Ένας έφηβος Έλληνας υποψήφιους για το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης για Παιδιά

«Μου δίνει δύναμη για να συνεχίσω την προσπάθεια και να προχωρήσω στους επόμενους στόχους» δηλώνει


ΕΛΛΑΔΑ
16:51
13/09/2019
Ένας έφηβος Έλληνας υποψήφιους για το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης για Παιδιά
5
loading

Υποψήφιος για το «Διεθνές Βραβείο Ειρήνης για Παιδιά 2019» («International Childrens Peace Prize 2019») είναι ένας νέος από τη Θεσσαλονίκη, ο Κωνσταντίνος Παπαχρήστου, που σε ηλικία 15 ετών έγινε γνωστός στο πανελλήνιο, όταν δημιούργησε το πρώτο think tank εφήβων στην Ελλάδα, το «Teens4greece».

Σήμερα, ο Κωνσταντίνος είναι 17 ετών και σπουδάζει ως φοιτητής στην Αγγλία. Μεταξύ των άλλων ιδιοτήτων του, είναι και ένας από τους νέους, που εκπροσωπούν τους συνομηλίκους τους στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

Οι φετινοί υποψήφιοι για το «International Childrens Peace Prize» είναι συνολικά 137, αγόρια και κορίτσια, από διάφορες γωνιές του κόσμου. Ο νικητής θα ανακοινωθεί στις 30 Σεπτεμβρίου. Ανεξάρτητα από τη νίκη, η είδηση της υποψηφιότητας είναι από μόνη της ιδιαίτερα σημαντική, τόσο για τον Κωνσταντίνο όσο και για κάθε νέο από την Ελλάδα. Κι αυτό γιατί είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, που ένας Έλληνας προτείνεται για το συγκεκριμένο βραβείο.

Το «Διεθνές Βραβείο Ειρήνης για Παιδιά 2019» είναι κάτι σαν το νόμπελ Ειρήνης για τα παιδιά. Θεσπίστηκε το 2005 με πρωτοβουλία του Marc Dullaert, προέδρου και ιδρυτή του Ιδρύματος KidsRights και απονέμεται κάθε χρόνο σε ένα παιδί που παλεύει με θάρρος για τα δικαιώματα των παιδιών σε όλο τον κόσμο.

Στον νικητή απονέμεται ένα αγαλματίδιο που φέρει το όνομα «Nkosi» (από τον πρώτο νικητή του συγκεκριμένου βραβείου, τον Nkosi Johnson). To Kids Rights αναζητά τρόπο να δώσει φωνή σε εκείνους που δεν έχουν, όπως αναφέρει ο Ντέσμοντ Τούτου, διευθυντής του KidsRights και του Διεθνούς Διαγωνισμού.

Eurochild: Οι λόγοι που προτάθηκε ο Κωνσταντίνος

Το Eurochild, με γραπτή δήλωση αναφέρει τους λόγους για τους οποίους πρότεινε τον Κωνσταντίνο για το συγκεκριμένο βραβείο. Μεταξύ άλλων σημειώνει πως ο Κωνσταντίνος «ως μέλος του Συμβουλίου για Παιδιά του Eurochild (ECC) υπήρξε ενεργός και αφοσιωμένος υποστηρικτής των Δικαιωμάτων του Παιδιού τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.

Συναντήθηκε με βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για να θέσει τις ανησυχίες των νέων. Συνέβαλε, επίσης, στη δημιουργία της έρευνας «Europe Kids Want» και βοήθησε να διαδοθεί στους Έλληνες νέους. Προσκλήθηκε στη συνέχεια ως κεντρικός ομιλητής στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών,κατά την 70ή επέτειο της Οικουμενικής Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, παρουσία της Ύπατης Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Michelle Bachelet με την οποία συμμετείχαν από κοινού σε πάνελ.

Επίσης, η ίδια, αναφέρθηκε στον Κωνσταντίνο στην εναρκτήρια ομιλία της στην Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού (Ιανουάριος 2019). «Ζήτησα από τον Κωνσταντίνο να μου πει ποιο είναι το όνειρό του και μου είπε ότι πρέπει να "διδάξουμε στα παιδιά από μικρή ηλικία ότι όλοι είμαστε ίσοι. Αν αλλάξουμε την εκπαίδευση, θα αλλάξουμε την ανθρωπότητα"», ανέφερε.

«Δεν μπορούσα να το πιστέψω»

«Όταν μου ανακοινώθηκε η υποψηφιότητα, δεν μπορούσα να το πιστέψω», δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Κωνσταντίνος και πρόσθεσε πως νιώθει ότι «είναι τεράστια τιμή να είμαι υποψήφιος για ένα τέτοιο βραβείο, με νικητές στο παρελθόν νέους, όπως η Μαλάλα και ο Αβραάμ Κεϊτά».

«Όταν δημιούργησα το "Teens4greece", δεν περίμενα να έχει διεθνή αναγνωρισιμότητα και να παρουσιαστεί μάλιστα δύο φορές στον ΟΗΕ. Στόχος μου ήταν -και παραμένει- να υπάρχει ένας χώρος όπου οι νέοι να μπορούν να προτείνουν λύσεις στα θέματα που απασχολούν τη χώρα μας και να εκφράζουν ελεύθερα τις ιδέες τους», τόνισε ο έφηβος από τη Θεσσαλονίκη.

Για να προσθέσει καταληκτικά: «Η υποψηφιότητα αυτή μου δίνει δύναμη για να συνεχίσω την προσπάθεια και να προχωρήσω στους επόμενους στόχους, που είναι αρχικά η παρουσίαση των προτάσεων των νέων στους πολιτικούς, με σκοπό να συμπεριληφθούν στη λήψη των αποφάσεων, και στο κοντινό μέλλον, η εξέλιξη της ιδέας του "Teens4greece" σε ένα παγκόσμιο, πλέον, πρότζεκτ».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

5
σχόλια
 1. avatar gkagkarin.blogspot.com

  Οι ανησυχίες των νέων για την ειρήνη είναι τα "Δικαιωμάτων του Παιδιού" ;

  Ανέξοδο και δεν ενοχλεί κανέναν, αν όμως μιλούσε για την "ανανέωση της συμφωνίας για τις αμερικανικές βάσεις" στην Ελλάδα που απειλεί την ειρήνη στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή, όπως φωνάζουν χιλιάδες νέοι, δεν νομίζω να τον πρότεινε κανένας!!
  ...
  Την απειλεί απο την υπογραφή της συμφωνίας..
  https://gkagkarin.blogspot.com/2019/09/blog-post_726.html

  1. avatar τριαλαρο

   αμερικάνικες βάσεις???
   Που ζεις βρε νεανία?? Μάλλον στον προηγούμενο αιώνα.

   Οι βάσεις π.χ. στην σούδα και όπου αλλού είναι νατοικές. Η αμερική δε μπορεί να έχει βάσεις οπουδήποτε στον κόσμο αν δεν είναι αμερικανικό έδαφος. Μπορεί όμως να συμμετέχει σε βάσεις του Νατο.
   Σε αυτές τις βάσεις θα βρεις αμερικανους, γάλλους, πορτογάλους, τούρκους, ιταλούς, και από όποιο άλλο έθνος ανήκει στο νατο.
   Άρα ήδη από το ξεκίνημα τρως άκυρο.

   1. avatar τριαλαρο

    Εσύ που ζείς; Tο ΝΑΤΟ είναι αμερικάνικο και φροντίζει για τα αμερικάνικα συμφέροντα. Δε λέω, έχουν δούλους διαφόρων εθνοτήτων.

    1. avatar criskalts

     Άθλιο ξεφτιλοσφυριζοτρολ που γράφεις με νικ σωστού χρήστη ΟΥΣΤ ΚΟΠΡΕ

   2. avatar κατεβα απο το συννεφακι

    το νατο ειναι πιονι των ηπα. ξυπνα

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει