Ακριδόπληκτη περιοχή κηρύχθηκε η τοπική κοινότητα Λαχανά του δήμου Λαγκαδά, με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Γιώργου Τσαμασλή, καθώς μεγάλος πληθυσμός ακριδών εμφανίστηκε στην περιοχή.

«Δεν θα ήταν υπερβολή να μιλήσουμε για εκατομμύρια ακρίδες», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γεωπόνος, ειδικός συνεργάτης του δημάρχου Λαγκαδά, Πέτρος Καζιμέρης. Τόνισε, δε, ότι οι ακρίδες έπληξαν τα χωράφια, έχουν πλησιάσει τον οικισμό του Λαχανά, έχουν μπει στα σπίτια και έχουν κάνει ζημιά στους μπαξέδες. Όπως είπε, η παρουσία των ακρίδων είναι ενοχλητική, αλλά ζημιά κάνουν μόνο στο πράσινο και όχι στον άνθρωπο.

Κλιμάκιο του Τμήματος Φυτοπροστασίας και Ποιοτικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης, επισκέφτηκε την περιοχή, όπου διαπίστωσε ότι οι ακρίδες ήταν ενήλικες με μέγεθος από τρία έως επτά εκατοστά, γεγονός που τους δίνει την ικανότητα να μετακινούνται άνετα προς κάθε κατεύθυνση.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Αντιπεριφέρειας Θεσσαλονίκης, λόγω της καθυστερημένης ενημέρωσης της υπηρεσίας και της ενηλικίωσης των ακριδών η ολοκληρωτική αντιμετώπιση είναι αδύνατη, ωστόσο λήφθηκαν άμεσα τα απαραίτητα μέτρα για τη μείωση του πληθυσμού των ακριδών και την προστασία των καλλιεργειών.

Ο κ. Καζιμέρης επισήμανε ότι τόσο οι υπηρεσίες του δήμου, όσο και της Αντιπεριφέρειας κινητοποιήθηκαν άμεσα, ωστόσο οι αγρότες καθυστέρησαν να ενημερώσουν, πιθανόν γιατί δεν περίμεναν την εξέλιξη που θα είχε το φαινόμενο.

Μεγάλο και σοβαρό χαρακτήρισε εξάλλου, το πρόβλημα ο δήμαρχος Λαγκαδά, Ιωάννης Αναστασιάδης και επισήμανε ότι οι αγρότες του Λαχανά έχουν πληγεί εξ ολοκλήρου. Ο δήμος Λαγκαδά θα συγκροτήσει συνεργεία που θα προχωρήσουν σε ψεκασμούς με τα κατάλληλα φυτοπροστατευτικά φάρμακα. Παράλληλα, θα γίνει ενημέρωση των καλλιεργητών, για τα μέτρα που πρέπει να λάβουν, διανέμοντάς τους έντυπο ενημερωτικό υλικό, ώστε να είναι προετοιμασμένοι και να αποφευχθούν παρόμοια φαινόμενα του χρόνου.

Ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε επίσης, ότι μετά την κήρυξη της περιοχής ως ακριδόπληκτης θα πρέπει να αποζημιωθούν οι αγρότες.