Με την ένταξη της Βουδαπέστης στο πρόγραμμα της Aegean Airlines και την έναρξη των πτήσεων από τις 15 Μαΐου, η Αθήνα επανασυνδέεται και πάλι αεροπορικά με την ουγγρική πρωτεύουσα, που είχε διακοπεί με το προ μηνών κλείσιμο του ουγγρικού αερομεταφορέα MALEV.

Την ίδια στιγμή, ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα για τον ελληνικό τουρισμό από την Ουγγαρία, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία ουγγρικών τουριστικών οργανισμών – πολλοί από τους οποίους ανήκουν σε Έλληνες ομογενείς – εμφανίζεται ήδη μια αύξηση στις κρατήσεις για την Ελλάδα, της τάξης του 20% σε σχέση με πέρυσι.

Το θερινό πρόγραμμα πτήσεων Αθήνα-Βουδαπέστη της Aegean ξεκινά στις 15 Μαΐου και λήγει στις 26 Οκτωβρίου. Οι δύο πρωτεύουσες θα συνδέονται αεροπορικά τρεις φορές την εβδομάδα, Τρίτη, Πέμπτη και Σάββατο, ενώ μέσω Αθήνας θα είναι δυνατή η ανταπόκριση προς Θεσσαλονίκη, Ρόδο, Ηράκλειο, Χανιά, Μύκονο και Σαντορίνη.

Η Aegean Airlines αντιπροσωπεύεται στην Ουγγαρία από την Tensi Aviation και όπως τόνισαν κατά την παρουσίαση του προγράμματος η διευθύντρια της και ο υπεύθυνος μάρκετινγκ, με τη νέα αεροπορική σύνδεση ανοίγονται σημαντικές προοπτικές συνεργασίας για τους Ούγγρους τουριστικούς πράκτορες που έχουν ελληνικούς προορισμούς στο πρόγραμμά τους ή πρόκειται να τους εντάξουν.

Σε ετήσια βάση περίπου 150.000 Ούγγροι τουρίστες επισκέπτονται την Ελλάδα, που βρίσκεται στην πρώτη θέση τόσο στην αγορά των οργανωμένων ταξιδιών στην Ουγγαρία όσο και στις προτιμήσεις των Ούγγρων ως θερινός τουριστικός προορισμός στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τα ουγγρικά στατιστικά στοιχεία, η τουριστική κίνηση προς την Ελλάδα επικεντρώνεται στους καλοκαιρινούς μήνες και σε ποσοστό πάνω από 60%, ενώ ένα μεγάλο μέρος των Ούγγρων τουριστών επισκέπτεται την Ελλάδα οδικά (λεωφορείο, ιδιωτικό αυτοκίνητο) και παραμένει κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, Χαλκιδική, Πιερία, Λάρισα, με τους δημοφιλέστερους προορισμούς εκείνων που φθάνουν αεροπορικά να είναι η Κρήτη, η Ρόδος και η Κέρκυρα.