Ασυνέπεια, αγνώστου ιδιοκτήτη ακίνητα και δηλώσεις που δεν έγιναν… καθόλου αποτυπώνουν την ολοκλήρωση της Προανάρτησης στην Αθήνα.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, λιγότερες από 15 μέρες απομένουν για να αποστείλει το ανάδοχο σχήμα στο Κτηματολόγιο την πλατφόρμα με τα στοιχεία που συλλέχθηκαν κατά τη διαδικασία που «έτρεχε» το διάστημα 22 Απριλίου – 24 Ιουνίου. Παρά το γεγονός πως υπήρξε αρκετός χρόνος, μέχρι και σήμερα μεγάλη μερίδα πολιτών επικαιροποιεί όσα δηλώθηκαν κατά την πρώτη κτηματογράφηση του 2008, ενώ, όπως αναφέρει στην εφημερίδα ο συντονιστής του έργου Γιώργος Δημητρίου, όσα δεδομένα δεν προλάβουν να μπουν στο σύστημα θα «ανέβουν» στη φάση της Ανάρτησης, η οποία δρομολογείται προς τα τέλη του έτους, αρχές του επόμενου.

Ασυνεπείς στην Προανάρτηση, όπως προκύπτει, ήταν το Ελληνικό Δημόσιο, οι συστημικές τράπεζες αλλά και ο Δήμος της Αθήνας, που ζήτησε εκ των υστέρων περαιτέρω διευκρινίσεις. Αντίθετα, σε γενικές γραμμές οι ιδιοκτήτες συμμετείχαν στη διαδικασία, με την οποία εξασφαλίζεται η κυριότητα των ιδιοκτησιών τους από τυχόν αξιώσεις του κράτους.

Βέβαια, δεν έλειψαν και τα… παράδοξα! Μεταξύ αυτών, σεβαστό ποσοστό πολιτών που δεν προχώρησε στη δήλωση ιδιοκτησιακών στοιχείων, όχι μόνο κατά την προηγούμενη περίοδο αλλά και κατά την πρώτη φάση! Έτσι, το ανάδοχο σχήμα παρέλαβε για πρώτη φορά 6.900 αιτήσεις ιδιοκτησίας. Συνολικά, αυτό που φαίνεται είναι πως στην πρωτεύουσα υπάρχουν άδεια σπίτια αλλά και κατοικίες στις οποίες ζουν κανονικά, χωρίς όμως να έχουν δηλωθεί γενικά στο φορέα. Ειδικότερα, αυτή τη στιγμή η Αθήνα έχει 2.500 «ορφανές» ιδιοκτησίες, που είναι είτε κενά σπίτια είτε ετοιμόρροπα κτίρια αλλά και αδήλωτες περιουσίες του Ελληνικού Δημοσίου.

Οι αιτήσεις διόρθωσης και οι ενστάσεις υποβάλλονται αυτοπροσώπως ή με εξουσιοδότηση στο Γραφείο Κτηματογράφησης και προϋπόθεση για την υποβολή τους είναι να έχει προηγουμένως υποβληθεί δήλωση του Ν. 2308/1995 και να έχει καταβληθεί το πάγιο τέλος κτηματογράφησης. Το κόστος υποβολής αίτησης διόρθωσης/ ένστασης είναι 5 ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας Ελεύθερος Τύπος