Πλησιάζει η μέρα από τη μαύρη επέτειο της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι με τις πληγές να μην έχουν επουλωθεί ακόμα και τα όσα τραγικά διαδραματίστηκαν εκείνη τη μέρα να έχουν χαραχθεί για πάντα στη μνήμη.

Όλα έγιναν στις 23 Ιουλίου 2018  οπότε και δύο μεγάλες πυρκαγιές ξέσπασαν στην Αττική. Η πρώτη στην Κινέττα και η δεύτερη κοντά στο Νταού Πεντέλης. Στη δεύτερη περίπτωση η πυρκαγιά επεκτάθηκε και πέρασε μέσα από τους οικισμούς Νέος Βουτζάς και Μάτι με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 102 άνθρωποι και να τραυματιστούν δεκάδες άλλοι. Από τις δύο πυρκαγιές καταστράφηκαν ολοσχερώς ή έπαθαν ζημιές χιλιάδες σπίτια ενώ κάηκαν δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους.

Στο βίντεο των updrones υπό τον τίτλο «23 Ιουλίου 2018. Η μαύρη μέρα της Ελλάδας. Η Κινέττα και το Μάτι πριν και μετά την απόλυτη καταστροφή» οι εικόνες αλλά και κάποια ηχογραφημένα ντοκουμέντα που ακούγονται δείχνουν με τον πιο απλό και συγκλονιστικό τρόπο πώς μέσα σε λίγες ώρες ήρθε η καταστροφή. Πώς η ζωή έδωσε τη θέση της στο μαύρο και τον θάνατο.