Σχέδιο αρπαγής της Εθνικής Τράπεζας για τον πλήρη έλεγχο της ελληνικής οικονομίας και απαξίωσης της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων και των παλαιών μετόχων κατήγγειλε ο Σύλλογος υπαλλήλων της τράπεζας (Σ.Υ.Ε.Τ.Ε.).

Σε έκτακτη συνέντευξη τύπου ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γιώργος Γιαννακόπουλος ανέφερε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί άδεια για συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Ε.Τ.Ε., με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ευχέρεια συμμετοχής και των παλαιών μετόχων σε ποσοστό 10% επί της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου. Κάτι που αποτελεί προϋπόθεση για την διατήρηση της Τράπεζας υπό ελληνικό έλεγχο.

Παράλληλα ο κ. Γιαννακόπουλος είπε ότι πρέπει να μετάσχουν στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και τα ασφαλιστικά ταμεία.

«Η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης προβλέπει ότι το 10% της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου πρέπει να καλυφθεί από ιδιώτες μετόχους. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε εδώ, η Τράπεζα της Ελλάδος δεν έχει δώσει την έγκρισή της, ώστε η Εθνική Τράπεζα να έχει τη δυνατότητα να αντλήσει αυτά τα κεφάλαια από ιδιώτες και παλαιούς μετόχους. Ενημερωθήκαμε γι’ αυτή την εξέλιξη χθες από τη Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας και στείλαμε σχετική ανακοίνωση με την οποία προειδοποιούμε τον κ. Προβόπουλο να μη μεθοδεύσει αυτή την εξέλιξη. Δηλώνουμε τόσο ως εργαζόμενοι όσο και ως μέτοχοι ότι αυτό δε θα το αφήσουμε να περάσει, δε θα παρακολουθήσουμε απαθείς αυτή την εξέλιξη. Ο κ. Προβόπουλος δε νομιμοποιείται να πάρει μια τέτοια απόφαση. Δεν μπορεί να αποκλειστούν οι παλαιοί μέτοχοι -είτε μικρομέτοχοι, είτε ασφαλιστικά ταμεία από την ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής. Αν δε δοθεί η δυνατότητα στους παλαιούς μετόχους να συμμετάσχουν, τότε απαξιώνεται πλήρως η περιούσια τους. Πέρα από κάθε κανόνα λειτουργίας της αγοράς, στερείται η δυνατότητα σε όποιον παλαιό μέτοχο το επιθυμεί να μπορέσει να επανακτήσει ένα μέρος ή το σύνολο της αξίας της περιουσίας που έχει επενδύσει», ανέφερε ο κ. Γιαννακόπουλος.

Σε διαφορετική περίπτωση εάν χαθεί το ελληνικό management, η Εθνική που προσέφερε «πίστη» στο τραπεζικό σύστημα και έχει ταυτιστεί με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας θα αφελληνιστεί και αυτό θα σημάνει δραματικές επιπτώσεις τόσο για την έξοδο της χώρας από την ύφεση όσο και για την απασχόληση στον τραπεζικό κλάδο αλλά και γενικότερα.

Οι εκπρόσωποι του Σ.Υ.Ε.Τ.Ε. στην διάρκεια της συνέντευξης τύπου, σημείωσαν ότι η αποχώρηση των Γάλλων από την Εμπορική, συνοδεύτηκε από «δώρα» ενώ το «σπάσιμο» της Αγροτικής σε «καλή» και «κακή» Τράπεζα ενίσχυσε τον έτερο τραπεζικό πόλο. Αντιθέτως η Εθνική, η ναυαρχίδα της οικονομικής μεγέθυνσης, οδηγείται μεθοδευμένα σε μαρασμό, σε τεμαχισμό και τέλος στην εκποίηση.

«Οι εργαζόμενοι στην Ε.Τ.Ε. θα αντιδράσουν δυναμικά με κάθε συνδικαλιστικό και νομικό μέσο, την προσπάθεια παραχώρησης της Τράπεζας στους ξένους άρπαγες. Καλούμε τους Έλληνες εργαζομένους και όλους τους πολίτες να αναλογιστούν τις οικονομικές και εθνικές συνέπειες από το σχεδιαζόμενο έγκλημα», επισημαίνει ο Σύλλογος Εργαζομένων.