρώπη θα πάρουν μια «γεύση» από το ... τι εστί Θεσσαλονίκη, καθώς τον προσεχή Νοέμβριο θα πραγματοποιηθεί στην πόλη η Συνέλευση των Μελών του Ευρωπαϊκού Φόρουμ Νεολαίας, με τη συμμετοχή 260 εκπροσώπων. Παράλληλα, θα γίνει η επίσημη τελετή επιλογής και ανακοίνωσης για το ποια πόλη θα κερδίσει τον τίτλο «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2016».

Ο θεσμός της «Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας Νεολαίας» ξεκίνησε το 2009 από το Ρότερνταμ (Ολλανδία). Το 2010, τον τίτλο κέρδισε το Τορίνο (Ιταλία), το 2011 η Αμβέρσα (Βέλγιο), το 2012 η Μπράγκα (Πορτογαλία) και το 2013 το Μάριμπορ (Σλοβενία). Μετά τη Θεσσαλονίκη, το 2015 τη "σκυτάλη" θα πάρει η Κλουζ - Ναπόκα (Ρουμανία).

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar ΒΑΣΙΛΗΣ

    Μακριά από εθνικισμούς και κοινωνικούς αποκλεισμούς; Κατάλαβα θέλετε ένα ευρωπαικό κράτος χωρίς έθνη (μια άμορφη μάζα εύκολα διαχειρίσιμη). Ευχαριστούμε δεν θα πάρουμε!!
    Μια φορά και έναν καιρό υπήρχε ένας μεγάλος και ωραίος κήπος (ΓΗ). Ο μικρός Γιάννης περνούσε πολλές ώρες εκεί μέσα κοιτάζοντας τα διάφορα δέντρα. Μπορούσε να διακρίνει τις μηλιές, τις ροδακινιές και πιο πέρα άλλα δέντρα. Ξέκλεβε συχνά μερικές ώρες από το σπίτι του για να απολαύσει με λαιμαργία κα βουλιμία όλους αυτούς μεθυστικούς καρπούς που γαργαλούσαν τον οισοφάγο του. Ένα χεμωνιάτικο πρωινό που πίστευε ότι θα περάσει μια ακόμα μέρα στον κήπο, παίζοντας και γευόμενος τους καρπούς του, βλέπει τον κήπο εντελώς κατεστραμμένο. 'Ηταν ο κακός γίγαντας(παγκοσμιοποίηση) που έβγαλε τους καρπούς από όλα τα δέντρα και τους έβαλε σε ένα μίξερ αφήνοντας ένα υποχθόνιο και πνιχτό γελάκι. Τα δε υπόλοιπα δέντρα δεν υπήρχαν πια. Ήταν βγάλμένα από την ρίζα. Πλέον ο μικρός μας ήρωας δεν μπορούσε να απολαμβάνει τον κάθε καρπό ξεχωριστά ή και μαζί. Ο Γιαννάκης έλεγε την ιστορία του όπου και αν βρισκόταν αλλά κανείς δεν τον πίστευε. Άκου εκεί γίγαντες! Αχ δύστυχε Γιαννάκη γιατί να σε πιστέψουμε; Άσε μας μέσα στη σπηλιά του Πλάτωνα και μη μας ζαλίζεις με τις ανοησίες σου!!! Ποιό είναι το ηθικό δίδαγμα; Υποστηρίζοντας τον πολυπολιτισμό σε ένα μικρό κομμάτι γης υποστηρίζεις έμμεσα στο να υπάρχει ένας μόνο πολιτισμός στην Γη. Υποστηρίζοντας την ύπαρξη μόνο ενός πολιτισμού σε ένα συγκεκριμένο μέρος αφήνεις ταυτόχρονα μέρος κάπου αλλού για να αναπνεύσουν οι άλλοι πολιτισμοί. Το όπ(ο)ιο ιδεολόγημα του καθενός (μπορεί και το δικό μου) πηγάζει βέβαια από τις διάφορες βιωματικές εμπειρίες του και το πως έχει γαλουχηθεί.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει