«Γερασμένα» τα πυροσβεστικά αεροσκάφη

Συνάντηση Ν. Δένδια με δημάρχους για την αντιπυρική περίοδο


ΕΛΛΑΔΑ
23:14
03/04/2013
«Γερασμένα» τα πυροσβεστικά αεροσκάφη
3
loading

Καυτά ζητήματα, όπως η αναδιάρθρωση του Πυροσβεστικού Σώματος και η υπαγωγή του στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με νομοσχέδιο που ετοιμάζεται, η χρηματοδότηση των δήμων, ο γερασμένος εναέριος στόλος για την δασοπυρόσβεση, οι ελλείψεις, ο εθελοντισμός, αλλά και οι δυνατότητες πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών την φετινή αντιπυρική περίοδο, συζητήθηκαν σήμερα, σε συνάντηση που είχε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη και Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας, με δημάρχους και αντιδημάρχους των Δήμων της Ανατολικής Αττικής και του Βορείου Τομέα Αθηνών της Περιφέρειας Αττικής.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η καλύτερη δυνατή συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και η προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου 2013.

Στην συνάντηση συμμετείχαν οι γενικοί γραμματείς, Πολιτικής Προστασίας, Πάτροκλος Γεωργιάδης και Δημόσιας Τάξης Αθανάσιος Ανδρεουλάκος, καθώς και όλη η ηγεσία και στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος.

Από πλευράς Τοπικής Αυτοδιοίκησης παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των Δήμων Αγίας Παρασκευής, Αμαρουσίου, Αχαρνών, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Βριλησσίων, Διονύσου, Ηρακλείου, Κηφισίας, Κρωπίας, Λαυρεωτικής, Μαραθώνος, Μαρκοπούλου-Μεσογαίας, Μεταμόρφωσης, Νέας Ιωνίας, Παιανίας, Παλλήνης, Παπάγου-Χολαργού, Πεντέλης, Πικερμίου, Σαρωνικού, Σπάτων-Αρτέμιδος, Χαλανδρίου, Φιλοθέης-Ψυχικού και Ωρωπού.

Ο υπουργός κ. Δένδιας αναφέρθηκε στην ανάγκη συνεργασίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως και στις αλλαγές που θα επέλθουν με το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση του Πυροσβεστικού Σώματος, το οποίο, επεσήμανε ότι «θα βελτιώσει αρκετά τα πράγματα στον τομέα της πυρόσβεσης». Υπογράμμισε επίσης ότι το νομοθέτημα προβλέπει ότι ενοποιούνται και τα Κέντρα Επιχειρήσεων των Περιφερειών, για τον καλύτερο συντονισμό στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, ενώ είναι ανοιχτό προς συζήτηση στο πλαίσιο εθνικής αντιπροσωπείας και των φορέων.

Οι εκπρόσωποι των δήμων εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την συνάντηση αυτή, που έγινε έγκαιρα, αλλά έθεσαν ζητήματα χρηματοδότησης, υλικοτεχνικής υποδομής και εξοπλισμού, καθώς και πρόσληψης και εκπαίδευσης εποχικού προσωπικού, μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Πάτροκλος Γεωργιάδης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας βρίσκεται στο πλευρό της Αυτοδιοίκησης, έτσι ώστε να αξιοποιηθεί και το τελευταίο ευρώ ορθολογικά και τόνισε ότι «παρά τη δύσκολη δημοσιονομική συγκυρία εξασφαλίσαμε και φέτος το ποσό των 18.400.000 ευρώ, το ίδιο δηλαδή με πέρυσι».

Ειδική αναφορά έκαναν αρκετοί εκπρόσωποι Δήμων για τα αυξημένα κρούσματα κλοπών μεταλλικών αντικειμένων και πρόκλησης πυρκαγιών, κατά την καύση καλωδίων από Ρομά, προκειμένου να αφαιρεθεί ο χαλκός που βρίσκεται στο εσωτερικό τους, εκφράζοντας τον προβληματισμό τους για το φαινόμενο.

Ο κ. Δένδιας, ανέφερε ότι η Ελληνική Αστυνομία έχει ήδη σημαντικές επιτυχίες, αλλά γίνεται προσπάθεια για την βελτίωση του επιχειρησιακού σχεδιασμού και την δημιουργία ενός πλαισίου για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Καταλήγοντας ο υπουργός είπε ότι για την αντιμετώπιση του προβλήματος των πυρκαγιών την κύρια ευθύνη έχει η Πυροσβεστική και η αεροπυρόσβεση, αλλά παίζει καθοριστικό ρόλο η πρόληψη, που είναι κυρίως δουλειά των δήμων και των εθελοντών και τόνισε:

«Πρέπει να είμαι ειλικρινής απέναντί σας, ο στόλος είναι πάρα πολύ γερασμένος. Τα παλαιότερα αεροσκάφη πετάνε υπό συνθήκες. Μακάρι η χώρα να είχε τη δυνατότητα να προμηθευτεί 20 νέα αεροσκάφη. Κοιτάμε να κάνουμε μια μελέτη για να δούμε στο μέλλον πως μπορούμε να προετοιμάσουμε την αντικατάστασή τους και τον εμπλουτισμό με οικονομικότερα μοντέλα. Μακάρι να είχαμε νεότερα και περισσότερα. Γι' αυτό και ρόλος ο δικός σας και των εθελοντών καθίσταται ακόμα πιο σημαντικός».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar Tsouxtra

  Βέβαια και είναι γερασμένα τα κρατικά αεροσκάφη, ενώ εχει ξοδευτεί ένας σκασμός δις...για να νοικιάζονται κάθε χρόνο ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΝΕΟΤΑΤΑ αεροσκάφη !

 2. avatar Darth Gonzo

  Τα κοτερα σας είναι τελευταίας τεχνολογίας

 3. avatar tzon-kiato

  ΑΛΛΟ ΜΕΓΑΛΟ ΦΑΓΟΠΟΤΙ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΜΖΕΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΗΖΗ Η ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΠΡΑΞΗ.
  Η ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΑΙΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΜΙΡΑΖ, ΤΑ ΥΠΟΒΡΥΧΕΙΑ ΠΟΥ ΓΕΡΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΑ .
  ΤΙ ΘΑ ΑΚΟΥΣΟΥΜΕ ΚΑ ΤΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ?

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει