Σε «ξαφνικό θάνατο» οδηγεί εκατοντάδες εκπαιδευτικούς τεχνικών ειδικοτήτων το υπουργείο Παιδείας καθώς με μια αιφνιδιαστική του κίνηση, καταργεί τρεις ολόκληρους τομείς στα ΕΠΑΛ, δηλαδή 46 από τις 110 συνολικά ειδικότητες που υπάρχουν στην επαγγελματική εκπαίδευση.

Με βάση το πολυνομοσχέδιο, από Σεπτέμβρη δεκάδες μαθητές και της Ηλείας θα αναζητούν το σχολείο τους και δεν θα το… βρίσκουν, καθώς οι ειδικότητες που είχαν επιλέξει καρατομούνται ενώ 24 συνολικά εκπαιδευτικοί κυρίως από το 2ο ΕΠΑΛ Αμαλιάδας και το 2ο ΕΠΑΛ Πύργου, του τομέα Υγείας και Πρόνοιας θα έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα.

Το υπουργείο Παιδείας ουσιαστικά, προχωρά στην κατάργηση 2.500 οργανικών θέσεων της επαγγελματικής και τεχνικής εκπαίδευσης εκ των οποίων οι 2000 θα τεθούν σε διαθεσιμότητα και οι υπόλοιποι θα μεταταχθούν.

Στην απόφαση του αναφέρει μεταξύ άλλων: «Μετά από συγκριτική μελέτη ευρωπαϊκών συστημάτων τεχνικής εκπαίδευσης, μελέτη αναγκών της εγχώριας αγοράς εργασίας και ανάπτυξη περιγραμμάτων επαγγελμάτων εξήχθη το συμπέρασμα ότι τα επαγγέλματα υγείας όπως Βοηθοί Φαρμακείων, Βοηθοί Φυσιοθεραπευτών, Βοηθοί Ακτινολογικών Εργαστηρίων, Βοηθοί Οδοντοτεχνιτών, Βοηθοί Νοσηλευτών, Βοηθοί Ιατρικών & Βιολογικών Εργαστηρίων & Βοηθοί Βρεφονηπιοκόμων του Τομέα Υγείας Πρόνοιας καθώς και επαγγέλματα όπως Γραφικών Τεχνών, Σχεδίασης & Παραγωγής Ενδύματος, Αισθητικής Τέχνης, Κομμωτικής Τέχνης & Αργυροχρυσοχοΐας δεν υπάρχει σκοπιμότητα να παρέχονται από την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση».

«Ακολουθούν το «μοντέλο» ΕΡΤ»
Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Ηλείας Γιάννης Γιαννόπουλος επισήμανε ότι σε διαθεσιμότητα τίθενται 24 συνολικά εκπαιδευτικοί των επαγγελματικών λυκείων του Πύργου και της Αμαλιάδας, χάνοντας ουσιαστικά τα σχολεία αυτά το 60-70% του δυναμικού τους. «Τα ΕΠΑΛ της περιοχής πλήττονται ανεπανόρθωτα και προφανώς θα ακολουθήσουν και άλλες ειδικότητες ώστε να εξασφαλιστούν άμεσα οι 2.500 εκπαιδευτικοί που θέλουν να θέσουν σε διαθεσιμότητα. Και στην περίπτωση της εκπαίδευσης, επέλεξαν να ακολουθήσουν τον οριζόντιο τρόπο, καταργώντας ολόκληρους τομείς, όπως συνέβη και με την ΕΡΤ».

«Καρατομούν τη δημόσια εκπαίδευση»
Ο κ. Γιαννόπουλος επισήμανε ότι το υπουργείο Παιδείας και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, αποφάσισαν να καρατομήσουν τη δημόσια εκπαίδευση, θέτοντας σε διαθεσιμότητα 2.500 καθηγητές των Επαγγελματικών Λυκείων, κυρίως από την κατάργηση των ειδικοτήτων, με έμφαση τους τομείς Υγείας και Πρόνοιας και Γραφικών Τεχνών.

«Ταυτόχρονα έχει ενημερώσει ότι θα υπάρχουν υποχρεωτικές μετατάξεις 5.000 εκπαιδευτικών και περίπου 2.000 μετατάξεις σε διοικητικές θέσεις. Όπως αντιλαμβάνεστε η διαθεσιμότητα και η απόλυση είναι προ των πυλών.

Μάλιστα, μαζί με τους 2.000 σχολικούς φύλακες, το δημόσιο σχολείο τινάζεται στον αέρα. Συνέπεια θα είναι η συγχώνευση σχολείων στην τεχνική εκπαίδευση και περαιτέρω μείωση των θέσεων σε όλες τις ειδικότητες και όχι μόνο της τεχνικής εκπαίδευσης. Και δεν είναι μόνον αυτό. Περίπου 20.000 μαθητές χάνουν το αντικείμενο το οποίο έχουν επιλέξει και θα κληθούν, δεν ξέρω με ποιο σκεπτικό, να ακολουθήσουν ένα άλλο δρόμο μέσα στο σχολείο. Τους μαθητές κανένας δεν τους αναφέρει και το Υπουργείο Παιδείας είναι έκθετο απέναντι τους».

Καταλήγοντας ο κ. Γιαννόπουλος χαρακτήρισε το «πακέτο», εφιαλτικό τονίζοντας ότι από το Σεπτέμβρη τα δημόσια σχολεία δεν θα είναι ούτε δημόσια, ούτε σχολεία. «Εμείς ξεκινάμε τους δικούς μας αγώνες μαζί με όλους τους άλλους εργαζόμενους. Μαζί με τους εργαζομένους στην ΕΡΤ και στους δήμους, για να διασώσουμε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, το δημόσιο σχολείο, τη δημόσια υγεία, τις ζωές μας».

Πηγή: ilialive.gr