«Η λίμνη Βιστωνίδα ποτέ δεν ανήκε στο μοναστήρι»

Συζητήθηκε η αγωγή του Δημοσίου κατά της Μονής Βατοπεδίου


ΕΛΛΑΔΑ
22:23
07/06/2013
«Η λίμνη Βιστωνίδα ποτέ δεν ανήκε στο μοναστήρι»
6
loading

Συζητήθηκε, ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, η αγωγή του ελληνικού Δημοσίου, κατά της Μονής Βατοπεδίου του Αγίου Όρους, για την ανταλλαγή της λίμνης Βιστονίδας με ακίνητα, σε περιοχές της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, που ανέπτυξε το ελληνικό Δημόσιο και η προτεινόμενη μάρτυράς του (σ.σ. Ελληνίδα καθηγήτρια του Αμερικανικού Πανεπιστημίου στην 'Αγκυρα), η λίμνη Βιστωνίδα ποτέ δεν ανήκε στο μοναστήρι και τα χρυσόβουλα με το οποία παρουσίαζε η Μονή την ιδιοκτησία είναι άκυρα. Ως εκ τούτου, όπως κατέθεσε,θα πρέπει να επιστραφούν στο κράτος τα οικόπεδα, με τα οποία έγινε η ανταλλαγή.

Από την πλευρά του μοναστηριού, άλλος καθηγητής πανεπιστημίου, κατέθεσε ότι από τα ιστορικά στοιχεία προκύπτει η γνησιότητα των χρυσόβουλων.

Η Εκκλησία της Ελλάδος, που είχε προετοιμαστεί να καταθέσει πρόσθετη παρέμβαση υπέρ του Βατοπεδίου, τελικά -δια του συνηγόρου της- δήλωσε ότι παραιτείται από το δικαίωμα αυτό.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

6
σχόλια
 1. avatar Ομηρος ομηρόπουλος

  ΚΑΙ ΤΑ ΡΑΣΑ ΝΑ ΤΑ ΦΑΝΕ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΝΑ ΤΑ ΦΑΕΙ , ΤΟ ΙΔΙΟ ΕΙΝΑΙ ! ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΑΠΛΗΣΤΟΙ !!

  1. avatar Κι η αλλη πλευρα

   έτσι, να λέμε και του στραβού το δίκιο...

 2. avatar laros

  Χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα
  Η φιλευσπλαχνος μονη του αφεριμ
  χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχ

 3. avatar nikolaos

  ΡΆΣΑ ,πάσα ,μάσα ,αμήν.

 4. avatar Κι η αλλη πλευρα

  ποια χρυσόβουλα και βυζάντιο βρε θεομπαίχτες..!! κάποιος πια να περιορίσει την αδηφαγία αυτών των ταλιμπάν...!!!

 5. avatar Κι η αλλη πλευρα

  Χρήστο, δεν είμαι ειδικός αλλά βομίζω ότι τα χρυσόβουλα του Βυζαντίου πουθενά δεν αναγνωρίζονται εκτός Ελλάδος.. Σύμφωνα με τα χρυσόβουλα η μισή Βλαχία ανήκε στην μόνη Βατοπαιδου και άλλες τόσες εκτάσεις σε Ρωσία και υκΓεωργία ανήκαν στην μόνη Ιβήρων κτλ .. Όσον αφορά το Οικ Πατριαρχείο αυτό δεν έχει καμμία κτηματική περιουσία /εκτός εάν εννοείς την μόνη της Αγ Αναστασίας /. Για το Ιεροσολύμων δεν έχω πληροφορίες αλλά μου φαίνεται απίθανο αυτό που ισχυρίζεσαι... Δεν μπορεί η Εκκλησία να δρέπει τα ωφελή του Βυζαντινού θεοκρατικού καθεστώτος στην εποχή μας.. Είναι το λιγότερο παράλογο, αν μη επιλήψιμο..

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει