Στο πιο απομακρυσμένο νησί του Αιγαίου, το Καστελόριζο, εκεί που η Ελλάδα απέχει δύο απλωτές από την Τουρκία, θα περίμενε κανείς ο τόπος να ερημώνει από τα νιάτα. Κι όμως, συμβαίνει το αντίθετο, καθώς όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος» οι νέοι από το νησί όταν ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στις σχολές του πανεπιστημίου Αιγαίου, της Αθήνας και των άλλων αστικών κέντρων, επιστρέφουν στον τόπο τους να προκόψουν εκεί, αφού στην Αθήνα τους περιμένει ο εφιάλτης της ανεργίας.

Κι έτσι, το νησί από το οποίο εξαγγέλθηκε η ένταξη της Ελλάδας στο Μνημόνιο το 2010, γνωρίζει τώρα μια πρωτόγνωρη άνθηση, χάρη στην τάση αποκέντρωσης την οποία δημιούργησε η έκρηξη της ανεργίας στην Αττική.

Μεταξύ αυτών που διάλεξαν τη ζωή στο Καστελόριζο είναι η Ευτυχία Καραγιάννη και η Σοφία Κασιώτη που επέστρεψαν με πτυχίο για να δουλέψουν σε café-bar της περιοχής. Όπως δηλώνουν αγαπούν την ηρεμία που έχει το χειμώνα το νησί, ωστόσο τονίζουν το πρόβλημα με την περίθαλψη, ειδικά μετά το πρόσφατο κλείσιμο του φαρμακείου. Να γυρίσει πίσω επέλεξε και η Ειρήνη Λελέκη με πτυχίο κοινωνιολογίας για να εργαστεί σε τουριστικό γραφείο.

Ενώ τον ίδιο δρόμο επέλεξε και η Αμαλία Γαβριηλίδου, ιδιοκτήτρια ξενοδοχείου, η οποία δηλώνει: «είμαι τυχερή μητέρα που μεγάλωσε δύο παιδιά στον καθαρό αέρα όμως σε σύγκριση με τις μαμάδες των αστικών κέντρων, τα παιδιά μου εδώ έχουν λιγότερες επιλογές. Για παράδειγμα, φέτος δεν ήρθε δασκάλα ξένων γλωσσών στο σχολείο κι έτσι έμειναν χωρίς ξένη γλώσσα, παρόλο που είμαστε τουριστικό μέρος και τη χρειαζόμαστε».