Σε περισσότερα από 7 δισεκατομμύρια ευρώ ανέρχονται οι απώλειες του Δημόσιου από τη μη εκδίκαση των εκκρεμών υποθέσεων για φόρους και πρόστιμα, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής της Κυριακής».

Συγκεκριμένα, στα διοικητικά πρωτοδικεία της χώρας εκκρεμούν περισσότερες από 550.000 υποθέσεις.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις λειτουργών της Διοικητικής Δικαιοσύνης, μονάχα οι εκκρεμοδικίες που αφορούν υποθέσεις φορολογικού ενδιαφέροντος θα μπορούσαν να αποφέρουν περίπου 1,5 δισ. ευρώ, μέρος των οποίων θα διοχετευόταν στα δημόσια ταμεία, ενώ τα υπόλοιπα θα εισπράττονταν από στους πολίτες που έχουν προσφύγει σε βάρος του Δημοσίου.

Εξίσου μεγάλο είναι το πρόβλημα των εσόδων στο μέτωπο της ποινικής Δικαιοσύνης, όπου οι εκκρεμείς υποθέσεις υπερβαίνουν το ένα εκατομμύριο.

Σύμφωνα με συντηρητικούς υπολογισμούς έμπειρων δικαστικών παραγόντων, τα χαμένα έσοδα από την μη επιδίκαση υποθέσεων πιθανώς υπερβαίνουν τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Το πρόβλημα όπως έχει εξαπλωθεί πέρα από τις εκκρεμείς υποθέσεις, καθώς σημαντικό είναι και το ζήτημα που σχετίζεται με τη εκμετάλλευση των δεσμευμένων λογαριασμών σε υποθέσεις υποδίκων και καταδίκων για οικονομικά εγκλήματα.

Μονάχα σε ό,τι αφορά σημαντικές υποθέσεις, τα δεσμευμένα ποσά ανέρχονται στο 1 δισεκατομμύριο ευρώ.