«Ιδανικός δάσκαλος είναι εκείνος που γίνεται γέφυρα για να περάσει αντίπερα ο μαθητής του. Κι όταν πια του διευκολύνει το πέρασμα, αφήνεται χαρούμενα να γκρεμιστεί, ενθαρρύνοντας το μαθητή του να φτιάξει δικές του γέφυρες», έγραφε ο Νίκος Καζαντζάκης και φαίνεται πως αυτή η αποστροφή ταιριάζει ιδανικά στη σημερινή ημέρα.

Αφιερωμένο στους εκπαιδευτικούς είναι το σημερινό doodle της Google. Η αφιέρωση αυτή γίνεται με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών η οποία καθιερώθηκε το 1994 από την UNESCO για να μας υπενθυμίσει τον καθοριστικό ρόλο που παίζει ο δάσκαλος μέσα στην κοινωνία, είτε εργάζεται σε μία πλούσια πόλη της Δύσης, είτε σε μια αυτοσχέδια σχολική αίθουσα κάποιου στρατοπέδου προσφύγων.

Εορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Οκτωβρίου. Στόχος της είναι να επικεντρωθεί στην «εκτίμηση, αξιολόγηση και βελτίωση των εκπαιδευτικών του κόσμου» και να δώσει την ευκαιρία να εξετάσουν τα ζητήματα που σχετίζονται με τους εκπαιδευτικούς και τη διδασκαλία.

Το 2017, η Παγκόσμια Ημέρα Εκπαιδευτικών γιόρτασε την 20η της επέτειο από τη Σύσταση της UNESCO σχετικά με την Κατάσταση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης Διδακτικού Προσωπικού το 1997, φέρνοντας στο προσκήνιο την κατάσταση των εκπαιδευτικών σε ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που είναι συχνά κακή.

Όπως αναφέρει η UNESCO για την Ημέρα των Εκπαιδευτικών, με την υιοθέτηση του στόχου 4 για την αειφόρο ανάπτυξη στην εκπαίδευση και του ειδικού στόχου που αναγνωρίζει τους δασκάλους ως βασικά στοιχεία για την υλοποίηση της ατζέντας για την εκπαίδευση, η συγκεκριμένη ημέρα δίνει τη δυνατότητα να επισημανθεί η πρόοδος, αλλά και να εκφραστούν οι προβληματισμοί σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί.

Η Παγκόσμια Ημέρα των Εκπαιδευτικών συνδιοργανώνεται σε συνεργασία με την UNICEF, το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη, τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας και τη Διεθνή Εκπαίδευση.