Νέα συνάντηση με εκπροσώπους της Περιφέρειας και δήμων της Αττικής, εν όψει της αντιπυρικής περιόδου 2013, που αρχίζει την 1η Μαΐου, είχε χθες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, μαζί με την υπόλοιπη ηγεσία του υπουργείου και της Πυροσβεστικής.

Στην συνάντηση αυτή την φορά ήταν δήμαρχοι και εκπρόσωποι δήμων του Κεντρικού Τομέα Αθηνών και της Δυτικής Αττικής. Στόχος και αντικείμενο της συνάντησης ήταν η καλύτερη δυνατή συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και η προετοιμασία εν όψει της αντιπυρικής περιόδου.

Οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έθεσαν ζητήματα που σχετίζονται, μεταξύ άλλων, με τις διαδικασίες χρηματοδότησης, την υλικοτεχνική υποδομή και τον εξοπλισμό, την έγκαιρη πρόσληψη εποχικού προσωπικού, την ανάγκη καθαρισμού του δασικού ιστού της Αττικής, την επάνδρωση των παρατηρητηρίων, την ανάγκη ενημέρωσης του κοινού σε θέματα πρόληψης των πυρκαγιών, καθώς και το ζωτικό ρόλο των εθελοντών και την ασφάλειά τους.

Ορισμένοι εξέθεσαν επίσης, τον προβληματισμό τους για τα κρούσματα κλοπών μεταλλικών αντικειμένων και καλωδίων με αποτέλεσμα την πρόκληση πυρκαγιών, κατά την καύση καλωδίων από Ρομά.

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Πάτροκλος Γεωργιάδης επανέλαβε ότι η χρηματοδότηση και κατανομή των κονδυλίων είναι ίδια με πέρυσι και στόχος είναι τα χρήματα να δοθούν πιο γρήγορα από κάθε άλλη χρονιά, ενώ στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο ο υπουργός έχει συμπεριλάβει τις αναγκαίες διατάξεις που αφορούν στην ασφάλεια των εθελοντών πολιτικής προστασίας.

Τέλος ο κ. Δένδιας κάλεσε τους εκπροσώπους των δήμων να καταθέσουν τις απόψεις τους, σχετικά με την σχεδιαζόμενη αναδιάρθρωση της Ελληνικής Αστυνομίας και παραδέχτηκε για μία ακόμη φορά πως ο πυροσβεστικός στόλος είναι γερασμένος, τονίζοντας: «Υπό άλλες οικονομικές συνθήκες της χώρας θα λέγαμε ότι χρειάζεται άμεση ανανέωση. Αλλά εν πάση περιπτώσει αυτό είναι το οποίο έχουμε και με αυτό πρέπει να παλέψουμε. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τη χώρα, το φυσικό, το δασικό πλούτο, την περιουσία και την υγεία των συμπολιτών μας να κινδυνεύσουν».