Παρουσιάστηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση η πρόταση της Δυτικής Μακεδονίας για εφαρμογές και επενδύσεις στην τεχνολογία υδρογόνου. Η πρόταση της Ελλάδας αφορά την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και περιλαμβάνει τη δημιουργία παραγωγικής υποδομής υδρογόνου ισχύος 1 GW (γιγαβάτ) από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (φωτοβολταϊκά) για αποθήκευση και χρήση στις μεταφορές και την τηλεθέρμανση. Επίσης, στην πρόταση αναφέρεται ότι η πλεονάζουσα ποσότητα θα διοχετεύεται στην εμπορία.

Η πρόταση παρουσιάστηκε επισήμως και αναλύθηκε στους ειδικούς από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γεώργιο Κασαπίδη στην εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την τεχνολογία του υδρογόνου και υποστηρίχθηκε επιστημονικά και τεχνικά από τον διευθυντή του Ερευνητικού κέντρου «Δημόκριτος», Αθανάσιο Στούμπο και από τον εκπρόσωπο της γερμανοϊταλικής εταιρείας που εξειδικεύεται στη συγκεκριμένη τεχνολογία. Η τεχνολογία παραγωγής υδρογόνου που προτείνεται είναι από τις πλέον σύγχρονες και καινοτόμες παγκοσμίως, ενώ η ενεργειακή ισχύς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που προτείνεται για την παραγωγή του υδρογόνου είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη.

Ο Γ. Κασαπίδης μιλώντας στους εκπροσώπους της Επιτροπής, επεσήμανε την αναγκαιότητα και τους λόγους για τους οποίους η Δυτική Μακεδονία επιθυμεί να υιοθετήσει αυτή την ενεργειακή τεχνολογία και τόνισε ότι «με την παρουσία μας ενώπιον σας επιθυμούμε να σηματοδοτήσουμε επισήμως και εμπράκτως το ενδιαφέρον της Περιφέρειας μας να εμπλακεί ενεργά στις επενδύσεις μεγάλης κλίμακας που προγραμματίζει η Ε.Ε. σε αυτόν το τομέα».

Ο φάκελος τεκμηρίωσης της φιλόδοξης αυτής πρότασης θα συνταχθεί από Έλληνες και ξένους επιστήμονες και ερευνητές, θα συντονιστεί από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και θα κατατεθεί στην ΕΕ τους προσεχείς μήνες. Την πρόταση ελληνικού ενδιαφέροντος υποστηρίζουν επίσημα η Γερμανία, η Ιταλία και το Βέλγιο και θα ανταγωνιστεί άλλες επτά προτάσεις αντίστοιχων συνασπισμών ευρωπαϊκών χωρών, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η ομάδα των τεχνικών και επιστημόνων που υποστηρίζουν την πρόταση για την ανάπτυξη τεχνολογίας Υδρογόνου στην περιφέρεια Δυτ. Μακεδονίας, αισιοδοξούν ότι οι επενδύσεις που θα λάβουν χώρα εφόσον εγκριθεί ο φάκελος, θα αντλήσουν χρηματοδότηση από το πρόγραμμα IPCEI, καθώς και άλλα ευρωπαϊκά και εθνικά προγράμματα, ενώ προβλέπεται σημαντική μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων και δημιουργία σημαντικού αριθμού νέων θέσεων εργασίας.