Τις μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί εδώ και δύο χρόνια από ιδιωτικές εταιρείες για την κατάργηση φορέων του Δημοσίου ξεσκονίζουν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, προκειμένου να επιταχύνουν τις διαδικασίες αξιολόγησης των οργανισμών του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Σύμφωνα με το «Έθνος»η διαφορά είναι ότι αυτή τη φορά η απόφαση για κατάργηση φορέα του Δημοσίου θα οδηγεί ακαριαία σε απόλυση το προσωπικό του.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στην κόκκινη γραμμή της αξιολόγησης θα βρεθούν φορείς οι οποίοι είχαν δημιουργηθεί μόνο και μόνο για να καλύψουν τις πελατειακές ανάγκες βουλευτών και υπουργών στο πρόσφατο παρελθόν.

Σύμφωνα με μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας που είχαν καταρτιστεί επί υπουργίας Θ. Πάγκαλου, οι οποίες αποτελούν και σήμερα τη βάση αξιολόγησης, είχε προταθεί η κατάργηση φορέων που δεν εξυπηρετούσαν άμεσες ανάγκες του Δημοσίου όπως είναι:

-Το Eθνικό Ιδρυμα Μελετών Θ. Κολοκοτρώνης «ο Γέρος του Μοριά»,

-η Διεθνής Ακαδημία Ελευθερίας του υπουργείου Πολιτισμού,

-το Ινστιτούτο Κρητικού Δικαίου με έδρα τα Χανιά,

-το Ινστιτούτο Αιγαίου του Δικαίου της Θάλασσας και το Ναυτικού Δικαίου που ανήκει στο υπουργείο Δικαιοσύνης,

-το Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς,

-το Ινστιτούτο Οικονομίας Κατασκευών του υπουργείου Υποδομών με μεταφορά μερικών αρμοδιοτήτων στην κεντρική διοίκηση

-η κατάργηση του Οργανισμού Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακρόπολης

-η κατάργηση του Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων και του Κέντρου Ερευνας και Τεχνολογίας Εθνικής Αμυνας και μεταφορά αρμοδιοτήτων στο αρμόδιο υπουργείο.

Επίσης σε στάδιο αξιολόγησης θα τεθούν οργανισμοί που χρηματοδοτούνται από το κράτος, για τους οποίους υπάρχει εισήγηση για κατάργησή τους στην ίδια μελέτη που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση και είναι: Το Ιδρυμα της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών με μεταφορά αρμοδιοτήτων στο υπουργείο Οικονομικών, το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας με μεταφορά αρμοδιοτήτων στη Γενική Γραμματεία Ισότητας, το Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου, το Ελληνικό Ινστιτούτο Διεθνούς και Αλλοδαπού Δικαίου, το Ινστιτούτο Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου και

Σύμφωνα με το «Έθνος» στην ίδια μελέτη προτείνεται επίσης η κατάργηση του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων ή η αναδιάρθρωσή του με τη συμμετοχή ιδιωτικών κεφαλαίων καθώς και η κατάργηση της Ανώνυμης Εταιρείας Μονάδων Υγείας Α.Ε. και η μεταφορά επιλεγμένων αρμοδιοτήτων στον ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου Διοικ. Μεταρρύθμισης βρίσκεται το ζήτημα των επιόρκων και η άμεση επιτάχυνση των πειθαρχικών διαδικασιών -πληροφορίες αναφέρουν ότι οι πρώτες 2.000 απολύσεις θα πρέπει να έχουν γίνει μέσα στους επόμενους δύο μήνες- καθώς και οι συγχωνεύσεις-καταργήσεις οργανισμών από τους οποίους θα αντληθεί μεγάλο μέρος των υπαλλήλων που θα εξέλθουν του Δημοσίου στα τέλη του 2014.

Ενδεικτικό της σημασίας που δίνεται από την κυβέρνηση στην κατάργηση-συγχώνευση φορέων είναι ότι εξετάζεται η σύσταση επιτροπής που θα ελέγχει και θα συντονίζει την όλη διαδικασία, υπό την εποπτεία του υπουργού Επικρατείας Δ. Σταμάτη. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στους οργανισμούς ιδιωτικού δικαίου που θα καταργηθούν, καθώς για όσους υπαλλήλους απασχολούνται εκεί υπάρχει η δυνατότητα άμεσης απόλυσής τους δι’ αποζημιώσεως.

Βάσει των συμφωνηθέντων μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, στα τέλη του έτους θα πρέπει να έχουν αποχωρήσει 4.000 υπάλληλοι, ενώ άλλοι 11.000 θα απολυθούν μέχρι τον Δεκέμβριο του 2014. Οι αποχωρήσεις θα προέλθουν από:

-Οργανισμούς ιδιωτικού δικαίου του ευρύτερου δημόσιου τομέα που θα καταργηθούν. Οι υπάλληλοι που απασχολούνται εκεί θα απολυθούν βάσει αποζημίωσης.

-Συγχωνεύσεις οργανισμών του Δημοσίου. Οι πλεονάζοντες υπάλληλοι θα αξιολογηθούν και είτε θα τεθούν σε κινητικότητα είτε θα αποχωρήσουν εθελουσίως.

-Τους υπαλλήλους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα μετά την αξιολόγηση δομών ως πλεονάζον προσωπικό. Σε αυτούς θα δοθούν κίνητρα οικειοθελούς αποχώρησης, εφόσον επιλέξουν να αποχωρήσουν αντί να μετακινηθούν.

-Επίορκους. Στόχος είναι η άμεση περαίωση των υποθέσεων που εκκρεμούν στα πειθαρχικά (σ.σ. περίπου 4.000).