Βαρθολομαίος: Οι μοναχοί δεν είναι υπεράνω ή παρά την εκκλησία

Αυστηρό μήνυμα κατά της «αιρέσεως του εθνοφυλετισμού» από τον Οικουμενικό Πατριάρχη


ΕΛΛΑΔΑ
6:23
22/10/2019
Βαρθολομαίος: Οι μοναχοί δεν είναι υπεράνω ή παρά την εκκλησία
7
loading

Στο μοναστικό ήθος και ιδεώδες και στην «εσχατολογική» προοπτική του, αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην αντιφώνηση του χθες βράδυ στη Σκήτη του Αγίου Ανδρέα στο 'Αγιο Όρος, υπογραμμίζοντας ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο καμαρώνει για «την ευπείθεια, την αφοσίωση και το εκκλησιαστικό ήθος» όλων των Αγιορειτών Πατέρων.

Ταυτόχρονα, με αφορμή την παρουσία του στη σκήτη έστειλε μήνυμα κατά της «αιρέσεως του εθνοφυλετισμού», σημειώνοντας τον διαχρονικό αγώνα του Οικουμενικού Πατριαρχείου για υπεράσπιση της διαφύλαξης από αυτόν και της ανεξαρτησίας του 'Αθωνα.

Απευθυνόμενος προς τους μοναχούς και συγχαίροντας για το μοναστικό τους ήθος της τη συνοδεία που πλαισιώνει τη σκήτη, ο κ. Βαρθολομαίος έστειλε ένα μήνυμα κατά της «αιρέσεως του εθνοφυλετισμού», τονίζοντας ότι διαχρονικά το Οικουμενικό Πατριαρχείο αγωνιζόταν απέναντι σε τέτοια φαινόμενα, ανάλογα των οποίων επιχειρήθηκε να εμφανιστούν στο ιστορικό παρελθόν και με επίκεντρο τη μονή.

«Δεν θα πρέπει να λησμονείται ότι η Σκήτη αύτη, του Αγίου Ανδρέου υπήρξε πεδίο συγκρούσεως της κανονικής παραδόσεως, με την προσπάθεια εθνικοποιήσεως του αγιώνυμου Όρους, και της χρησιμοποιήσεως του, ως θέσεως προκαλύψεως, δια την εξυπηρέτηση μεγαλοϊδεατισμών και οθνείων προς την μοναχική πολιτεία, σκοπών και επιδιώξεων» είπε ο κ. Βαρθολομαίος και πρόσθεσε:

«Η καθ υμάς Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία, υπό την κανονική προστασία και μέριμνα της οποίας ευρίσκεται επί τόσους αιώνες το Αγιώνυμο τούτο περιβόλιον της Κυρίας Θεοτόκου έδωκεν αιματηρούς αγώνας δια την προάσπισην της ανεξαρτησίας και την διαφύλαξη του από την αίρεση του εθνοφυλετισμού, η οποία εβρίσκετο εις πλήρη ακμή κατ εκείνην την εποχή και δυστυχώς θάλλει και επί των ημερών μας εις κύκλους τινά. Και ο νοών νοείτω».

Ο κ. Βαρθολομαίος, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, αναφερόμενος στο μοναστικό ιδεώδες, τόνισε ο Ορθόδοξος μοναχισμός, ο οποίος βιώνεται «λατρευτικός και δοξολογικώς», μέσω της καλλιέργειας των αρετών της υπακοής, της παρθενίας και της ακτημοσύνης, «ουδόλως συνάδει προς την περιπλοκήν των μοναχών εις ματαίας και κοσμικάς υποθέσεις» και συνέχισε :

«Πολλώ δε μάλλον όταν αύται συνιστούν αναίρεσιν της ιεροκανονικής διασπονδυλώσεως και συγκροτήσεως της Εκκλησίας. Οι μοναχοί δεν είναι υπεράνω της Εκκλησίας, ή παρά τη Εκκλησία, αλλά εν τη Εκκλησία και μάλιστα ως επίλεκτον σύνταγμα αυτής. Η Μήτηρ Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως εγκαυχάται εν Κυρίω δια την ευπείθειαν, την αφοσίωσιν και το εκκλησιαστικό ήθος πάντων των Αγιορειτών Πατέρων».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar igeorge

  ενω η καμπανες που κτυπουν καθημερινα πρωι απογευμα (γιατι αραγε?) αγνοωντας μικρα παιδια -αρρωστους- νυχτοκαματιαρηδων και λοιπων, ειναι υπερανω των ανθρωπων, σαχλαμαρα (επιεικως) βαρθολομαιε!!!!

 2. avatar Stilitis

  Παιχνίδια εξουσίας...

 3. avatar Καλαμαράς

  Επιτρέπεται μόνο, η υπακοή σε κοσμικές εξουσίες, πολιτικοστρατιωτικά μπλόκ και οι αδελφοσύνες με αιρετικούς, σχισματικούς και αλλόθρησκους.

 4. avatar …….

  Αυστηρό μήνυμα κατά της «αιρέσεως του εθνοφυλετισμού» από τον Οικουμενικό Πατριάρχη! Επιτρέπεται μόνο, να είστε Τουρκόφιλοι και Εβραιόφιλοι!

  1. Όταν ανακατεύουμε συστήματα και Εβραίους, δεν ξέρουμε να ξεχωρίσουμε, το σκοτάδι από το φως, την ζαχαρι από το αλάτι.Το μεγάλο πρόβλημα είναι, τι πιστεύουμε για την ύπαρξη του Θεού, και την παρουσία του Ανθρώπου στην γη, και τι ζητά ο Θεός από τον άνθρωπο.

  2. avatar NISIOTIS

   Δυστυχως εχεις απολυτο δικαιο. Εξυπηρετει συμφεροντα των Αμερικανων. Να μας πει ποσα λεφτα εισεπραξα για την αναγνωριση της εκκλησιας της Ουκρανιας

 5. avatar Ch06:54τριτη

  Καλημέρα σε όλη την Ελλάδα με τον Ιησού Χριστό. Μάλλον έχουν ξεχάσει, ότι είμαστε στην Καινή Διαθήκη. Και η Εκκλησία του Ιησού Χριστού, είναι εν μέσω λύκων. Η Εκκλησία του Ιησού Χριστού, είναι αποστολική, και σκοπός της είναι, να διδάσκει Ιησού Χριστό, εσταυρωμένος, και μάλιστα Αναστημενο. Ευαγγέλιο Σωτηρίας.Ουδεις στρατιώτης του Ιησού Χριστού, έχει δικαίωμα, να κλειστεί σε μοναστήρια. Την Καινή Διαθήκη δυστηχως την έχουν απορρίψει, και για να δικαιολογησουν την απόρριψη, όποιος παραδέχεται ολόκληρη, την Καινή Διαθήκη, χωρίς να αφαιρεί η να προσθέτει, όλες θρησκείες τον ονομάζουν αιρετικό.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει