Μια πολύπλευρη συνεργασία προς όφελος της πόλης, των κατοίκων, των επισκεπτών αλλά και του συνόλου της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΕΚΠΑ εγκαινίασαν σε συνάντηση που είχαν στο Δημαρχιακό Μέγαρο, ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης και ο Πρύτανης του Ιδρύματος Θάνος Δημόπουλος.

Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα συμφώνησαν σε ένα κοινό προγραμματισμό παρεμβάσεων και δράσεων με πιο άμεση αυτή που αφορά τον Βοτανικό Κήπο του Πανεπιστημίου Αθηνών στον Βοτανικό. Με προγραμματική συμφωνία η οποία θα υπογραφεί το επόμενο διάστημα ο Δήμος Αθηναίων και το ΕΚΠΑ θα συνεργαστούν προκειμένου ο Κήπος, έκτασης 7 στρεμμάτων, που βρίσκεται στην περιοχή του Βοτανικού και δεν ήταν προσβάσιμος στο κοινό, να αναμορφωθεί και να ανοίξει τις πύλες του για όλους.

Σήμερα, τα περισσότερα από τα 200 είδη φυτών που καλλιεργούνταν στον κήπο και τα μεγάλα δέντρα ιστορικής σημασίας, ορισμένα ηλικίας μεγαλύτερης του αιώνα όπως π.χ. παλαιά κυπαρίσσια, φοίνικες των Καναρίων κ.α. με τον κατάλληλο σχεδιασμό και με τις παρεμβάσεις που θα γίνουν, θα καταστήσουν τον Βοτανικό Κήπο του ΕΚΠΑ έναν νέο κήπο για όλους, μια ανάσα ζωής για την Αθήνα και τους ανθρώπους της.

Η συνεργασία των δύο πλευρών θα περιλαμβάνει επίσης, μεταξύ άλλων, τους εξής τομείς:

  • Την αντιμετώπιση από την πλευρά του Δήμου των προβλημάτων που υπάρχουν στους χώρους που βρίσκονται στον περίγυρο των εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου Αθηνών και ιδιαίτερα της Νομικής Σχολής. Αυτό αφορά κυρίως την βελτίωση της κατάστασης στον τομέα της καθαριότητας και των graffiti, την ενίσχυση του φωτισμού ώστε οι χώροι να γίνουν ασφαλέστεροι για φοιτητές και καθηγητές, την αποκατάσταση χώρων που έχουν υποστεί βανδαλισμούς κ.α.
  • Την από κοινού στήριξη προγραμμάτων κοινωνικής αλληλεγγύης για ευάλωτες ομάδες πληθυσμού που ζουν στην Αθήνα. Στο τομέα αυτό ο Δήμος Αθηναίων και το ΕΚΠΑ έχουν ήδη αναπτύξει σημαντική δράση η οποία θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο ενώνοντας τις δυνάμεις τους.
  • Κοινές δράσεις και εκδηλώσεις στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821.

«Εγκαινιάζουμε σήμερα μια συνεργασία με το ιστορικότερο Πανεπιστήμιο της χώρας που είμαι βέβαιος ότι θα ωφελήσει σημαντικά την Αθήνα, τους κατοίκους και τους επισκέπτες της, αλλά πιστεύω και το ίδιο το Ίδρυμα στο οποίο θα είμαστε συνεχώς δίπλα του. Το άνοιγμα του Βοτανικού Κήπου στους πολίτες που θα γίνει σύντομα είναι μόνο η αρχή. Σχεδιάζουμε να κάνουμε πολλά ακόμα με σημείο αναφοράς την πόλη και τους ανθρώπους της. Ευχαριστώ πολύ τον Πρύτανη για την εξαιρετικά θετική διάθεση συνεργασίας και στο πρόσωπο του όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα του ΕΚΠΑ» τόνισε μετά την συνάντηση ο Δήμαρχος Αθηναίων.

«Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι το Πανεπιστήμιο της Αθήνας, καθώς το μεγαλύτερο τμήμα της δραστηριότητάς του παραδοσιακά αναπτύσσεται στην Αθήνα και με σημείο αναφοράς την πόλη της Αθήνας. Το Πανεπιστήμιό μας όχι μόνο με το Εκπαιδευτικό, το Ερευνητικό και το Κλινικό έργο του, αλλά και με το ευρύτερο πολιτιστικό και κοινωνικό έργο του, βρίσκεται μέσα στην πόλη της Αθήνας και θα σταθεί αρωγός σε κάθε προσπάθεια αναβάθμισης της ποιότητας ζωής στην πόλη μας. Ο δε ρόλος του Δήμου Αθηναίων σχεδόν σε όλες τις πτυχές των δραστηριοτήτων, και κατ’ επέκταση η αρωγή του στους φορείς της Πόλης, είναι καταλυτικός και αναγκαίος» δήλωσε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ.