Τη ζωή και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν έξι παράνομοι μετανάστες από το Ιράν και μία γυναίκα από την Αρμενία στην Αθήνα παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ «L’ escale» του ιρανικής καταγωγής, ελβετού σκηνοθέτη Καβέ Μπαχτιαρί, το οποίο προβλήθηκε αυτές τις ημέρες στις Κάννες, στο δεκαπενθήμερο των σκηνοθετών.

Όλοι ζουν με το όνειρο της Ευρώπης και κάνουν τα πάντα για να μην τους πιάσει η αστυνομία. Άλλοι θα καταφέρουν να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους και άλλοι θα αναγκαστούν να γυρίσουν στη χώρα τους.

Ένας 16χρονος Ιρανός περιγράφει πώς η ελληνική αστυνομία του έβαλε χειροπέδες, τον έδεσε σε ένα πάγκο και του φέρθηκε ως εγκληματία, ενώ το μόνο που ήθελε ήταν να συναντήσει τους γονείς του, που ζούσαν στη Νορβηγία. Γι’ αυτό ήρθε στην Ελλάδα, για να μπορέσει στη συνέχεια να περάσει στη Βόρεια Ευρώπη. Αναρωτιέται αν αυτό είναι έγκλημα και τονίζει ότι όλοι έχουν δικαιώματα ως ανθρώπινα όντα.

«Όταν γυρίζαμε μια σκηνή της ταινίας, ένας από τους πρωταγωνιστές γύρισε σε μένα και με ρώτησε. Κι εσείς σ’ αυτή την ηλικία, ήσασταν μετανάστης; Αυτό με πόνεσε. Όταν έρθει η μέρα όπου δεν θα υπάρχουν πλέον μετανάστες που χτυπούν την πόρτα της Ευρώπης, τότε θα γίνω ξανά μετανάστης» επισημαίνει στο Euronews ο σκηνοθέτης της ταινίας.

«Κοιτάξτε την Ελλάδα με όλα αυτά τα οικονομικά προβλήματα. Οι Έλληνες μεταναστεύουν, οι Ισπανοί επίσης, οι Πορτογάλοι φεύγουν για τη Βραζιλία. Άρα πλέον οι άνθρωποι φεύγουν από την άλλη πλευρά. Η ταινία δεν έχει να κάνει με την Ελλάδα, αλλά με τους ανθρώπους» καταλήγει ο Καβέ Μπαχτιαρί.