Υπουργείο Μεταφορών: Παροχή πληροφοριών για το ιστορικό των εισαγόμενων αυτοκινήτων

Πότε θα είναι διαθέσιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα


ΕΛΛΑΔΑ
22:57
12/07/2019
Υπουργείο Μεταφορών: Παροχή πληροφοριών για το ιστορικό των εισαγόμενων αυτοκινήτων
4
loading

Τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας του υπουργείου Μεταφορών, η παροχή κρίσιμων πληροφοριών για τους υποψήφιους αγοραστές εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.

Τα «χιλιόμετρα» του αυτοκινήτου, κατά την τελευταία διέλευση για σέρβις, οι ανακλήσεις που οφείλεται να γίνουν, το ιστορικό ΚΤΕΟ στη χώρα προέλευσης (άρα και τα «χιλιόμετρα» που είχε το αυτοκίνητο, όταν ελέγχθηκε και τυχόν βλάβες) και πολλά άλλα, θα πρέπει να τίθενται υπόψη των αγοραστών.

Με τον τρόπον αυτόν θα τεθεί έλεγχος στην εισαγωγή αυτοκινήτων με παραποιημένα «χιλιόμετρα» και άγνωστο ιστορικό.

Για τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές μεταχειρισμένων από το εξωτερικό, είναι σκόπιμο να σημειωθεί, σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων, ότι στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ η παραποίηση του ιστορικού του αυτοκινήτου (γυρισμένα «χιλιόμετρα, αλλαγή έτους πρώτης κυκλοφορίας, δήλωση ψευδούς περιβαλλοντικής κλάσης, ζημιές κα.) αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Στις ίδιες χώρες, τα αυτοκίνητα με πολλά χιλιόμετρα πωλούνται σε εξευτελιστικές τιμές, καθώς διατίθενται ως διαφορετικής ποιότητας προϊόντα, σε σχέση με αυτοκίνητα που έχουν διανύσει λογικές, για την ηλικία τους αποστάσεις.

Πολλοί καταναλωτές δεν γνωρίζουν ότι τυχόν ατασθαλίες κατά τον τελωνισμό των εισαγόμενων μεταχειρισμένων «ακολουθούν» το όχημα. Συνεπώς, μελλοντικοί ιδιοκτήτες μπορεί να βρεθούν με αυτοκίνητα δεσμευμένα, αν σε δεύτερο χρόνο διαπιστωθούν ζητήματα παρατυπιών.

Όλες οι χώρες της Ευρώπης λαμβάνουν μέτρα να αποθαρρύνουν την κυκλοφορία των παλαιών, ρυπογόνων αυτοκινήτων, ώστε να διατηρήσουν το υψηλό επίπεδο οδικής ασφάλειας και να ελαχιστοποιήσουν την επιβάρυνση στο περιβάλλον.

Συνέπεια είναι, οι ανεξέλεγκτες εισαγωγές μεταχειρισμένων να μεταφέρουν στις πόλεις της Ελλάδας το επικείμενο πρόβλημα ρύπανσης άλλων χωρών, καθώς η χώρα μας καταλήγει να «συνταξιοδοτεί» τα υπέργηρα αυτοκίνητα της Ευρώπης.

Η τυχόν παραποίηση κρίσιμων στοιχείων για την κατάσταση στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα δεν είναι μόνο ευθεία παραπλάνηση για τον καταναλωτή, αλλά επίσης θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των επιβαινόντων, αφού ο ανυποψίαστος αγοραστής δεν μπορεί να γνωρίζει τις ανάγκες συντήρησης και επισκευής του οχήματος, με βάση την πραγματική ηλικία του.

Είναι απόλυτα θεμιτό να λειτουργεί η αγορά εισαγομένων μεταχειρισμένων, σε κάλυψη αναγκών των καταναλωτών. Όμως, πρέπει η πολιτεία να μεριμνά οι καλόπιστοι αγοραστές να μην γίνονται θύματα τυχόν επιτηδείων.

Τονίζεται τέλος, ότι η πλατφόρμα του υπ. Μεταφορών, εκτός της ως άνω πληροφόρησης των καταναλωτών, θα λειτουργήσει επαληθευτικά και για τα στοιχεία που δηλώθηκαν κατά τη εισαγωγή των μεταχειρισμένων ως σήμερα, καθώς πολλοί καταναλωτές μπορεί να έχουν ήδη γίνει θύματα εξαπάτησης.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar Αντε καλά

  Τώρα γίνεται κατανοητή η σφοδρή επιθεση των εισαγωγέων μεταχειρισμένων εναντίον του Σπιρτζη τρεις μέρες πριν τις εκλογές.
  Άλλος ενας κλάδος λαμογιάς και απατεωνιάς που είχε πρόβλημα γιατί είχε χτυπηθεί απο τους προηγούμενους...

 2. avatar Catman

  Κυριάκο μηπως πρεπει να σκεφτείς να τα αλλάξεις ολα στο θέμα του αυτοκινήτου? μηπως λέω εγώ θα πρεπει να απαλλάξεις τον Έλληνα το φουκαρά απο τα λαμόγια των τελωνείων? μηπως λέω εγώ τωρα θα πρεπει να συμβουλεύεις ειδικούς περί του αυτοκινήτου να σταματήσει ο Έλληνας ο φουκαράς να πληρώνει δυο και τρεις φορές περισσότερο το αυτοκίνητο απο το Βούλγαρο και τον Αλβανό η να προσπαθεί να βρει τρόπους να κοροϊδέψει το Κράτος και να πληρώσει λιγότερους φόρους? απλοποιηστε το σύστημα βάλτε να φορολογείται το αυτοκίνητο όπως στην Ευρώπη βλέπε Αλβανία κτλ.κτλ. Αντικειμενική αξία τέλος τόσο απλά. Τα καλά ειναι απλά. Αν και συ δε μπορέσεις να αλλάξεις τα πράγματα τότε αλλάζουμε Πατρίδα.

  1. avatar Φιλε μου

   Δεν εχεις ιδεα πως και τι πληρωνουμε στην ευρωπη .γι αυτο πετας την εξυπναδα σου .κατι σαν εσενα βαζουν τεκμηρια και κλεβουν τον ελληνα νομιμα .ποιπς γατος σου ειπε οτι πληρωνουν βαση αξιας ? Ασε μας ρε φιλε γιατι μας κουφανες

 3. avatar pan

  Παω στοίχημα οτι σε λίγες ωρες οι Ζαοι με νεα ανακοίνωση θα πουν οτι ειχε προγραμματιστεί και αυτό..
  Κουλη κανε εγκαίνια στο Μετρο Θεσσαλονίκης να καει ο εγκέφαλος του Τσίπρα..

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει