Λίγα 24ωρα μετά τη συνάντηση του δημάρχου Γόρτυνας, με τον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Γιώργο Δεικτάκη, με θέμα τη λειψυδρία που μαστίζει το δήμο, ο Νίκος Σχοιναράκης συνεχίζει την προσπάθεια ανάδειξης και επίλυσης του εν λόγω προβλήματος, εξ αφορμής και του τεράστιου «πονοκεφάλου» που ταλαιπωρεί τη δημοτική Αρχή σχετικά με την υδροδότηση του οικισμού της Αγίας Βαρβάρας.

Ο δήμαρχος περιμένει τον κ. Δεικτάκη να προγραμματίσει τη συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών, Γιάννη Μιχελάκη, ενώ θα έχει επαφές και με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους του Ηρακλείου, προσμένοντας στην στήριξη τους.

Όπως επισημαίνει σε δηλώσεις του ο δήμαρχος, η γεώτρηση του Λαρανίου που υδροδοτούσε επί σειρά ετών, την Αγία Βαρβάρα, έχει μπαζωθεί με αποτέλεσμα να πρέπει να γίνει εκ νέου ανόρυξη, με αμφίβολα ωστόσο αποτελέσματα καθώς δεν είναι βέβαιο, όπως είπε, πως θα βρεθεί ικανή ποσότητα νερού, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες ύδρευσης των κατοίκων της περιοχής.

«Δυστυχώς το τελευταίο διάστημα έχει προκύψει σοβαρό πρόβλημα με τη γεώτρηση του Λαρανίου, που υδροδοτεί την Αγία Βαρβάρα και γι’ αυτό ζητάμε την κατανόηση των δημοτών μας.

Αρχικά πιστεύαμε πως υπήρχε βλάβη στα μηχανήματα άντλησης. Μετά από δυο άγονους, λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος, διαγωνισμούς τελικά βρέθηκε ανάδοχος για να αναλάβει την επιδιόρθωση. Όπως όμως αποκαλύφθηκε στην πορεία, η γεώτρηση είχε μπαζωθεί, με αποτέλεσμα να κρίνεται αναγκαίο να γίνει εκ νέου ανόρυξη ώστε να κατέβουμε σε βάθος, από τα 500 μέτρα στα 540! Οι ειδικοί ωστόσο δεν μας εγγυώνται ότι ακόμη κι αν γίνει η ανόρυξη αυτή, θα βρούμε ικανές ποσότητες νερού κι αυτό είναι ένα ρίσκο, δεδομένου ότι η όλη επιχείρηση θα κοστίσει αρκετά χρήματα, τα οποία ο δήμος Γόρτυνας αδυνατεί να διαθέσει», δήλωσε σχετικά με το θέμα της γεώτρησης του Λαρανίου ο δήμαρχος.

Η λύση του προβλήματος σύμφωνα με τον κ. Σχοιναράκη, δεν είναι άλλη από την αξιοποίηση της γεώτρησης που έχει ανορυχθεί στην περιοχή «Λαντουράς» στον Πρινιά και η οποία έχει τη δυναμική να αποδίδει άνω από 100 κυβικά νερού ανά ώρα, το οποίο μάλιστα είναι εξαιρετικά ποιοτικό.

«Αποτελεί τραγική ειρωνεία την ώρα που χιλιάδες κάτοικοι της Αγίας Βαρβάρας διψάνε στην κυριολεξία, να υπάρχει έτοιμη μια γεώτρηση κι όμως να μένει αναξιοποίητη. Δυστυχώς ο δήμος Γόρτυνας αδυνατεί να διαθέσει τα χρήματα που απαιτούνται για να συνδεθεί η γεώτρηση του Λαντουρά με το αρδευτικό δίκτυο της Αγίας Βαρβάρας και γι’ αυτό καλούμε την Πολιτεία να πράξει το καθήκον της και να χρηματοδοτήσει το έργο αυτό. Είναι ανεπίτρεπτο εν έτη 2013 να υπάρχουν οικισμοί όπου οι κάτοικοι τους κουβαλούν το νερό με τα μπιτόνια. Ζητάμε την κατανόηση των δημοτών μας και δεσμευόμαστε πως θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα αυτό», σχολίασε ο δήμαρχος Γόρτυνας.

Πηγή: flashnews.gr