Συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας για την Κοινωνική Ασφάλιση

Δείτε φωτογραφίες του newsbeast.gr από την πορεία προς τη Βουλή


ΕΛΛΑΔΑ
12:04
30/11/2019
Συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας για την Κοινωνική Ασφάλιση
17
loading

Με κεντρικό σύνθημα «Κάτω τα χέρια από την Κοινωνική Ασφάλιση» ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο εργαζομένων, αυτοαπασχολουμένων, συνταξιούχων στην Βουλή. Νωρίτερα η συγκέντρωση στα Προπύλαια άνοιξε με χαιρετισμό του Ολιβιέ Ματό, γγ του Εργατικού Κέντρου Μασσαλίας, ο οποίος εξέφρασε την ταξική αλληλεγγύη και τη στήριξη των εργαζομένων του νομού και της πόλης της Μασσαλίας.

Τόνισε ότι ο αγώνας των Ελλήνων εργαζομένων είναι και αγώνας των Γάλλων εργαζομένων καθώς και αυτοί δέχονται την ίδια επίθεση ενάντια στις κοινωνικές τους κατακτήσεις και τα ασφαλιστικά και κοινωνικά τους δικαιώματα.

Επισήμανε ότι όλοι οι εργαζόμενοι στην Γαλλία θα βγουν χαμένοι αν περάσει το συνταξιοδοτικό σύστημα «με πόντους» αφού αυτό θα ανοίξει τον δρόμο στην κεφαλαιοποίηση και επομένως στις ιδιωτικές ασφαλίσεις, ενώ το ίδιο επιδιώκεται και για την κοινωνική ασφάλιση προκειμένου να ιδιωτικοποιηθούν όλα.

Είπε ότι η 5η Δεκεμβρίου θα είναι η πρώτη μέρα απεργίας για να μην περάσουν αυτά τα σχέδια.

Στη συγκέντρωση συμμετείχε επίσης ο Ζαν Μαρί Ανζέλ γγ του Σωματείου Κοινωνικής Ασφάλισης Μασσαλίας.

Στη συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό ο Δημήτρης Βιτάλης, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, ο οποίος τόνισε ότι η πλειοψηφία των αυτοαπασχολουμένων που αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα θα υποχρεωθεί με δήθεν «ελεύθερη επιλογή» σε συντάξεις φιλοδωρήματα και πλημμελή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και θα αναγκαστούν να στραφούν «προς τα κοράκια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών».

«Αυτή η κίνηση δείχνει ότι οι κυβερνήσεις έχουν συνέχεια. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησαν με ενιαίες κατευθύνσεις που στόχο είχαν την διάλυση του κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης και την ιδιωτικοποίησή της» είπε.

Κατέστησε σαφές ότι «η ασφάλιση και η υγεία είναι ανέφικτο για την μεγάλη πλειοψηφία των αυτοαπασχολουμένων να υλοποιηθούν ατομικά».

Απαιτούμε να μπει φρένο στον νέο νόμο που ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ, κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων. Πλήρη αποκατάσταση των απωλειών σε συντάξεις και παροχές, επιδόματα, επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης, κατώτερη σύνταξη στο 80% του βασικού μισθού που προτείνουμε, εγγυημένη στο σύνολό της από το κράτος, αυξήσεις στις συντάξεις, διπλασιασμός των σημερινών ποσοστών αναπλήρωσης. Αποσύνδεση της κατώτερης ασφαλιστικής εισφοράς από τον βασικό μισθό, κατάργηση της εισφοράς υγείας που είναι στο 6,95%. Διαγραφή τμήματος των χρεών για την προσωπική ασφάλιση των αυτοαπασχολουμένων, των τόκων και των προστίμων, του ποσού που αντιστοιχεί στην εισφορά υγείας κατέληξε.

Στον αγώνα του Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού ώστε να δυναμώσει η αντίσταση για να μην ιδιωτικοποιηθεί η Κοινωνική Ασφάλιση, και στην υπεράσπιση του δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης για όλους αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού Αττικής, Γιώργος Στεφανάκης.

Μίλησε για τις βαριές συνέπειες εις βάρος των εργαζομένων του κλάδου από την πολιτική όλων των κυβερνήσεων ενώ σε σχέση με το σχέδιο της κυβέρνησης τόνισε «κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να πιστέψει στη λεγόμενη «ευελιξία», στη ψεύτικη «ελευθερία επιλογής». Μας πλασάρουν ως «σύγχρονο» και «ελευθερία επιλογής» το γεγονός ότι αντί να έχουμε δημόσια και υποχρεωτική ασφάλιση για όλους, με διασφάλιση των γηρατειών, με ασφάλεια για τυχόν εργατικό ατύχημα, με πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τους εργαζόμενους, θα μας δίνουν το δικαίωμα να επιλέξουμε εταιρεία που θα τζογάρει».

Υπογράμμισε ότι μπορεί να αποτραπεί η ψήφιση και η εφαρμογή όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, καταλήγοντας «Είναι ώρα να διεκδικήσουμε αυτά που μας ανήκουν δυναμικά, μαζικά, αποφασιστικά μέσα στους χώρους δουλειάς, για την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων των κυβερνήσεων και των τριών μνημονίων των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ».

Δίνουμε τις μάχες μαζί με τα παιδιά μας για να ανατρέψουμε τις βάρβαρες αντεργατικές πολιτικές, υπογράμμισε εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Συνταξιουχικών οργανώσεων, ο Δήμος Κουμπούρης.

«Τίποτα δεν κατακτήθηκε χωρίς αγώνα, γνωρίζουμε ότι στο εκμεταλλευτικό βάρβαρο σύστημα που ζούμε για να μπορούν να διατηρηθούν οι κατακτήσεις χρειάζεται συνεχής αγώνας για να αποκρούσουμε να έχουμε καινούργιες κατακτήσεις μέχρι που να φθάσει ο εργαζόμενος λαός να πάρει στα χέρια του τον πλούτο που παράγει. Αυτή πρέπει να είναι η προοπτική του κινήματος» υπογράμμισε.

Κάλεσε σε αποφασιστική ενίσχυση του αγώνα για την κοινωνική ασφάλιση και όλα τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης «που για εμάς είναι πηγή ζωής και γι αυτούς είναι κέρδος. Θέλουν να τσακίσο6ν τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης».

Ο Δ. Κουμπούρης είπε ότι στις 14 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί πανελλαδικό συλλαλητήριο συνταξιούχων με πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου και θα απαιτήσουμε να μας δοθεί πίσω ότι μας έχει αφαιρεθεί «γιατί είναι δικά μας, είναι δουλεμένα, είναι πληρωμένα, δεν τα χρωστάμε σε κανένα δανειστή και θα τα διεκδικήσουμε μέχρι τέλους».

Δείτε φωτογραφίες του newsbeast.gr από το συλλαλητήριο: 

Φωτορεπορτάζ: Γιάννης Κέμμος

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

17
σχόλια
 1. avatar Π[ΟΘΟ[[ΘΙΠ[Ι

  ΟΙ ΡΕΜΠΕΣΚΕΔΕΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ,ΑΥΤΟΙ ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΧΡΗΣΤΟΙ ΝΟΜΟΙ ΑΠΟ ΑΧΡΗΣΤΟΥΣ ..

 2. avatar gkagkarin.blogspot.com

  Την ώρα που γινόταν οι συγκεντρώσεις ο Πρόεδρος του ΕΚΘ έδινε συνέντευξης και έλεγε.
  .. “Πέσαμε στην παγίδα και κάναμε κατάχρηση της απεργίας”
  ..."Παίρναμε αποφάσεις όχι με βάση τα δικά μας θέλω, αλλά με βάση το περιβάλλον που δημιουργείται.
  Φοβούμενοι ότι αν δεν πάρουμε απόφαση για απεργία θα κατηγορηθούμε πως αφήνουμε και περνάνε πράγματα, πέσαμε στην παγίδα και κάναμε πάρα πολλές απεργιακές κινητοποιήσεις»
  ....
  https://gkagkarin.blogspot.com/2019/11/blog-post_535.html

 3. avatar Σε αφορά

  Είναι τόσο ηλίθιοι που στρέφονται κατά των δικών τους συμφερόντων! Η κοινωνική ασφάλιση ξεθεμελιώνεται από τη νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση και αυτοί στρέφονται εναντίον των διαδηλωτών που παλεύουν για τα δικά τους συμφέροντα!
  Δεν καταλαβαίνουν ότι έρχεται η πανάκριβη ιδιωτική ασφάλιση από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές επιχειρήσεις των φίλων της κυβέρνησης.

 4. avatar Social Distortion.

  100 κουμμουνιστές κάνουν πορεία και ταλαιπωρούν δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες τους. What's new.

 5. avatar μπολιβαρ

  Με αγωνες κατακταμε τα δικαιωματα μας!!τιποτα δεν χαριζεται μεμψιμοιρα ανθρωπάκια!

  1. avatar Social Distortion.

   Αυτό είναι αγώνας ρε κεφτέ?

  2. avatar Ploigos

   Οι μόνοι που κερδίζουν είναι οι συνδικαληστές. Κερδίζουν θέσεις σε διοικητικά συμβούλια , παίρνουν πόντους για την πολιτική τους καριέρα , ανεβαίνουν ιλιγγιωδώς στην Υπηρεσία τους και τέλος δε δουλεύουν γιατί λέει ασχολούνται με τα συμφέροντά μας.
   Ο συνδικαλισμός πέθανε όταν ανέλαβε το ΠΑΣΟΚ με τα σημειώματα και τις κλαδικές.
   Μέχρι τότε ακόμα και εγώ ο δεξιός ψήφιζα ΑΡΙΣΤΕΡΟΥΣ συνδικαλιστές . Μετά το ΠΑΣΟΚ όμως το γύρισα και εγώ πολιτικά.
   Για ποιούς αγώνες λοιπόν μιλάς , μήπως γι αυτούς που κάνουν μια φορά το χρόνο και αν για να πουν ότι κάτι κάνουν ??

 6. avatar Λη

  ΑΝΤΕ ΒΑ ΧΑΘΕΙΤΕ ΠΙΑ ΚΑΝΑΤΕ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΠΛΙΑΤΣΙΚΟ

 7. avatar Ploigos

  Φαντάζομαι ότι ξέρετε για πια " κοινωνική ασφάλιση " αγωνίζονται.
  Είναι αυτή όπου κάποιοι πληρώνουν 3πλάσιες ή 4πλάσιες εισφορές από κάποιους άλλους , αλλά αυτοί οι άλλοι παίρνουν την ίδια η μεγαλύτερη σύνταξη π.χ. Νόμος Κατρούγκαλου.

 8. avatar ΑΡΙΣΤΕΡΌΣ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΉΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΎΟΣ

  Αντί να κάνουν πορεία για τα εκατομμύρια συντρόφων προσφύγων που βρίσκονται άνεργοι και ανασφάλιστοι στην χώρα που τιμουν με την παρουσία τους . Ενω οι φασίστες Έλληνες εργαζόμενοι και δουλειά έχουνε δουλειά και απαιτήσεις.

 9. avatar φροιξος

  για σας αγωνιζονται κυρ παντεληδες!!!

 10. avatar ΚΛΕΩΝ

  Σημερα μαζευτηκαν για καφε στο Συνταγμα σημερα οι....αεργοι!
  Χτες μαζευτηκαν οι αιωνιοι φοιτητες για να πανε να κανουν βλακ friday στην Ερμου!
  Αυτη ειναι η Ελληνικη κοινωνια!

 11. avatar .;.

  Οι γνωστοι αεργοι κοκκινοι λακαμαδες. Στρατός πληρωμενων ηλιθιων

 12. avatar tsl

  Οι αισχροι και αεργοι υποτακτικοι της ηγεσιας του κκε ,που καθε μερα πνιγουν την Αθηνα,φορωντας μανδυες εκπροσωπων κοινωνικων ομαδων

 13. avatar Σαν τους Βυζαντινούς!

  Οι Τούρκοι προ των πυλών της Κωνσταντινούπολης κι αυτοί έκρυβαν τα χρυσαφικά στα μπαούλα ! Κουτσούμπα μπορείς να σοβαρευτείς επιτέλους; Αποσταθεροποιείς την εύθραυστη και ευάλωτη χώρα μας , για μικροπολιτικούς σκοπούς και τα ψηφαλάκια σου , χωρίς να αντιλαμβάνεσαι το κρίσιμο των ημερών ! Είσαι απαράδεκτος μικροπολιτικάντης !

 14. avatar Θα αφήσεις να σε εκβιάσουν αυτοί που έδιωξες απο την καρέκλα;

  Είναι ξεκάθαρο πλέον όλοι αυτοί οι κομματάνθρωποι βάζουν τρικλοποδιά στους εργαζόμενους και στα μαγαζιά προσπαθώντας να κάνουν αντιπολύτευση στην κυβέρνηση.

 15. avatar Stilitis

  Αντε να αγωνιστούμε και σήμερα και μετά, ωραία μέρα είναι, να το ρίξουμε στα ουζάκια σαν σωστοί αποκαμωμένοι αγωνιστές

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει