Τι κάηκε στην Εύβοια, η δορυφορική καταγραφή της καταστροφής

Καταστράφηκε κυρίως το δάσος αλλά και καλλιέργειες


ΕΛΛΑΔΑ
10:19
17/08/2019
Τι κάηκε στην Εύβοια, η δορυφορική καταγραφή της καταστροφής
19
loading

Την πρώτη χαρτογράφηση της γης που κάηκε στην μεγάλη πυρκαγιά της Εύβοιας, την περασμένη εβδομάδα, φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Με τη συμβολή του συστήματος Copernicus της ΕΕ, οι καμένες εκτάσεις αποτυπώνονται με σαφήνεια, και επιβεβαιώνεται ότι κάηκε κυρίως το δάσος αλλά και καλλιέργειες.

Η υπηρεσία Copernicus, ενεργοποιήθηκε την Τρίτη 13 Αυγούστου, μετά από αίτημα των ελληνικών αρχών (ΓΓ Πολιτικής Προστασίας) και καταγράφει έκτοτε δορυφορικά την εξέλιξη της πυρκαγιάς, παρέχοντας χρήσιμα δεδομένα υψηλής ανάλυσης για την έκταση της καταστροφής. Την εξέλιξη των δεδομένων της καταγραφής μπορεί κανείς να δει εδώ:

Ο χάρτης  δείχνει αναλυτικά την κατανομή των χρήσεων γης (όπως αυτές είχαν καταγραφεί το 2018) των εκτάσεων που κάηκαν μέχρι και την Τετάρτη 14 Αυγούστου. Δεδομένου ότι η πυρκαγιά έκτοτε κινήθηκε κυρίως με αναζωπυρώσεις στις περιοχές από όπου είχε ήδη περάσει η φωτιά, εκτιμάται ότι η γεωγραφική έκταση που αποτυπώνεται εδώ δεν απέχει πολύ από την συνολική, μέχρι σήμερα, καμένη έκταση.

Μπείτε εδώ να δείτε την εναλλαγή μεταξύ της καμένης έκτασης και των προηγούμενων χρήσεων γης.

Η συννεφιά που επικράτησε την περασμένη Πέμπτη και την Παρασκευή δεν επέτρεψε στους δορυφόρους να καταγράψουν νεότερα δεδομένα. Η επόμενη απόπειρα δορυφορικής καταγραφής αναμένεται σήμερα, Σάββατο, αν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες.

Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι τις πρώτες δύο ημέρες της πυρκαγιάς έγιναν στάχτη κυρίως κωνοφόρα και σκληρόφυλλα δάση, μεταβατικές θαμνώδεις περιοχές, ελαιώνες και εκτάσεις με μικτές ή μη-αρδευόμενες καλλιέργειες, καθώς και φυσική βλάστηση.

Πότε και για ποιους χαρτογραφεί το Copernicus EMS

Η πυρκαγιά που ξεκίνησε κοντά στα χωριά Μακρυμάλλη και Κοντοδεσπότι της ορεινής Εύβοιας την περασμένη Τρίτη ήταν το 17ο συμβάν για το οποίο η Ελλάδα ζήτησε την συμβολή της ΕΕ για την άμεση χαρτογράφησή του, μέσω της υπηρεσίας Rapid Mapping (Ταχεία Χαρτογράφηση) του Copernicus EMS (Emergency Management Service - Υπηρεσία Επείγουσας Διαχείρισης). Η πρώτη φορά ήταν πριν από 5 χρόνια, στις 24 Αυγούστου 2014, για μια πυρκαγιά στην Καλαμπάκα. Η υπηρεσία έχει ενεργοποιηθεί συνολικά για εννέα πυρκαγιές (οι τρεις, στην Εύβοια, μια από τις υπόλοιπες η Κινέττα / Μάτι, το 2018) και οκτώ πλημμύρες (συμπεριλαμβανομένης της Μάνδρας το 2017), κυρίως τα τελευταία δύο  χρόνια.

Η υπηρεσία Rapid Mapping του Copernicus ήταν διαθέσιμη από το 2012, αλλά χρειάστηκε καιρός για να την μάθουν και να αρχίσουν να την αξιοποιούν τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Κάθε κράτος-μέλος που αντιμετωπίζει καταστάσεις έκτακτης ανάγκης μπορεί ανά πάσα στιγμή να ζητήσει την ενεργοποίησή της, μέσω της αρχής που έχει οριστεί ως αρμόδια για την Πολιτική Προστασία (στη χώρα μας είναι η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας). Η υπηρεσία είναι δωρεάν για οποιονδήποτε τη ζητήσει, τονίζει ο υπεύθυνος του Γραφείου Πληροφόρησης του EMS Copernicus, Στεφάν Ούρεβιτς.

Ανάλογα αιτήματα μπορούν να στείλουν κι άλλες χώρες, εκτός ΕΕ, εφόσον συμμετέχουν στο πρόγραμμα Copernicus και χρειάζονται υποστήριξη για λόγους πολιτικής προστασίας ή ανθρωπιστικής βοήθειας. Συχνά τέτοια αιτήματα αφορούν χώρες της Αφρικής ή της Ασίας. Ακόμη και οι ΗΠΑ αξιοποίησαν αυτή τη δυνατότητα με τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Καλιφόρνια και σε άλλες περιστάσεις.

Από την στιγμή που θα παραληφθεί ένα αίτημα ενεργοποίησης Rapid Mapping, το σύστημα παράγει τα εξής προϊόντα:

Μια Πρώτη Εκτίμηση (First Evaluation Product), έναν χάρτη που αποτυπώνει την αρχική έκταση του συμβάντος (π.χ. την εξάπλωση μιας πυρκαγιάς). Το Copernicus δεσμεύεται να το παράξει εντός 9 ωρών, ανάλογα με το πού βρίσκονται οι διαθέσιμοι δορυφόροι. Στην περίπτωση της Ελλάδας, όπως και του μεγαλύτερου μέρους της Ευρώπης, ο Santinel 2 περνάει από πάνω τους περίπου στις 9 το πρωί, και η πρώτη εκτίμηση δίνεται περίπου 4 ώρες μετά, εξηγεί ο Στέλιος Μπολλάνος, συνιδρυτής και διευθυντής της Planetek Hellas, της μοναδικής ελληνικής εταιρείας που συμμετέχει -από τον περασμένο Ιούνιο- στη διεθνή κοινοπραξία των εταιρειών που υλοποιούν τις χαρτογραφήσεις του Copernicus.

Έναν Χάρτη Αναφοράς (Reference Map), με δορυφορικές εικόνες από την πληγείσα περιοχή, πριν το συμβάν. Αυτό το βήμα συνήθως παραλείπεται για τα ευρωπαϊκά κράτη, που έχουν ήδη επαρκείς χαρτογραφήσεις.
Έναν Χάρτη Οριοθέτησης (Delineation Map), με την περιοχή που έχει πληγεί,. Αυτός ο χάρτης δεν αντικαθιστά τον τοπογραφικό στον οποίο θα βασιστούν αρχές, ασφαλιστικές εταιρείες κλπ, για να δώσουν τυχόν αποζημιώσεις, καθώς μπορεί να υπάρχουν αποκλίσεις. Δίνει, όμως, τη μέγιστη δυνατή πληροφορία που μπορούν να συλλέξουν οι δορυφόροι για να βοηθήσουν τις αρχές να επέμβουν δραστικά.

Μια Διαβάθμιση της ζημιάς (Grading), που αποτυπώνει την έκτασή της (μερική ή ολική καταστροφή κ.ο.κ.). Ο συγκεκριμένος χάρτης μπορεί να επαναληφθεί τις επόμενες μέρες (διαδικασία Monitoring) για να διαπιστωθεί η εξέλιξη των επιπτώσεων (π.χ. μια πλημμύρα που φέρνει και κατολισθήσεις). Εδώ ενσωματώνονται και άλλα επίπεδα δεδομένων (π.χ. υψομετρικά στοιχεία της περιοχής, που προειδοποιούν π.χ. για την πιθανότητα πλημμύρας).

Οι σχετικοί χάρτες δεν είναι απλά εικόνες, αλλά ψηφιακά διανυσματικά δεδομένα, που οι ενδιαφερόμενοι φορείς (Πυροβεστική, δασαρχεία, τοπικές αρχές ή οποιοσδήποτε άλλος) μπορεί να εισάγει σε Συστήματα Γεωγραφικής Πληροφόρησης (GIS), να τα συνδυάσει με άλλα δεδομένα που μπορεί να έχει (από drones, επιτόπιες μετρήσεις, τοπικά οδικά/σιδηροδρομικά δίκτυα κλπ) και να έχει το αποτέλεσμα που τον ενδιαφέρει, εξηγεί ο Σ. Ούρεβιτς.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

19
σχόλια
 1. avatar criskaΙts

  Σαν από θαύμα σώθηκε το μοναστήρι.
  Μεγάλη η χάρη της
  Αυτά βλέπουν τα άθεα συριζοτρολ και έχουν σκάσει.

  1. avatar Tagmatasfalitis ole

   Θαύμα θαύμα

  2. avatar Tagmatasfalitis ole

   Τελείως ρανταπλαν

   1. avatar criskalts

    Στούρνε κκκυπη, το άθλιο σφυριζοτρόλι και συνψοφοφόρος σου το έγραψε αυτό χρησιμοποιόταντας το νικ μου.
    Αλλά είσαι τόσο χάνος που δεν απαιτώ να μπορέσεις να καταλάβεις τόσο απλά πράγματα. Η στουρναροσύνη σου σε νέα υψηλά...
    χαχαχαχαχαχαχαχα

  3. avatar τα αυθαίρετα

   είναι αθάνατα

  4. avatar Tagmatasfalitis ole

   Θαύμα,θαύμα

  5. avatar Tagmatasfalitis ole

   Χαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα. Πιο......πεθαίνεις

 2. avatar Γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε;

  Ξεπουλάνε τα δάση στη ΝΔ! Με την αλλαγή του άρθρου 24 περί προστασίας των δασών θέλουν να τα ξεπουλήσουν για χωράφια οικόπεδα, ανεμογεννήτριες...
  Φυσικά με την καταβολή της σχετικής μίζας!

 3. avatar Συριζομανεις

  Πυρομανεις για κομματικους σκοπούς καίνε την Ελλάδα.

  1. avatar Συριζομανεις

   στην Ηλεια λεγατε αλλα....κατεληξε ποιοι αλλοι σας φταινε συνεχεια, ανικανοι

 4. avatar ΤΙ ΛΕΤΕ ΡΕ ΓΙΑ ΠΟΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΜΙΛΑΤΕ

  ΕΔΩ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΗΤΑΝ ΠΑΡΩΝ ΕΙΔΑΤΕ ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΣΑΝ ΟΛΑ ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΚΑΙ ΤΥΦΩΝΑ ΘΑ ΤΡΕΧΑΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΦΘΑΝΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΡΑ ΠΟΥ ΚΥΒΕΡΝΑ Ο ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΣ ΕΙΧΑΜΕ ΤΥΦΩΝΑ ΣΤΗΝ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΣΕΙΣΜΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΞ ΚΑΙ ΦΩΤΙΕΣ ΠΟΥ ΟΙ ΑΧΡΗΣΤΟΙ ΑΦΗΣΑΝ ΚΑΙ ΧΑΣΑΜΕ ΤΟΣΟ ΠΡΑΣΙΝΟ !!!

  1. avatar lol.com

   Αδικημενος εισαι. Επρεπε να ησουν υπουργος προπαγανδας στον Συριζα. Υς. Και κολητος του Λακη. Αιντε πηγαινε τωρα να φας το μεσημεριανο σου. Σανο κομμενο με δρεπανο.

   1. avatar lol.com

    Εισασταν ολοι εσεις οι δεξιοι εξυπνακια φερεφωνα προπαγανδας, τωρα σας ενοχλει η κριτικη...ξυδι θα λουστειτε τα αισχη σας

  2. avatar ΕΙΣΑΙ ΑΝΙΣΟΡΡΟΠΟΣ

   ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΕΣΑΙ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΙΣ ΤΙΙΙΙΙ ;;;;;;;;;;;;;;;;;;;

 5. avatar Ν.Ζ.

  Ξέρουν ποιος (ποιοί) έβαλε (έβαλαν) τις φωτιές. Ξέρανε ποιος (ποιοί) θα τις βάλουν και δεν έκαναν τίποτα. Γιατί;

 6. avatar θορπ.

  Ή φωτογραφία τα πάντα όλα !!

  1. avatar θορπ. Έσφαλα συγνώμη

   Διόρθωση : η φωτογραφία είναι φωτομοντάζ ντροπή μου δεν το πρόσεξα .

 7. avatar ετος 2008

  ΕΤΟΣ 2008 , οπως τοτε και τωρα, θέλει και ρώτημα
  ποιο εινι και γιατι βαλανε φωτιές???

 8. avatar bbasilis

  ΘΑΥΜΑ ΘΑ ΗΤΑΝ ΑΝ .... ΕΙΧΕ ΤΡΑΒΗΞΕΙ ΤΗΝ ΦΩΤΙΑ ΕΠΑΝΩ ΤΟΥ ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΑΚΙ ΚΑΙ ΕΙΧΕ ΑΦΗΣΕΙ ΤΗΝ ΖΩΗ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΓΥΡΩ ΤΟΥ.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει