Ο Σοφοκλής Ξυνής πιστεύει ότι η Εκπαίδευση, δηλαδή η οργανωμένη παροχή γνώσης, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον Αθλητισμό, τη σωματική αγωγή των νέων και την ευγενή άμιλλα. Στην Ελλάδα, γενέτειρα του Ολυμπισμού, ο Αθλητισμός είναι συνυφασμένος με τις αξίες της χώρας μας και έχει κυρίαρχη θέση.

Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος ΞΥΝΗ, με πρωτοβουλία του ιδρυτή του, Σοφοκλή Ξυνή, δηλώνει συνεπές «παρών» στο δίπολο «Αθλητισμός & Εκπαίδευση», πρωτοπορεί και επενδύει στην ευγενή άμιλλα, από το 1957!

Έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος των καινοτόμων δράσεών του στην ανάδειξη και ενίσχυση του Αθλητισμού, με σημαντικές διακρίσεις, ενώ έχει διοργανώσει με τεράστια επιτυχία 2 μεγάλα αθλητικά συνέδρια. Tα εν λόγω συνέδρια, με κεντρικό άξονα τη διασύνδεση του Αθλητισμού με την Εκπαίδευση, πραγματοποιήθηκαν το 1996 και το 1997 υπό την αιγίδα της Επιτροπής Διεκδίκησης Ολυμπιακών Αγώνων Αθήνα 2004, της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας, της Ελληνικής Ομοσπονδίας Χειροσφαίρισης, του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών και του Δήμου Πειραιά.

Παράλληλα ο Καθηγητής Ξυνής, έχοντας μια έμφυτη αγάπη για το άθλημα του handball, ίδρυσε το 1985 την ομάδα χάντμπολ Σχολών Ξυνή, η οποία αγωνιζόταν από το 1991 στην Α1’ Εθνική Κατηγορία και κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδος το 1995, το Πρωτάθλημα Ελλάδος 2016-2017 ως ΙΕΚ ΞΥΝΗ Ν.Ι., καθώς και το νταμπλ για 2 συνεχείς χρονιές (2017-2018 και 2018-2019) ως ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ-ΟΜΙΛΟΣ ΞΥΝΗ!

Μεγάλη Πρωτοπορία (1990) –O Σοφοκλής Ξυνής διοργάνωσε τους πρώτους Πανελλήνιους Κολεγιακούς Αγώνες Στίβου!

Με πρωτοβουλία του Σοφοκλή Ξυνή, το Mediterranean College διοργανώνει τον Οκτώβριο του 1990 τους πρώτους Πανελλήνιους Κολεγιακοί Αγώνες Στίβου, στις εγκαταστάσεις του Πανελλήνιου Γυμναστικού Συλλόγου και υπό την αιγίδα του ΣΕΓΑΣ.

Στους αγώνες συμμετείχαν φοιτητές και σπουδαστές ιδιωτικών Κολεγίων, αλλά και δημοσίων πανεπιστημίων, με κριτές που είχαν οριστεί από τον ΣΕΓΑΣ. «Οικοδέσποινα» ήταν η πρωταθλήτρια του ύψους Νίκη Γκαβέρα, ενώ την πρωτοβουλία υποστήριξαν με τη συμμετοχή τους στους αγώνες οι τότε πρωταθλητές μας και μετέπειτα Ολυμπιονίκες Βούλα Πατουλίδου και Λάμπρος Παπακώστας!

Με αφορμή την πρωτοβουλία τους αυτή, ο πρόεδρος του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΞΥΝΗ, κ. Σοφοκλής Ξυνής και το Mediterranean College βραβεύτηκαν από τον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο για την προσφορά τους στον Ελληνικό Αθλητισμό.

Οι βραβεύσεις Ξυνή για την Προσφορά του στον Αθλητισμό & την Εκπαίδευση

Με μία μόνο από τις κορυφαίες στιγμές της πορείας του Καθηγητή Ξυνή, τη γνωριμία του με τον Χουάν Αντόνιο Σάμαρανγκ στον εορτασμό των 100 χρόνων του Πανελλήνιου Γυμναστικού Συλλόγου Ολυμπιονικών που συνδιοργάνωσε το Mediterranean College, η προσφορά του κ. Ξυνή στο δίπολο «Αθλητισμός & Εκπαίδευση» έχει τύχει σημαντικής αναγνώρισης και διακρίσεων, όπως:

2019: Τιμητικό βραβείο από την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία (ΕΘΝ.Ο.Α.) έλαβε ο Καθηγητής Σοφοκλής Ξυνής, πρόεδρος και ιδρυτής του Ομίλου ΞΥΝΗ, ως κορυφαία αναγνώριση για το μεγαλόπνοο και πολυετές έργο του στην Εκπαίδευση, έργο που σηματοδοτείται από σημαντικές πρωτοπορίες και μεγάλες πρωτοβουλίες-«σταθμούς» για την ιδιωτική εκπαίδευση της χώρας μας, μεταξύ των οποίων: η ίδρυση του πρώτου ιδιωτικού αγγλόφωνου κολεγίου στην Ελλάδα (Mediterranean College), το XINIS EDUCATION FESTIVAL, η διοργάνωση των πρώτων κολεγιακών αγώνων στίβου, η ανοιχτή διάλεξη του κορυφαίου γλωσσολόγου όλων των εποχών στην Ελλάδα, Noam Chomsky, ο οποίος μίλησε -για πρώτη φορά σε ελληνικό κοινό!-στους φοιτητές του MEDITERRANEAN COLLEGE, κ.ά.

Το βραβείο στον κ. Ξυνή για την πολυετή προσφορά του στην Εκπαίδευση και δη, στην εκπαίδευση των αθλητών, στηρίζοντας παράλληλα τις προσπάθειες της Εθνικής Ολυμπιακής Ακαδημίας προς την κατεύθυνση αυτή, παρέδωσε ο πρόεδρος της ΕΘΝ.Ο.Α., κ. Γιώργος Αλικάκος, στο πλαίσιο της Διημερίδας Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού & Ολυμπιακής Παιδείας, με θέμα «Ολυμπισμός εν δράσει…», η οποία πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

2016: Για τη σημαντική προσφορά του στον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό και την Εκπαίδευση, βράβευσε ο Όμιλος για την UNESCO Πειραιώς και Νήσων τον καθηγητή κ. Σοφοκλή Ξυνή, πρόεδρο του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΞΥΝΗ, αποδίδοντάς του μια ιδιαίτερα τιμητική διάκριση μεταξύ των ανθρώπων της χώρας μας που «υπηρετούν» επί σειρά ετών την Εκπαίδευση, αλλά και τον Αθλητισμό.

«Για τον Εκπαιδευτικό Όμιλο ΞΥΝΗ, το δίπολο Αθλητισμός-Εκπαίδευση αποτελεί προτεραιότητα. Η πολιτεία θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα, διότι ο Αθλητισμός εμπνέει, ειδικά τους νέους» επεσήμανε ο Καθηγητής & Συγγραφέας Σοφοκλής Ξυνής, τονίζοντας παράλληλα, τη σημασία της παρότρυνσης των νέων να ασχοληθούν με τον Αθλητισμό μέσα από κάθε βαθμίδα της Εκπαίδευσης, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην πολύτιμη κοινωνική προσφορά των βετεράνων αθλητών προς τη νέα γενιά.

2015: Ο πρόεδρος της ΚΑΕ ΠΑΟΚ κ. Μπάνε Πρέλεβιτς, βράβευσε τον ιδρυτή και πρόεδρο του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΞΥΝΗ, κ. Σοφοκλή Ξυνή, για την προσφορά του στον χώρο της Εκπαίδευσης και του Αθλητισμού, καθώς και για την πολυετή συνεργασία του ΙΕΚ ΞΥΝΗ με την ΚΑΕ ΠΑΟΚ.

2015: Μια μεγάλη τιμητική διάκριση και κορυφαία στιγμή για τον κ. Σοφοκλή Ξυνή και την προσφορά του στον Αθλητισμό ήταν όταν ο Γιάννης Ιωαννίδης τού παρέδωσε τη φανέλα του μεγάλου Νίκου Γκάλη. Ο κ. Γιάννης Ιωαννίδης, ένας από τους κορυφαίους προπονητές στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ και προπονητής της Ομάδας των Βετεράνων Καλαθοσφαιριστών και ο κ. Χρήστος Κωνσταντινίδης, πρόεδρος του Συλλόγου Βετεράνων Καλαθοσφαιριστών Ελλάδος, επέλεξαν τον πρόεδρο του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΞΥΝΗ, κ. Σοφοκλή Ξυνή, ως άξιο αποδέκτη της φανέλας του κορυφαίου Νίκου Γκάλη, και του την παρέδωσαν, με τις υπογραφές όλων των μεγάλων παικτών του παρελθόντος (Πρέλεβιτς, Ντικούδη, Τσαρτσαρή, Γαλακτερού, Λιαδέλη, Ρεντζιά,  Μπουντούρη, Γιαννούλη). Υπογραφές αθλητικών προσωπικοτήτων που χάρισαν μεγάλες στιγμές στη χώρα μας επί σειρά ετών.

2015: Βραβείο για την πολυετή προσφορά του στον Αθλητισμό έλαβε ο καθηγητής και πρόεδρος του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΞΥΝΗ, κ. Σοφοκλής Ξυνής, από τον Δήμαρχο Ιλίου κ. Νίκο Ζενέτο, στο πλαίσιο της εκδήλωσης κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Αθλητικού Ομίλου ΕΝΩΣΗ ΙΛΙΟΥ, η οποία πραγματοποιήθηκε στο κλειστό γυμναστήριο Ιλίου «Γ. Κακούρης».

2012: Βράβευση του καθηγητή κ. Σοφοκλή Ξυνή, προέδρου του Mediterranean College, από τον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο για την προσφορά του στον Ελληνικό Αθλητισμό

2011: Βράβευση του προέδρου του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΞΥΝΗ, κ. Σοφοκλή Ξυνή από τον ΣΕΓΑΣ για το μεγάλο Πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΞΥΝΗ και για τη σημαίνουσα στήριξή του στους νέους αθλητές

2011: Βράβευση του κ. Σοφοκλή Ξυνή από την Οργανωτική Επιτροπή των Special Olympics για τη σημαντική συνεισφορά του Εκπαιδευτικού Ομίλου ΞΥΝΗ στο πρόγραμμα Εθελοντισμού των «Special Olympics – Athens 2011».