«Το σημαντικό είναι να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τους σεισμούς»

Τι λένε στο newsbeast.gr οι σεισμολόγοι, Θ. Λέκκας και Σ. Τάσσος


ΕΛΛΑΔΑ
12:33
05/06/2013
«Το σημαντικό είναι να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τους σεισμούς»
1
loading

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι μετά το χθεσινό «ταρακούνημα» με επίκεντρο το Πικέρμι.

Οι επιστήμονες πάντως, ως όφειλαν, έχουν στο μικροσκόπιο των ερευνών τους, χωρίς να υπάρχει λόγος ανησυχίας, μερικές περιοχές, στις οποίες εστιάζουν τις έρευνές τους.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως λέει στο newsbeast.gr ο γεωλόγος, Ευθύμιος Λέκκας, ότι στο επίκεντρο για έρευνες τίθενται τα Ιόνια νησιά, τα Δωδεκάνησα, και η Σαντορίνη.

«Πάντα εμείς έχουμε ένα ευρύ πλέγμα ερευνών. Εστιάζουμε σε μερικές περιοχές όχι πάντα με την έννοια ότι κάτι περιμένουμε αλλά στο πλαίσιο των ερευνών. Ουσιαστικά, πρέπει να ξέρουμε περισσότερα για κάθε πόλη της Ελλάδας ούτως ώστε να μπορούμε να αντιδρούμε σωστά και να εκτιμούμε σωστά, όπως χθες. Χθες, υπήρχαν έρευνες για τη συγκεκριμένη περιοχή. Ξέραμε τι δυναμικό έχει γι’ αυτό ήμασταν απόλυτοι και καθησυχαστικοί», λέει.

Και συμπληρώνει: «Στο μικροσκόπιο για σεισμό δεν είναι περιοχές. Είναι όμως στο μικροσκόπιο ερευνών μήπως τύχει κάτι. Εμείς εξετάζουμε τα Ιόνια νησιά, τα Δωδεκάνησα, τη Σαντορίνη, ο κορινθιακός. Αυτές οι περιοχές προσφέρονται για έρευνα. Βρισκόμαστε μάλιστα σε μία περίοδο που παράγεται έρευνα παρά τις ελλείψεις. Αυτές οι περιοχές εμφανίζουν κάποια σεισμική δραστηριότητα, χωρίς να υπάρχει κάτι που μας ανησυχεί», ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι η Αθήνα δεν κινδυνεύει από κάποιο σεισμό.

Από την πλευρά του πάντως, ο σεισμολόγος, Σταύρος Τάσσος, αναφέρει ότι ναι μεν είναι καθησυχαστικοί αλλά αυτό που τους προβληματίζει είναι το γεγονός ότι δεν έχουν γίνει οι προαπαιτούμενοι αντισεισμικοί έλεγχοι σε κτήρια.

«Όπως όλα δείχνουν, δεν περιμένουμε κάποιο σεισμό. Σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως για παράδειγμα στην περιοχή της Αχαΐας γίνονται καθημερινά μικροί σεισμοί. Βέβαια, δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν θα γίνει σεισμός, αλλά, οι έρευνές μας δείχνουν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας», αναφέρει ο επιστήμονας, προσθέτοντας «Το σημαντικό είναι να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τους σεισμούς. Και για να γίνει αυτό πρέπει να υπάρχουν αντισεισμικές κατασκευές και πολλά άλλα. Αυτή τη στιγμή δεν είμαστε καθόλου έτοιμοι να τους αντιμετωπίσουμε αφού δεν έχουν γίνει οι απαραίτητοι έλεγχοι».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
  1. avatar ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ο ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΣ

    Ότι και να λένε οι σεισμολόγοι το ακούω βερεσέ. Η αλήθεια είναι πως η σεισμολογία είναι μία \"post-mortem\" επιστήμη. Ουσιαστικά κάνουν ότι και ο ιατροδικαστής. Πρώτα περιμένουν να υπάρξει γεγονός και μετά κάνουν ανάλυση. Επειδή πάντως \"πέφτουν\" χοντρά κονδύλια για \"έρευνες\", προσπαθούν κατά καιρούς να μας πείσουν πως βρήκαν τον τρόπο πρόβλεψης των σεισμών. Μόνο σε περιπτώσεις όπως οι εκρήξεις των ηφαιστείων υπάρχει κάποια σχετική πρόβλεψη αλλά λειτουργεί ως \"reverse engineering\" όπως λέμε στη μηχανική, δηλαδή, παρατηρούν τις μικροδονήσεις για να προσδιορίσουν το πότε περίπου θα γίνει η έκρηξη του ηφαιστείου...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει