«Kομμένο και ραμμένο στα μέτρα των εφοπλιστών και του μεγάλου κεφαλαίου που θέλει να επενδύσει στα λιμάνια» είναι το σχέδιο νόμου του υπουργείου Ναυτιλίας «Ανασυγκρότηση του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και άλλες διατάξεις», όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων.

Με την ανακοίνωση υποστηρίζεται ότι το σχέδιο νόμου δίνει τη δυνατότητα στους εφοπλιστές να διαμορφώνουν ακόμα πιο ανεξέλεγκτα τις συνθήκες απασχόλησης των πληρωμάτων και δρομολόγησης των πλοίων, πολλαπλασιάζοντας τους κινδύνους για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και την απομόνωση ολόκληρων περιοχών.

«Εκ των πραγμάτων, λοιπόν δεν αφορά μόνο τους εργάτες της θάλασσας, αφορά και τους εργάτες της στεριάς, τους νησιώτες, όλους όσους χρειάζονται ασφαλές, σύγχρονο, φτηνό δίκτυο θαλάσσιων μεταφορών. Ένας λόγος παραπάνω που αφορά και τους εμπόρους, είναι ότι το ίδιο ν/σ προβλέπει συγχωνεύσεις λιμανιών σε δίκτυα και την υπαγωγή τους στο ΤΑΙΠΕΔ, δηλαδή επιταχύνει το ξεπούλημά τους», όπως αναφέρει η ομοσπονδία.